Kotimaa    |   VENEILY

Kuunari Lindenin kaaritus valmistui Ahvenanmaan männyistä vanhalla veistämisen taidolla

Tilaajille

Olli Hakkarainen Kuunari Lindenin kaaritus valmistui Ahvenanmaan männyistä vanhalla veistämisen taidolla Koleana ja sateisen tuulisena toukokuun aamuna tanskalainen Sören Nissen herää kalastusaluksesta huvijahdiksi muutetun Connien hytissä ja valmistautuu päivän töihin.

Sören on omalta osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, että ahvenanmaalaisten suururakka, kuunari Lindenin veistäminen on selvästi edistynyt jo puheita pidemmälle.

Maarianhaminaan Sören purjehti Conniellaan pääsiäisen tienoilla. Tanskalainen toi tullessaan puulaivanteon tämän vaiheen tietotaidon, joka alkaa olla enää harvojen hallussa.

Lindenin rakennustöitä johtava projektipäällikkö Guy Andersson muisti nimittäin, että Sören on töissä puulaivoihin erikoistuneella telakalla ja ennen kaikkea rakensi aikanaan myös kaljaasi Albanusta. Sehän viritti puulaivainnostuksen Ahvenanmaalla suorastaan ennen näkemättömiin mittoihin.

Albanuksen rakentaminen ja varustaminen purjehduskuntoon nosti esiin myös ne saaren miehet, jotka yhä osaavat veistää puusta suuria käyttöesineitä, veneitä ja laivoja. Yksi heistä on Hasse Holmström, jota pidetään Ahvenanmaan taitavimpana veneentekijänä. Hasse on erikoistunut rakentamaan perinteisiä purjehtivia allmoge-veneitä.

Tänään miehet jatkavat kaarien asettelua paikalleen. Käsivoimin ne eivät nouse, vaan avuksi tarvitaan nosturi. Paikalle ilmestyy myös Otto Johansson, joka kipparoi Albanusta ennen vetäytymistään kokonaan eläkkeelle. Hän on yksi harvoista tietäjistä ja siten odotettu vieras Maarianhaminan Itäsataman kupeeseen nousseella Linden-telakalla.

Kaljaasi Albanus rakennettiin samassa paikassa. Nyt sen laituripaikka sijaitsee vain kivenheiton päässä. Samaan laituriin kaavaillaan tilaa myös Lindenille.

Mänty kestää paremmin kuin kuusi

Lindenin rakentamiseen tarvitaan noin tuhat mäntytukkia. Sopivan mittaisiksi ne sahattiin Pålsbölen sahalla Finströmissä. Pultteja joudutaan hankkimaan Tanskasta asti noin neljätuhatta ja nauloja noin viisikymmentätuhatta. Tervaa arvioidaan kuluvan tuhat litraa.

Kestävimmän laivan saa yli sata vuotta rauhassa humisseesta männystä.

Tor Sundberg Ahvenanmaan Svartmarasta toimitti suuren osan puutavarasta ja sanoi, että "näissä puissa on mukana henki". Siellä oli Tor vaellellut metsässään ja oppinut tuntemaan jokaisen mäntynsä kuin elävän ihmisen ja surrut sitä, että joskus ne ajautuisivat puunjalostusteollisuuden kitaan.

Svartmarasta - jossa on joskus ollut yksi maakunnan telakoista - löytyi myös vankka kölipuu. Tarkoitukseen sopivia puita ei koko Ahvenanmaalla kasva kuin kymmenkunta.

Talven aikana tehtiin Svartmaran puista valmiiksi kaaret ja tietysti perinteisin menetelmin: jokaiseen liitokseen tulee väliin tervaa ja eri osat kiinnitetään toisiinsa puutapeilla. Yhden kaaren alle on piilotettu kuuluisa Oolannin oma taaleri.

Seuraava työvaihe on laidoituksen teko, joka vie suurimman osan tätä vuotta. Neitsytpurjehdukselleen kolmimastokuunari Linden pääsee kahden vuoden kuluttua keväällä.

Albanuksesta poiketen Linden on kaupallinen hanke, jonka rakentamiseen tarvittavista kahdestatoista miljoonasta markasta on tähän mennessä kerätty noin kolme miljoonaa. Tarkoitusta varten perustettiin varustamo, jonka osakkeita saattoi ostaa myös tavallinen maakunnan asukas.

Se on tuttua ahvenanmaalaisille, jotka ovat ikiajoista oppineet luottamaan laivoihin ja merenkulkuun. Osuva onkin sanonta, että "huonojen aikojen koittaessa on hyvä, jos omistaa kahvipannun ja ainakin yhden laivaosakkeen".

Guy Andersson muistuttaa, että tässä puhutaan ylpeydestäkin: Ahvenanmaalla on aina rakennettu laivoja, ja jokainen maanviljelijä omisti menneinä aikoina ainakin yhden laivaosakkeen.

Linden oli laiva, joka pelkäsi merta

Sen rakensi 1920 Jomalan Ytternäsissä Verner Pettersson. Mainetta alus sai jo vesillelaskutilaisuudessa, joka epäonnistui. Niinpä laiva kastettiinkin Linden-nimen sijasta Linneaksi, kunnes Pettersson löysi syyn aluksen juuttumiseen rakennuspetille: kölin ja mereen johtavien kiskojen välissä oli irtonaisia pultteja. Rakentajat huokaisivat helpotuksesta, koska pahat voimat eivät olleet mukana ja antoivat uudisrakenteelle alunperin päätetyn nimen, Linden.

Tapaus herätti silti paljon huomiota, ja ahvenanmaalaiset alkoivat puhua "laivasta joka pelkäsi merta".

Kaikkiaan 35,5 metriä pitkä ja 8,6 metriä leveä Linden purjehti Ahvenanmaan lipun alla vuoteen 1938. Silloin se myytiin raumalaisille, jotka jatkoivat niin sanotun pitkän puutavaran kuljetusta vuoteen 1948. Sen jälkeen Linden sai maata vielä viisi vuotta Rauman satamassa, kunnes se myytiin osin romuksi ja osin polttopuuksi.

Voimansa päivinä Linden kävi jopa Englannissa asti. Silloisesta miehistöstä on ainakin yksi vielä elossa, Jomalassa asuva 89-vuotias merikapteeni Olof Knaphe. Hän palveli Lindenin perämiehenä 1930-luvulla.

RITA JOKIRANTA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää