Kotimaa

Hämeen hiljainen Robin Hood Kansanedustaja Johannes Koskinen tietää olevansa tutumpi TV:stä kuin eduskunnasta

Tilaajille

Kun tervakoskelaiset pojanvintiöt ottivat 1960-luvulla käteensä ensimmäiset leikkipyssyt, tarttui Hannu Erkki Johannes Koskinen , 6, jouseen ja nuoliviineen. Hannu kuljeskeli Tervakosken paperitehtaan metsissä ja halusi ottaa rikkailta ja antaa köyhille.

"Kyllä taisi aatteen väri näkyä jo lapsuuden leikeissä. Tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta yhteiskuntaan", Sdp:n kansanedustaja Johannes Koskinen, 36, sanoo.

Hillitty ja poikamainen kansanedustaja puhuu hiljaisella äänellä, sammuttaa poikamiesboksinsa stereot ja tarjoaa vitaminoitua tuoremehua sekä hedelmäistä Jaffaa.

"Paperitehtaan työläisten poikana oppi näkemään ne luokkaerot, jotka yhteiskunassa vallitsivat. Työnjohtajajat, toimihenkilöt ja duunarit oli eroteltu tiukasti toisistaan", Koskinen muistaa.

Koskinen tunnustaa, että ei oikein ole päässyt eroon Robin Hood -innostuksestaan vieläkään: muutama päivä sitten tuli käytyä elokuvissa katsomassa Kevin Costnerin Robin Hood - Varkaiden ruhtinas -K14-.

Koskisesta ei ole liikkeellä riehakkaita tarinoita edes opiskelija-ajoilta. Nuhteeton ja raitis Koskinen vältteli kaikkia tilanteita, joissa legendoja olisi voinut syntyä.

Repäisivimmän temppunsa Koskinen teki 1970-luvun lopulla, kun Hannun sijasta nuorta demaripolitiikaa alkoikin tehdä Johannes Koskinen. Hannu Koskinen halusi erottua paremmin kolmesta muusta paikkakunnalla vaikuttavasta Hannu Koskisesta.

Parhaisiin mittoihinsa Koskisen kuivakka huumori venyi kuitenkin oikeustietelijöiden Pykälän Uutiset -lehden pakinoitsijana 1976. Nimimerkki "Työläispoika" kehui Portugalin neilikkavallankumousta sekä Saigonin vapautusta ja muisteli lopuksi Vapun viettelystä runoilemalla: "Kevät kaupungissa

haisee koiranpaskalle "

Vastavirtaan eduskuntaan

"Paikallisella tasolla olen ollut ääniharava. Vaalipiirin ulkopuolella minut tiedetään paremmin taannoisesta Reijo Salmisen Kolmosvisasta kuin politiikasta", Koskinen tunnustaa.

Koskinen oli vaalikampanjassaan "nuorehko uudistava tyyppi". Iskulauseena oli "Järkeä eduskuntaan!".

Järkevät harrastukset näkyvät myös Koskisen kirjahyllystä: Tiedon portaat, Vuosisadan kronikka, Uusi pikku jättiläinen ja muut tietokirjat vievät suurimman osan hyllymetreistä.

Yllättävän hyvin sujuneet vaalit ja muutto Arkadianmäelle eivät kuitenkaan hämmentäneet Koskista: eduskuntatalo ja puoluepeli olivat tulleet tutuiksi jo demarikansanedustajien lainsäädäntösihteerinä 1989-91. Sitä ennen Koskinen puursi muun muassa työvoimaministeri Matti Puhakan (sd) poliittisena sihteerinä sekä SAK:n ja Rakennustyöläisten liiton lakimiehenä, jolloin Koskinen oppi "lobbailemaan ja tekemään tulopolitiikkaa".

Koskisen lobbailua läheltä seuranneet tosin muistelevat miehen hautautuneen kiusallisen usein huoneeseensa paperipinojen taakse. Rakennustyöläisten liitossa Koskinen taas tuli tunnetuksi siitä, että tiukan paikan tullen oli työnantajien ja Rakennusliiton neuvotteluihin kutsuttava vanha ay-konkari selvittelemään asioita: nuori juristi Koskinen kun ei halunnut tinkiä tippaakaan asfalttityöntekijöiden palkkavaatimuksista.

Valmiina Sdp:n puheenjohtajaksi

"Demarien johto on tiuskinut yleisölle kuin joku John Mc Enroe. Kun asiat eivät mene kohdalleen, on syyt vieritetty lehdistön tai radion ja television niskaan." Koskisen mielestä demarien luutunut, itseriittoinen ja itsevaltainen hallitsemistapa on karkoittanut nuoret, koska samat ihmiset ovat olleet liian pitkään vastuussa puolueen politiikasta. Koskinen onkin valmis lähtemään demarien puheenjohtajataistoon ylimääräisessä puoluekokouksessa, joka todennäköisesti pidetään vuoden päästä kesällä.

"Olen käytettävissä, mutta kampanjaa en ole vielä julistanut aloittavani. Jos kansa vaatii ja tukea tulee, niin eiköhän se järjesty", Koskinen sanoo koskismaisen varovasti.

Koskinen lupaa ensi töikseen poistaa Sdp:n suurimman taakan: puolueen samaistumisen valtiokoneistoon. Ryhmäkurista tulisi luopua lähes kokonaan ja ryhtyä puhumaan mielummin "ryhmäsolidaarisuudesta".

"Uusina puheenjohtajaniminä on mainittu ainakin kansandustajat Jouni Backman ja Erkki Tuomioja . Tuomiojan valinta olisi kuitenkin paluuta 1970-luvulle", Koskinen piikittää kilpailijaansa.

Sdp:n puheenjohtajana Koskinen lähtisi uudistamaan puoluettaan kansanliikkeeksi avartamalla puoluekoneistoa kansalaisiin päin. Myös ympäristökysymykset ja sukupuolten välinen tasa-arvo ovat Koskiselle tärkeitä.

Poikamies Koskinen ei ole vielä päässyt kokeilemaan kotitöiden jakoa käytännössä. Hän valitteleekin, että kansanedustajapoikamiehellä menee runsaasti aikaa Hämeenlinnan ja Helsingin asunnon huoltotöihin.

"Hämäläisyydestä se taitaa olla kiinni, että tässä vielä poikamiehenä on", Koskinen sanoo ja lähtee mattopyykille Vanajaveden rantaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää