Kotimaa

Korpela-liike sikisi hirvittävästä köyhyydestä Tornionjokivarren hurmos kuohuttaa yhä

Tilaajille

Jos köyhyys katoaisi ja taivas tulisi maan päälle?

Jos olisi lupa unohtaa kaikki, mikä ahdistaisi? Kituliaat metsät voisi jättää hoitamatta ja niukkalypsyiset lehmät tappaa, sillä maailmanloppuhan olisi tulossa. Ryypyn viinaa saisi aina, kun tekisi mieli, useammankin, ja sänkyyn voisi hypätä milloin lystäisi ja oikeastaan kenen hyvänsä kanssa, sillä eihän millään olisi enää sanottavampaa väliä.

Joukko kolmekymmentäluvun tornionjokilaaksolaisia yritti elää juuri niin. Lestadiolaisen Toivo Korpelan mukaan nimensä saanut uskonnollinen suuntaus muuttui sekavaksi liikkeeksi, jolle mikään ei näyttänyt enää olevan pyhää ja joka sai niskaansa yhteiskunnan loputkin epäluulot ja kaunaisan vimman.

"Korpelan herätysliike on kommunistis-uskonnollista laatua", kirjoitti sen ajan Helsingin Sanomatkin muiden lehtien tavoin. "Se on jo muodostumassa yhteiskuntavaaralliseksi. Kokouksissa häpäistään vainajia ja käytetään kirosanoja." Ja niin päätettiin uskoa kaikki muukin.

Alaikäisiä tyttöjä tuli raskaaksi liikkeen kokouksissa. Kun lahkoon kuuluneelta pariskunnalta kuoli pikku tyttö, ymmärsivät sivulliset heti, ettei lapsi ollut saattanut kuolla tapaturmaisesti, vaan että hänet oli uhrattu. Lapsenmurhaajat ja hullut päätettiin panna edesvastuuseen, poliisit ryhtyivät pitämään ratsioita, ja liikkeen kannattajia kyydittiin mielisairaaloihin.

Kun he palasivat, korpelalaisuus oli ainakin näennäisesti kuollut. Korpela oli jo muuttanut takaisin Suomeen, vaikka liike kantoikin erehdyttävästi hänen nimeään. Hänen tilalleen kohonnut Teodor Martinson oli liikkeen todellinen profeetta, ja hänen päästään olivat peräisin liikkeen parhaat harhat niin kuin sekin, että kristalliarkki oli tulossa noutamaan hurskaimpia, kaikkiaan kuuttasataakuuttakymmentäkuutta pohjoiskalotin asukasta, jotka se kyyditsisi Palestiinaan pois pakkasesta ja kurjista oloista rakentamaan tuhatvuotista valtakuntaa. Kun arkkia ei tullut, rakensivat liikkeen kannattajat sellaisen itse.

Martinson saarnasi vielä varsinaisen liikkeen kuoltua, omaan kuolemaansa saakka. Siitä, mitä hänen kannattajansa tekivät, ei ole täyttä tietoa, mutta ainakin osa jäi yhä uskomaan, ei niinkään Kristukseen, vaan Martinsoniin itseensä, jonka ylösnousemista eräissä Tornionjokilaakson taloissa yhä odotetaan.

Eräistä muista korpelalaisista tuli niinsanottuja korpikommunisteja, eikä sekään ollut vaikeaa ymmärtää, sillä kommunisti oli ollut Toivo Korpelakin. Luokaton yhteiskuntahan oli uuden maan varjo; se oli samaa kuin tuhatvuotinen valtakunta niin kuin liikettä tutkinut kirjailija Bengt Pohjanen kirjoittaa Korpelan uskoneen.

Kommunismin sanoma ei ollut mieleen Tornionjokilaakson muille lestadiolaisille saarnamiehille. Nämä nousivat Korpelaa vastaan ja painostivat tämän ulos Ruotsista. Korpela muutti Ähtäriin, mutta liike jäi.

Liike oli reaktio sortoa vastaan

Ylivoimaisesti eniten liikkeestä tietää Bengt Pohjanen , entinen pappi ja Muodoslompolon, korpelalaisalueen keskuksen, entinen kirkkoherra, jolle liike ei antanut rauhaa. Pohjanen kulki sen jälkiä talosta taloon, haastatteli ja kuunteli ihmisiä, kiersi arkistoja ja luki asiakirjoja, uurasti ja kirjoitti.

"Sinä olet ainoa, joka meitä on ymmärtänyt", sanoi profeetta Martinsonin poika Pohjaselle myöhemmin.

Mutta kun Pohjanen julkaisi kolme kirjaansa Korpela-liikkeestä (Kristalliarkki, Kolmen kyynärän jumalat ja Korpelan enkelit), joidenkin asenne muuttui. Oli häpeä, että kirjoitettiin.

Pohjasen mielestä liike lähti terveeltä pohjalta. Lapsia ei tietenkään uhrattu: haastattelumatkallaan Pohjanen tapasi tapaturmaisesti kuolleen pikkutytön äidin, jota kertoi itkeneensä salaa vuosikymmenet suruaan ja sitä, ettei häntä ollut aikaisemmin uskottu.

Toivo Korpelakin oli ihan tavallinen lestadiolaissaarnaaja paitsi että hän oli poikkeuksellisen komea ja puhui epätavallisen kaunista suomea, minkä vuoksi hänen oli helppo saada kuulijat syttymään. Liikkeen synty oli reaktio Tornionjokilaaksossa vallinnutta hirveätä sortoa vastaan: suomen kieli piti hävitettämän, eikä meänkielisillä saanut olla muuta kulttuuriakaan kuin se, mikä ruotsalaisten oli.

Tanssimiseen ja seksuaalisuuteen liike suhtautui lämpimästi niin kuin hyvä olikin. Pohjasen trilogian ensimmäinen motto sanoo sen tavalla, joka riemastuttaa lukijaa yhä kelpo lailla: "Mehän emme uskoneet saarnamiesten väitettä, että Jumala oli vaimoihmisessä vain luonut nokan ja Piru viskannut perseen perään." Ei; liike suhtautui ihmiseen alkuaan klassisella kristillisyydellä, eikä luterilaisin silmin: ihminen oli sen mielestä kaunis ja hyvä, Jumalan eikä pirun kuva.

Mutta sitten epäterveet ainekset löivät yli. Pohjasen mukaan liike oli loppuvaiheessaan Jumalan teatteria jos mikään.

"Nehän nousivat näyttämölle ja jakoivat Raamatun roolit! Martinson oli kolmiyhteinen Jumala. Roolit ja identiteetit menivät sekaisin; koko homma meni juomiseksi ja yleiseksi naimiseksi."

Pääseekö ruotsinkielinen taivaaseen?

Toinen oli jokivarren ja sen laaksojen hirvittävä köyhyys eli niin kuin Kolmen kyynärän jumalat sen sanoo: "Köyhyys niin kurjaa, ettei sitä sanoilla voi selittää; ja ihmisten sydämet kuin ilmapuntarit ennen myrskyä. Se tuntui, että jotakin kauheaa tulee." RITVA LIIKKANEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää