Kotimaa

Vesioikeus hylkäsi Kärkölän kloorisyytteen Koskisen sahan entinen johto vapautui korvausvaateista

Tilaajille

Länsi-Suomen vesioikeus on hylännyt Koskisen sahan entistä toimitusjohtajaa vastaan nostetun rikossyytteen kloorifenolituhosta. Samalla kumottiin korvausvaatimukset, jotka korkoineen ovat yli kahdeksan miljoonaa markkaa.

Keskiviikkona julkistettu oikeuden päätös oli yksimielinen. Vesi- ja ympäristöhallitus ei tyytyne ratkaisuun vaan valittaa vesiylioikeuteen.

Kloorifenolin havaittiin joulukuussa 1987 saastuttaneen Kärkölän päätaajaman Järvelän pohjavedet niin pahoin, että vedenottamo piti sulkea. Saastunutta vettä oli pumpattu 3000 asukkaalle.

Poliisitutkimukset vahvistivat, että myrkky oli peräisin sahalta. Se oli vuosikymmenet käyttänyt muiden sahojen tapaan lahonestoon kloorifenolia sisältävää Ky 5:tä.

Kärkölän piirin nimismies päätti maaliskuussa 1989, ettei vuoto anna aihetta syytteeseen. Rikosasian määräsi uuteen käsittelyyn viime syyskuussa apulaisoikeuskansleri Jukka Pasanen vihreiden kansanedustajan Erkki Pulliaisen kantelun perusteella.

Koskisen Oy:n entinen toimitusjohtaja Kalevi Koskinen sai syytteen jatketusta tahallisesta vesistön ja pohjaveden pilaamisesta. Miljoonakorvauksia häneltä ja yhtiöltä vaativat vesi- ja ympäristöhallitus, uuden vedenottamon rakentanut Kärkölän kunta sekä saastuneen Valkjärven rantatilojen omistajat.

Oikeus uskoi tulipaloteoriaan

Oikeuden mukaan ei ole näytetty toteen, että kloorifenolia olisi työtapojen takia päässyt pohjaveteen ja purkautunut Pyhäojaan ja edelleen Valkjärveen sellaisia määriä, että niillä olisi ollut merkitystä vesien pilaantumisessa.

Niin ikään on jäänyt näyttämättä, että pohjavedessä olisi enemmän kloorifenolia kuin 1976 sattuneessa tulipalossa on sinne voinut päästä.

Oikeus vetoaa todistajana kuullun tohtori Veikko Kitusen arvioon, jonka mukaan rautatien pohjoispuolelta löytyneet suuret dioksiini- ja furaanipitoisuudet viittaavat yhteen tai useampaan suureen kertapäästöön.

Puolustus on alusta asti pitänyt kiinni tulipaloteoriasta, jonka vesiviranomaiset oikeuskäsittelyn yhteydessä nimittivät "hyökyaaltoteoriaksi". Viranomaisten mielestä sahalla sattuneen palon sammutusvesien "hyökyaalto" ei ole voinut kuljettaa niin paljon kloorifenolia kuin he arvioivat pohjavedessä olevan.

Oikeuden ratkaisun tekivät vesioikeustuomari Matti Sepponen, vesioikeuslimnologi Esko Vääriskoski ja vesioikeusinsinööri Matti Sulkala .

Tieto myrkyllisyydestä lisääntyi vähitellen

Puolustus on alusta asti tähdentänyt, että saha on käyttänyt lahonsuoja-ainetta ohjeiden mukaan ja jopa huolellisemmin kuin muilla sahoilla. Ongelmana on ollut, että tieto Ky 5:n myrkyllisyydestä lisääntyi vähitellen, kunnes aine kiellettiin 1989.

Asianvalvoja Reima Risla vesi- ja ympäristöhallituksesta uskoo, että virasto valittaa päätöksestä vesiylioikeuteen. Hän viittaa erilliseen ns. virka-apujuttuun, joka koskee veden puhdistamista.

"Menihän virka-apupyyntökin eri tavalla vesiylioikeudessa. Ensin Länsi-Suomen vesioikeudesta tuli hylkäys, mutta vesiylioikeus ratkaisi toisin." Vesiylioikeus määräsi, että Koskisen Oy:n on selvitettävä pohjavesivahingon laajuus ja korjattava se. Saha valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jonka päätöstä on lupailtu vuodenvaihteessa.

Vesiviranomaiset olivat närkästyneitä oikeuden näkemyksestä, että mittaukset eivät olisi luotettavia. "Miksi oikeus ei epäile yhtiön laskemia", insinööri Jorma Lameranta vesi- ja ympäristöhallituksesta tivasi.

Suomen kallein ympäristötuho?

Jupakkaa on pidetty ennakkotapauksena, jolla testataan ympäristöviranomaisten hellimä ns. aiheuttamisperiaate, jonka mukaan likaaja maksaa puhdistuskulut.

"Keskeinen ongelma on se, että toiminta oli lainmukaista silloin kun se oli käynnissä. Toiminnan harjoittaja oli hyvässä uskossa. Vasta jälkeenpäin havaittiin ympäristötuho. Samoin kävi Janakkalan Kernaalanjärvellä", pohtii ympäristöministeriön kansliapäällikkö Lauri Tarasti .

"On totta, että meillä on periaate, jonka mukaan likaaja maksaa, mutta myös periaate, että toiminnan riskeistä tulisi olla tietoa tekohetkellä."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää