Etelä-Suomen työsuojelutarkastajat syyttävät armeijaa laiminlyönneistä Ohjusluolastosta ei löydy varateitä, poliklinikalle pääsee vain portaita - Kotimaa | HS.fi

Etelä-Suomen työsuojelutarkastajat syyttävät armeijaa laiminlyönneistä Ohjusluolastosta ei löydy varateitä, poliklinikalle pääsee vain portaita

10.9.1991 3:00

Etelä-Suomen työsuojelutarkastajat moittivat puolustusvoimia työturvallisuuden unohtamisesta. Tarkastajat pitävät yhteistyötä meri- ja ilmavoimien kanssa erityisen vaikeana.

Valtion tilintarkastajille toimittamissaan lausunnoissa Etelä-Suomen työsuojelupiirit moittivat puolustushallintoa uudis- ja korjausrakentamisen huonosta suunnittelusta ja viivyttelystä.

Esimerkkinä valtion tilintarkastajille kerrotaan Etelä-Suomeen vasta rakennetusta ohjusluolastosta, josta puuttuu asianmukainen varapoistumistie kokonaan. Onnettomuuden sattuessa puute saattaa koitua kohtalokkaaksi.

Työsuojeluviranomaisten arvion mukaan varapoistumistien rakentaminen jälkikäteen tulee kalliiksi.

Turun laivastoaseman poliklinikan kunnostamiseksi työsuojeluviranomaiset sanovat harkitsevansa pakkokeinoja. Työsuojeluviranomaisten mielestä tilat ovat riittämättömät. Neljännessä kerroksessa sijaitsevaan klinikkaan pääsee vain portaita pitkin.

Suurimpana puutteena työsuojelupiirit pitävät Etelä-Suomen vanhojen varuskuntien huonoa kuntoa. Tilat ovat useissa tapauksissa täysin tarkoitukseensa sopimattomat.

Puolustusvoimien suuret kalustohankinnat ovat lisänneet ongelmia viime vuosina. Kaluston tarvitsemia säilytys-, huolto- ja korjaustiloja ei ole suunniteltu eikä rakennettu.

Tilintarkastajilta tulossa korjauslista

Puolustusvoimien huonokuntoisimmat tilat sijaitsevat Etelä-Suomen varuskunnissa. Rappiolistan kärjessä on Kadettikoulu Santahaminassa sekä Viestirykmentti Riihimäellä.

Osastopäällikkö Unto Lappalainen puolustusministeriöstä on työsuojelutarkastajien kanssa osittain samaa mieltä: Etelä-Suomen vanhojen varuskuntien rakennukset ovat päässeet ränsistymään. Syynä on Lappalaisen mukaan rahan puute.

"Sen kiistän, että työsuojelua ei huomioitaisi uudisrakennusten ja korjausten suunnittelussa ja toteutuksessa", Lappalainen sanoo. "Rahapulan vuoksi työsuojelu joudutaan usein toteuttamaan vähimmäistasolla, mutta normien mukaan." "Tarkastajien mainitsema uusi ohjusluolasto täyttää työsuojeluvaatimuksiltaan normien minimitason", Lappalainen väittää. "Luolasto on tarkoitettu kriisiaikoja varten ja vain muutama henkilö työskentelee siellä."

Korjausrahat kasvavat lamasta huolimatta

Tähän saakka korjausrahaa on vuosittain tullut vähemmän kuin uutta korjattavaa. Tänä vuonna tilanne näyttää kääntyneen parempaan suuntaan, varsinkin, kun kustannustaso on rakennusalalla pudonnut.

Viime vuonna perusparannuksiin oli rahaa käytettävissä 59 miljoonaa markkaa. Tänä vuonna luvassa on 75 miljoonaa. Vuosikorjausrahat ovat Lappalaisen mukaan pysyneet todelliselta arvoltaan entisellä tasolla.

Uudisrakennusrahat kasvavat tänä vuonna kaikkein eniten. Viime vuonna puolustusvoimat sai uuden rakentamiseen rahaa 99 miljoonaa markkaa. Tänä vuonna rahaa on jo tiedossa 137,7 miljoonaa. Lappalainen pitää mahdollisena, että valtion viimeisessä lisätalousarviossa uusrakentamiseen saataisiin vielä 20 miljoonaa markkaa lisää.

Lisääntyneet rakennusmiljoonat ovat peräisin Kouvolan varuskunnan myynnistä. Rahoilla aloitetaan ensi keväänä Korian pioneerien tilojen rakentaminen Valkealan Vekarajärvelle. Pioneerit muuttanevat Valkealaan parin vuoden päästä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat