Kotimaa

Aho: Hallitus voi vielä puuttua tuloneuvotteluihin Viinasen puhe "henkilökohtainen" kanta

Tilaajille

Pääministeri Esko Aho (kesk) pitää mahdollisena, että hallitus vielä tekee aloitteita, joilla se yrittää saada työmarkkinaneuvottelut ratkaisuun. Toistaiseksi ei tällaisen kuitenkaan ole katsottu olevan tarpeen, Aho totesi tiistaina Suomen tietotoimiston haastattelussa.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta keskusteli tiistaina työmarkkinatilanteesta. Uusia johtopäätöksiä ei tehty.

Valiokunta arvioi tilannetta taas ensi perjantaina. Mahdolliset johtopäätökset riippuvat Ahon mukaan torstai-iltana käytävien työmarkkinajärjestöjen neuvottelujen tuloksista.

Valtiovarainministeri Iiro Viinasen (kok) puheita siitä, ettei ammattiyhdistysliikkeeseen kuuluminen ole välttämätöntä Aho kommentoi pyynnöstä sanomalla, että tämä on "Viinasen henkilökohtainen kannanotto, eikä kerro hallituksen linjasta".

Ei ylimääräisiä valtiopäiviä

Pääministeri sanoi olevansa "erittäin hämmästynyt" siitä, että Sdp:n puheenjohtaja Pertti Paasio oli "paljastanut" hallituksen "suunnitelmat" ylimääräisistä valtiopäivistä. "Hallitus ei ole missään edes alustavasti keskustellut tällaisesta vaihtoehdosta." Aho kertoi aloittavansa ensi tiistaina kaikkien oppositioryhmien edustajien kanssa neuvottelut budjetista ja säästölaeista. Hän oudoksui sitä, että oppositiossa on jo etukäteen lyöty lukkoon kanta, ettei säästöehdotuksia tulla hyväksymään.

"Tähän saakka oppositio on edellyttänyt, että hallitus tekee suunnitelmansa ensin, jotta oppositio voi ottaa kantaa. Hallituksen budjettiesitystä ei ole vielä julkistettu, eivätkä läheskään kaikki säästölait ole valmiina." "Säästölakien kaatuminen on Suomen taloudenpidon kannalta niin vakava juttu, että toivon, että jokainen harkitsee vähintään kaksi kertaa, ryhtyykö niitä kaatamaan. Vaihtoehtoja on vähän ja ne ovat huonoja."

Tulosovulle on vaihtoehtoja

"Yritystoiminnan kustannuksia on pakko alentaa. Jokainen näkee ympärillään, mikä tilanne on: tuotantomme on ajautumassa sellaiseen kriisiin, että jos sitä ei pystytä nopeasti hoitamaan, meille jää jäljelle niin pieni teollinen tuotanto, ettei sen varassa yhteiskunnan koneistoa pidetä yllä", hän arvelee.

"Minä näen asian niin, ettei hallitus ole välttämättä itse aikataulujen asettaja tai aikonut aikatauluja asettaa. Näyttää siltä, että markkinat ovat asettamassa nyt selvästi aikataulun näihin neuvotteluihin. Mitä pidempään tämä menee, sitä enemmän levottomuutta tulee." "Kun molemmat osapuolet vakuuttavat, että ilman hallituksen puuttumista on parhaiten päästävissä eteenpäin, emme ainakaan toistaiseksi ole tilanteeseen puuttuneet. Täytyy sanoa, että pelottavan hitaasti asiat ovat edenneet ja päinvastoin on tullut takaiskuja, jotka ovat vieneet neuvottelutilanteen taaksepäin", sanoi Aho.

"Voin kuvitella, että hallitus vielä tekee omalta puoleltaankin aloitteita, joilla se yrittää saada neuvottelut pikaiseen ratkaisuun, mutta toistaiseksi ei ole katsottu sellaisen olevan tarpeen", hän huomautti.

Neuvostoliiton-matka olisi tarpeen

Aho toivoo myös, että hän voisi mahdollisimman pian toteuttaa myös Neuvostoliiton-matkan. Hänen mukaansa on tärkeää paitsi vahvistaa poliittisia yhteyksiä Neuvostoliiton ja Venäjän federaation johtoon myös sopia keinoista, joilla hyvin vaikeaa talousyhteistyön tilannetta hoidetaan.

Aho sanoo olevansa "aika varma siitä, että Neuvostoliiton-kaupassa joudutaan tilapäisjärjestelyinä käyttämään myös vaihtokaupan muotoja, jos mielitään, että kaupan taso säilyy edes kohtuullisena".

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää