Kotimaa    |   VENEILY

Merenkulkuhallitus uudistaa merikarttasarjansa, veneilytiedot on julkaistu kirjana

Tilaajille

Olli Hakkarainen Merenkulkuhallitus uudistaa merikarttasarjansa, veneilytiedot on julkaistu kirjana Merenkulkuhallitus uudistaa merikarttasarjojaan. Ensi viikolla myyntiin tulevan uudistetun A-sarjan, Virolahdelta Helsinkiin ulottuvan alueen kattavan kartaston, tunnistaa A-kirjainta ympäröivästä, merimiessolmuun päättyvästä köysikuviosta. Uusista kartoista puuttuu myös tutuksi käynyt veneilytietous, joka julkaistaan nyt erillisessä Käyntisatamat -kirjassa.

Geodeetti Jaakko Ollaranta merenkulkuhallituksesta muistuttaa, että merikarttasarjoihin sisällytetty veneilytietous muuttuu nopeasti. Korjausten tekeminen on siten ollut erittäin hankalaa. Se oli yksi peruste nyt toteutuneelle päätökselle muuttaa karttojen luonnetta ja siirtää osa tiedoista muualle.

Uunituoreen, runsaat 170-sivuisen Käyntisatamat-kirjan A-osa kertoo rannikkojen käyntisatamista. Niitä koskevat tiedot puuttuvat myös muista kesällä julkaistavista uusista merikarttasarjoista. Juuri ilmestyneen itäisen Suomenlahden kartaston lisäksi kesällä tulevat myyntiin sarjat läntisestä Suomenlahdesta, Merenkurkusta ja Selkämerestä.

Loput merialueen karttasarjat ja sisävesien kartat saavat vastaavan käsittelyn seuraavissa painoksissa, suurelta osin vuoden kuluttua, jolloin julkaistaan myös Käyntisatamat-kirjan B-osa. Se esittelee sisävesien satamapalveluja.

Jatkossa kirjat ilmestyvät kahden vuoden välein vuorokerroin. Sisältömuutoksista kerrotaan kolme kertaa vuodessa ilmestyvässä, 15 markkaa vuosikerralta maksavassa Tiedonantoja veneilijöille -lehdessä.

Satamat esitellään värillisin ilmavalokuvin

Kirja viritti merenkulkuhallituksessa ajatuksen erottaa satamien palvelutiedot ja navigointia koskevat tiedot toisistaan. Veneilykarttoja merenkulkuhallitus on julkaissut vuodesta 1952.

Niinpä uusissa karttasarjoissa on vain turvalliseen navigointiin liittyvät tiedot. Aukeaman vasemmalla sivulla on kuten ennenkin erikoiskartat satamista ympäristöineen.

"Ajatuksena on, että reitti satamaan luetaan varsinaisesta merikartasta, jossa erikoiskartan alue on rajattu ja numeroitu. Vasemmalla sivulla mainitaan sataman numero satamakirjassa. Kiinnityspaikan löytää sitten satamakirjan avulla", venesatamatyöryhmän puheenjohtaja Kaj-Erik Löfgren kertoo.

Aluksi satamatiedot ovat kutakuinkin samat kuin viime vuoden Käyntisatamat-kirjassa.

Kaikki viralliset vierassatamat esitetään ilmakuvin ja kartoin, joissa näkyvät veneiden kiinnityspaikat.

Värikuva on siis vain työryhmän hyväksymistä vierassatamista. Niistä kolme esitetään kuvatta, sillä osa kuvauksista siirtyi viime vuonna syksyksi. Valokuvat on pyritty ottamaan sisääntulosuunnasta.

Satamaan tulo-ohjeet näyttävät suurelta osin olevan liiankin suppeita ja ylimalkaisia, eikä niiden perusteella välttämättä löydä perille. Satamien palvelut esitetään lähinnä symbolein, ja nähtävyydet mainitaan muutamalla sanalla.

Kirjaa suunniteltaessa tutkittiin vastaavaa ruotsinmaalaista teosta, jossa esimerkiksi kaupat, suihkut ja polttoainemyyntipisteet on merkitty valokuviin nuolilla. Löfgrenin mukaan tällaisten tietojen pitäminen ajan tasalla olisi liian vaikeaa, joten niistä luovuttiin.

Kirjan lopussa on tekstitietoa Suomessa veneilystä englanniksi ja saksaksi.

Karttasarja maksaa 187 markkaa ja kirja 70 markkaa.

Sinilippu Heinolaan ja Uuteenkaupunkiin

Tähän mennessä lippu on myönnetty yhdelletoista suomalaiselle satamalle. Sinilippu on Euroopan yhteisön maissa 1987 aloitettu kampanja, jonka tavoitteena on edistää rantojen ja vesialueiden suojelua.

Suomi liittyi hankkeeseen 1990 ensimmäisenä EY-maiden ulkopuolisena maana. Suomalaiseen Sinilippuun on lisätty Roska-Roope-hylje, koska Saaristo siistinä -yhdistys hoitaa kampanjoinnin.

Heinolan ja Uudenkaupungin lisäksi Sinilippu liehuu Kaskisten Tullbrygganin satamassa, Kemissä Uleninrannan purjehduskeskuksessa, Maarianhaminan Itäsatamassa, Perniön Mathildedalissa, Savonlinnan Westerbergin vierassatamassa, Tammisaaressa ja Turussa Turun pursiseuran tukikohdassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää