Kotimaa    |   NÄKÖKULMA

Lehti ja pankki

Tilaajille

Janne Virkkunen Lehti ja pankki YKSI SUOMEN tärkeimmistä vallankäyttäjistä Kansallis-Osake-Pankki ja sen pääjohtaja ovat tehneet rikosilmoituksen Suomen Kuvalehteä vastaan. KOP:n ja sen pääjohtajan Jaakko Lassilan mielestä Kuvalehden kirjoitus, jossa käsiteltiin ns. Kouri-kauppoja, täyttää herjauksen tunnusmerkit.

Suomalainen laatulehti on siten poikkeuksellisessa tilanteessa, kun Suomen suurin liikepankki ja sen pääjohtaja peräävät kunniaansa poliisitutkinnan kautta tuomioistuimessa. Näyttää siis siltä, että vasta poliisitutkinta ja sitä mahdollisesti seuraava oikeuskäsittely ratkaisee, mistä asiassa on juridisesti kysymys.

Juridiikka eli kysymys siitä, onko Suomen Kuvalehti herjannut KOP:tä ja Jaakko Lassilaa, on kuitenkin vain sivuseikka olennaisen asian kannalta. Ns. Kouri-kauppoihin liittyy piirteitä, jotka aivan erityisesti edellyttävät asian tutkimista ja julkista käsittelyä ja tapahtumien analysointia vielä nytkin, vaikka itse asia on jo muutaman vuoden takainen.

KYSEESSÄ on Suomen pörssihistorian suurin omistusjärjestely, jossa miljardi on ollut vain kauppojen mittayksikkö. Kysymys on myös kahden pankkileirin KOP:n ja SYP:n välisestä kahnauksesta ja sellaisista omistusjärjestelyistä, joilla pankkien omistus on turvattu omaan leiriin niin pitkälle kuin se suinkin on mahdollista.

KOP on maksattanut osakekauppoja kovaan hintaan pankin hallinnassa olevilla yhtiöillä ja saanut järjestelyissä sievoisen myyntituoton. Mielenkiintoa lisää sekin seikka, että taistelun tuoksinassa tai sen jo tauottua saivat lähteä esimerkiksi vakuutusjätti Pohjolan pääjohtaja, Ilmarisen toimitusjohtaja ja Yhtyneiden Paperitehtaiden toimitusjohtaja.

HELSINGIN SANOMAIN tavoitteena on ollut raportoida asiasta niin laajasti kuin se on ollut todennettavissa. Lehti on pyrkinyt kertomaan tapahtumien kulun sellaisena kuin se on sen nähnyt sen kummemmin moralisoimatta; puhumattakaan siitä, että lehti olisi esittänyt vihjauksia laittomuuksista.

Helsingin Sanomat on myös tarjonnut KOP:n johdolle tilaisuuden kommentoida lehden kirjoituksia, mutta pankki on tyytynyt lähettämään tiedotteita, joissa eräitä perusväitteitä on kiistetty. Yhtään kertaa ei KOP:n johto sen paremmin kuin sitä lähellä oleva Sponsorin toimitusjohtaja Hannes Kulvik ole suostunut esittämään kantaansa Helsingin Sanomille. Pankki on vedonnut pankkisalaisuuteen, mikä sinänsä on ymmärrettävää. Oikeuskäsittely ilmeisesti viimeistään purkaa pankkisalaisuuden tarjoaman suojan - jos oikeuskäsittely joskus alkaa.

TÄHÄN ASTI laajin pääjohtaja Lassilan julkinen selvitys löytyy KOP:n sisäisestä tiedotuslehdestä, jossa Lassila kirjoittaa henkilökunnalleen: "Olette olleet todistamassa suomalaisen lehdistön Kansallis-Osake-Pankkiin ja sen pääjohtajaan kohdistamaa ennennäkemätöntä hyökkäystä. Sen aloitti Helsingin Sanomat." Kirjoituksessaan Lassila nimeää hyökkäyksen huipuksi Suomen Kuvalehden ja sitten muita lehtiä: Iltalehti, Ilta-Sanomat, Kauppalehti, Apu, Talouselämä, Kansan Uutisten Viikkolehti jne.

Kirjoituksessaan Lassila toteaa myös, että "onneksi muunlaistakin lehdistöä maassamme on, sellaista joka noudattaa vanhaa ohjetta: tutkitaan ennen kuin hutkitaan".

Tässä lehdessä on noudatettu nimenomaan tuota ohjetta. Helsingin Sanomat ei ole minkään yleisen hyökkäyksen torventöräyttäjä, mutta meitä kiinnostaa esimerkiksi tietää, kenelle ja mitä tarkoitusta varten ulkomaille siirrettiin monimutkaisten omistusjärjestelyjen taakse yli sata miljoonaa markkaa Kouri-kauppojen yhteydessä syntyneitä tuottoja.

EDELLEEN ON syytä korostaa sitä seikkaa, ettei sanomalehdistöä voi Lassilan tavoin niputtaa yhdeksi monoliitiksi yhtä vähän kuin pankkejakaan: kullakin alalla on eronsa ja kullakin lehdellä ominaispiirteensä, joista lehti tunnetaan.

Onneksi maassa on myös lehtiä, jotka yrittävät puhkaista suomalaisen elinkeinoelämän kiillotetun julkisivun; onneksi on lehtiä, jotka uskaltavat epäillä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää