Kotimaa

Verohallituksen atk-ongelmat jatkuvat Tuhannesta eläkkeestä perittiin liikaa veroa

Tilaajille

Noin tuhannesta kansaneläkelaitoksen 4. heinäkuuta maksamasta eläkkeestä kannettiin 60 prosenttia veroa, koska Kela ei saanut verottajalta näitä eläkkeitä koskevia loppuvuoden ennakonpidätysprosentteja.

Kelasta kerrotaan, että laitoksen maksatustoimistossa ja atk-suunnittelussa tehtiin pari päivää ja yötä töitä. Niinpä sellaisten vanhojen eläkkeensaajien kohdalla, joille uusia pidätysprosentteja ei ole vielä saatu, voidaan myöhemmin käyttää alkuvuoden pidätysprosentteja.

Kansaneläkelaitokselta kerrotaan, että tehtyjen korjauksien vuoksi 14. ja 22. heinäkuuta maksuun tulevien vanhojen eläkkeiden joukossa ei ole sellaisia, joista pidätettäisiin veroa virheellisesti 60 prosenttia.

Kela maksoi heinäkuun alussa eläkkeen niille, joiden sukunimi sijoittuu aakkosissa välille A-K. 14. ja 22. heinäkuuta maksetaan eläkkeet niille, jotka sijoittuvat aakkosten keski- ja loppupäähän.

Verohallitus ei onnistunut toimittamaan Kelalle kaikkien vanhojen eläkkeensaajien uusia pidätysprosentteja atk-järjestelmänsä uudistukseen liittyvien vaikeuksien vuoksi. Tarkkaa syytä ei tiedetä.

Verohallitus siirtää eläkkeensaajien ennakonpidätystiedot kansaneläkelaitokselle magneettinauhoina, ja jostain syystä joidenkin vanhojen eläkkeensaajien pidätystiedot puuttuvat näiltä nauhoilta.

Verottaja on toimittanut loppuvuonna käytettävät ennakonpidätysprosentit myös muille eläkkeenmaksajille. Esimerkiksi Ilmarinen Eläkevakuutus Oy:stä kerrotaan, ettei se ole joutunut soveltamaan 60 prosentin pidätystä sellaisiin vanhoihin eläkkeisiin, joista ei ole ollut verotietoja saatavissa.

Yhtiö on käyttänyt ennakonperinnässä verohallituksen tuoreiden ohjeiden mukaisesti alkuvuoden pidätysprosentteja.

Kansaneläkelaitokselta kerrotaan, että sen atk-järjestelmä on niin massiivinen, ettei verottajan tuore ohje käyttää alkuvuoden pidätysprosenttia tullut ajoissa.

Myöskin Eläke-Varmasta kerrotaan, etteivät verottajan atk-vaikeudet ole juuri tuottaneet vaikeuksia yhtiölle. Sen mukaan 60 prosentin pidätystä on käytetty normaalivuosien tapaan.

Ne eläkkeensaajat, jotka maksoivat heinäkuun alussa aiheettomasti 60 prosenttia veroa, voivat saada liikaa perityn ennakonpidätyksen takaisin.

Kelasta kerrotaan, että liikaa peritty vero tilitetään takaisin kuukauden tai kahden kuluessa riippuen siitä, miten nopeasti verottaja saa asiaa koskevat tiedot ja toimittaa ne edelleen Kelalle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää