Kotimaa

Uusi lääke tehostaa syövän solumyrkkyhoitoa Lääke nopeuttaa luuytimen toipumista

Tilaajille

Syöpälääkärit odottavat uudesta sveitsiläisen lääketehtaan kehittämästä veren valkosolujen tuotantoa lisäävästä lääkkeestä merkittävää apua muutamien syöpien hoitoon. Lääke nopeuttaa sytostaatti- eli solumyrkkyhoidon vaurioittaman valkosolutuotannon palautumista ennalleen tai jopa vähentää valkosolukatoa.

Näin sytostaatteja voidaan antaa nykyistä tehokkaampina kuureina, ja potilaan vaara kuolla johonkin tulehdussairauteen hoidon aikana vähenee.

Dosentti Ville Valtonen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta (HYKS) arvioi hiljattain myyntiluvan saaneen lääkkeen aiheuttavan oikein käytettynä jopa taloudellista säästöä syövän hoidossa. Lääkkeen antaminen potilaalle voi vähentää sytostaattihoidon jälkeistä sairaalassaoloaikaa jopa puoleen.

Valkosolujen tuotantoa tehostavan lääkkeen ansiosta myös kallista tulehdustauteja estävää ja hoitavaa mikrobilääkitystä voidaan vähentää.

Lääkettä on kokeiltu HYKS:ssa viime vuoden aikana noin miljoonan markan arvosta. Kokeilua johtaneet lääkärit ovat varsin tyytyväisiä saamiinsa tuloksiin.

Yksi uuden lääkkeen haittapuolista on sen kalleus. Apteekissa lääke maksaa viiden ampullin hoitosarjana lähes 4000 markkaa, josta avohoitopotilas joutuu omasta pussistaan pulittamaan yli puolet. Yleisimmin lääkettä tarvitaan kaksi viiden ampullin hoitosarjaa. Jos potilas saa lääkkeen sairaalan poliklinikalta, se on huomattavasti halvempaa.

Avohoitopotilaat voivat itse pistää lääkkeen lihakseensa kotona insuliinin tavoin.

Samaa lääkettä voidaan antaa myös aids-potilaille auttamaan elimistöä puolustautumaan tulehduksia vastaan. Lääkäreiden mielestä lääkkeen käyttöä aidsin loppuvaiheessa kannattaa kuitenkin tarkkaan harkita, sillä siitä saatava hyöty voi olla varsin pieni.

Uutta elimistön puolustuskykyä lisäävää lääkettä on haettu yhdeksi kansaneläkelaitoksen erityiskorvattavaksi lääkkeeksi. Hakemuksen käsittely on kesken.

Kela korvaa yli 3000 markan lääkekulut

Viime vuonna lääkekulukaton ylittävistä apteekkilaskuista sai korvausta noin 14000 ihmistä. Laki tuli voimaan 1986, ja lääkekulukaton markkamäärä vahvistetaan vuosittain.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää