Kotimaa

TIETOKIRJA Onko huominen muovinen?

Tilaajille

Samira Taina (toim.): Muovinen huominen. Suomen luonnonsuojeluliitto 1991. 40 s. 10 mk.

Nyt päättyvän Nuukuusviikon tarpeisiin ilmestyi kirjanen Muovinen huominen, jonka on toimittanut Kierrätysliikkeen muovisihteeri.

Muovien käyttöä vastustava kirjanen varmasti herättää keskustelua - useissa ekologisissa vertailuissa muovit on osoitettu materiaaleina ympäristöystävällisiksi.

Sekä muovien oikeaa käyttöä että kierrätyskulttuuria esitteleviä oppaita on kaivattu, mutta niiden yhdistäminen ei ole onnistunut ratkaisu.

Oppaassa on jouduttu toisaalla kiittämään muoveja ihanteellisina, edullisina ja monipuolisina materiaaleina, mutta toisaalla haukkumaan samasta syystä, koska ne mahdollistavat kertakäyttöisyyden.

Muovien materiaali- ja työstötekniikan nopea kehitys on tehnyt niistä kirjoittajan mielestä liian hyviä.

Oppaassa esitellään ensin lyhyesti yleisimmät kestomuovit ja keskitytään sitten käsittelemään muovien käytön vaikutuksia ympäristöön.

Esittelyosassa muovien lyhenteet on pyritty esittämään uuden merkintätavan mukaan, mutta lisämääreet on kirjattu virheellisesti. Useampien lyhenteiden ja yleisesti käytetyn vanhan merkintätavan esittäminen olisi ollut paikallaan.

Myös muovien lisä- ja apuaineita esittelevä luku johtaa väärinkäsityksiin. Epätäsmällisten määrittelyjen jälkeen todetaan kyllä oikein, että muovituotteet ovat inerttejä eli oikein käytettyinä niistä ei erkane mitään haitallisia aineita.

Mutta jopa tahallisena harhauttamisena voidaan tässä yhteydessä pitää muoviraaka-aineiden valmistuksessa käytettyjen prosessikemikaalien ja katalyyttien myrkkyvaikutusten esittelyä. Kuluttaja ei mitenkään joudu näiden prosessiputkissa virtaavien aineiden kanssa tekemisiin.

Pakkauksiin sopivuus

Jos muovit korvattaisiin muilla pakkausmateriaaleilla jätettä syntyisi 2,5-kertainen määrä ja kustannukset ja energiankulutus kaksinkertaistuisivat. Lasipulloja pakkauksina ihannoidessaan Kierrätysliikkeen muovisihteeri Taina tyytyy ainoastaan vertailemaan lasipulloja PET-pulloihin.

Haluaako kirjoittaja tahallaan unohtaa nesteenkuljetuksessa taloudelliset PE-pullot ja -pussit sekä lasiinkin nähden ylivoimaisen kierrätyskestävät PC-pullot?

Myös kierrätettävät PET-pullot ovat esimerkiksi ruotsalaisten tutkimusten mukaan energiansäästöpulloja lasisiin verrattuna. Lasipakkauksiin liittyy myös suuri särkymisriski sirpalehaittoineen.

Tarkastellessaan materiaalien käyttäytymistä luonnossa ja kaatopaikoilla Taina ihannoi hajoavuutta. Käyttöhyödykkeitten tulisi kuitenkin ekologisten perustein olla muovien lailla kestäviä, inerttejä ja kierrätettäviä.

Muovien haitallinen hajoaminen (esim. korroosio, mätäneminen, liukeneminen ja hapettuminen) tiedetään kuitenkin poikkeuksellisen vähäiseksi - samaa ei voida sanoa muista perusmateriaaleista.

Paperipakkauksien maatuessa pohjoisten metsiemme korkea ekologinen arvo päätyy kasvihuonekaasuina nopeasti taivaalle. Samoista syistä ei myöskään biohajoavien muovien laajalle käytölle löydy ekologisia perusteita.

Muovi soveltuu erinomaisesti kierrätykseen, mutta halpa raaka-aine ja vähäiset jätemäärät ovat mahdollistaneet lähinnä vain teollisuusjätteen kierrätyksen. Ympäristön säästövaatimusten myötä muovien kierrätys on viime aikoina kehittynyt nopeasti.

Uusia kierrätysmenetelmiä ja projekteja esitellään jatkuvasti. Oppaassa esitellään kierrätysmahdollisuuksia monipuolisesti mutta ei mainita muoville mahdollisista kemiallisista kierrätysmenetelmistä, vaikka esimerkiksi Pepsin ja Coca-Colan erilliset, elintarvikekelpoista uusiomuovia tuottavat kierrätysprojektit esitellään Kierrätysliikkeen omassa seminaarikansiossa.

Kirja ei tunne myöskään kertamuovien kierrätystekniikkoja eikä sekamuovijätteiden synteesikierrätystä neitseelliseksi muoviraaka-aineeksi.

Oppaan parhaita puolia on fil. lis. Matti Elomaan artikkeli "Muovien poltto kotitalouksissa", joka antaa asiantuntevaa kuluttajatietoja muovien poltosta. Valtaosa pakkausmuoveista voidaan haitoitta polttaa puun seassa.

Tutkimusten mukaan pienehköt määrät puun seassa jopa vähentävät haitallisina pidettyjä PAH-yhdisteitä.

Myrkyllisyyksistä puhuttaessa kuluttajan tulisi kuitenkin muistaa, että kaikkien orgaanisten aineiden poltossa voi syntyä myrkyllisiä yhdisteitä.

Muovinen huominen -kirjasta on pidettävä hyvänä yrityksenä jakaa kuluttajatietoa muovin käytöstä ja samalla varoittaa kertakäyttöisyyden vaaroista. Mahdollisesti toimituskiireistä johtuen se jäi kuluttajaoppaana raakileeksi.

Yliampuvana ja yhtä materiaalia kertakäyttökulutuksesta ja roskaamisesta syyttäessään Muovinen huominen vähentää koko ympäristöliikkeen uskottavuutta. Muovialan asiantuntijavoimin muokkaamalla siitä saisi erinomaisen kurssimateriaalin esimerkiksi nuorisokuluihin, joissa materiaalitietoa ja ympäristönsuojelua sisältävästä opetusmateriaalista on huutava pula.

Kirjoittaja on Joensuun Wärtsilän teknillisen oppilaitoksen muovitekniikan yliopettaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää