Kotimaa

Oppituntien leikkaamisella aiotaan säästää yli miljardi Hallitus antoi lakiesityksen oppituntien supistamisesta eduskunnalle Havukosken yläasteella Vantaalla ei kajota erityisopetuksen pieniin ryhmiin

Tilaajille

Koulujen oppituntien supistamista koskeva lakiesitys annettiin eduskunnalle perjantaina. Hallituksen yksimielisesti hyväksymä väliaikainen puitelaki olisi voimassa kaksi lukuvuotta heti ensi elokuusta lähtien. Opetusrahojen leikkaamista vastustava vasemmisto-oppositio on ilmoittanut äänestävänsä lain lepäämään jättämistä seuraaville valtiopäiville. Opettajat uhkaavat voimatoimilla, jos lakiesitys menee läpi nykyisessä muodossaan.

Opetustoimen leikkauksilla säästettäisiin yli miljardi markkaa vuodessa. Lakiesityksen mukaan tuntikehystä eli koulujen kokonaistuntimäärää supistetaan peruskoulussa ja lukiossa viisi prosenttia. Ammattioppilaitoksissa sekä kansalais- ja työväenopistoissa tuntileikkaukset ovat kymmenen prosenttia.

Lakiesityksen mukaan tuntivähennykset koskevat myös valtion ylläpitämiä kuulovammaisten, näkövammaisten ja liikuntavammaisten lasten kouluja sekä ulkomailla toimivia peruskouluja vastaavia yksityiskouluja.

Hallituksen lakiesitys poistaa lukioiden ja ammattioppilaitosten iltaopiskelijoilta maksuttomat ateriat. Lakiesityksessä ehdotetaan lisäksi väliaikaista 30 markan ilmoittautumismaksua kansalais- ja työväenopistoihin.

Kansanopistojen valtionapua vähennettäisiin kymmenellä prosentilla. Säästölaki supistaisi lukiolaisten ja ammattikoululaisten matkaedun järjestämisrajaa viidestä kilometristä 10 kilometriin. Matkaetua vaille jäisi noin 48000 oppilasta.

Myös peruskoulun 10. luokan perustamisen ehtoja aiotaan muuttaa. Lisäopetusluokka voidaan muodostaa, jos opetukseen osallistuu 10 sellaista oppilasta, jotka eivät ole yhteisvalinnassa päässeet lukioon tai ammattioppilaitokseen.

OAJ esitti omia säästökohteita

Opettajien ammattijärjestö OAJ on ehdottanut omia säästökohteitaan, jotta oppitunteihin ei tarvitsisi kajota. OAJ:n mukaan olisi pitänyt ensin tutkia, kuinka paljon voitaisiin säästää koko opetusministeriön hallinnonalalta kalusto- ja laitehankintoja myöten.

Väliaikainen ammatillinen koulutus joutaisi opettajien mielestä lakkautettavaksi. Viimeisimpänä säästökeinona ammattijärjestö pitää kouluruokailun- ja kuljetusten muuttamista maksullisiksi.

Sadan oppilaan mammuttiryhmät

"Hallituksen lakiesitys on kerta kaikkiaan hölmöläisten puuhaa. Lapsesta säästäminen on lyhytnäköistä. Sosiaalipuolen menot kasvavat. Oppitunneista leikkaaminen on kaikkein tyhmintä mitä koulutyössä voi tehdä. Opetus vaikeutuu huomattavasti, ryhmät suurenevat, työrauhaongelmat lisääntyvät, heikot oppilaat kärsivät, samoin lahjakkaat, oppiaineiden valinnaisuus poistuu", Kansanen huomauttaa.

Havukosken 350 oppilaan ja 30 opettajan koulutyö vaikeutuu tuntuvasti ensi elokuussa. Koulun noin kahdeksan miljoonan budjettiin on suunniteltava 220000 markan lovi. Havukosken yläasteelle on annettu ensi lukuvuodeksi 640 oppituntia, josta on säästettävä 32 tuntia. Käytännössä se tietää Kansasen mukaan ilman muuta sitä, että useita pieniä opetusryhmiä on yhdistettävä suurryhmiksi.

Havukosken koulurakennus on poikkeuksellisen moderni, jossa on 150 oppilaan auditorio kaikkine laitteineen ja televisioineen. Rehtori on pohtinut moneen kertaan opettajiensa kanssa, mistä oppiaineista leikkaukset tehdään. Ilman auditoriota edessä olisi ollut kaaos.

"Entisen opinto-ohjauksen kuusi 17 oppilaan ryhmää on muutettava 101 oppilaan mammuttiluokaksi. Luentomaiset tunnit on pidettävä auditoriossa. Historian tai biologian entiset pienryhmät muuttuvat suurryhmiksi. Ranskan kielen valinnaisuus 8. luokalta poistuu", Kansanen pahoittelee.

Eniten Kansasta surettaa luokattoman erityisopetuksen kohtalo. Havukoskella yritetään keksiä mitä tahansa muuta säästöä, mutta ns. apukoululaisiin ei kosketa eikä ryhmäkokoja muuteta.

Opettajainhuoneessa on Kansasen mukaan mietitty, että jos lakisääteisestä 30 viikkotunnista nipistettäisiin joka viikko 1,5 tuntia pois, suurryhmiltä vältyttäisiin. Oppilaat voisivat puolentoista tunnin aikana tehdä vaikka kotitehtäviä. "Vaan lakipa ei salli näin järkevää ratkaisua", Kansanen harmittelee.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää