Kotimaa

Ilaskivi vaatii hallitusta remontoimaan itse itsensä "On tunnustettava avoimesti, että hartiat ovat liian kapeat"

Tilaajille

Esko Ahon (kesk) hallituksen on tunnustettava avoimesti, ettei se kykene toteuttamaan talouspolitiikkaansa, koska sen hartiat ovat liian kapeat. Tunnustuksen jälkeen sosiaalidemokraatit on saatava hallitukseen, sanoo kokoomuslainen talouspoliittinen vaikuttaja, Yhdyspankin hallintoneuvoston ja Suomen kaupunkiliiton puheenjohtaja Raimo Ilaskivi .

Uuden hallituksen on muutettava talouslinjaa: kiristyksen sijaan elvytys, Ilaskivi vaatii.

Muutoin edessä on sellainen työttömyys, jota "yhteiskunta ei kestä", ja "putken päässä häämöttää pakkodevalvaatio".

Ilaskivi vastaa näin kokoomuksen puheenjohtajalle Pertti Salolaiselle , joka keskiviikkona tyrmäsi hallituspohjan laajentamisen ja elvytyksen.

Ilaskiven mielestä hallitus on paljastanut "tyhjät taskunsa". Niissä piti olla "jotain vahvaa" keväällä, kun markka sidottiin ecuun devalvoimatta sitä.

Joko Ahon tai Salolaisen on avattava keskustelu hallitusremontista, Ilaskivi sanoo. Myös presidentti voisi sen tehdä.

Demarit vastuuseen omista virheistään

Ilaskiven elvytys ei sulje pois säästölakeja - päinvastoin. Elvytyksen avulla demarit voitaisiin saada säästölakien taakse.

"Eihän demarit tyhmiä ole, kyllä he tietävät mihin Suomi on menossa." Skopin kriisikin osoittaa Ilaskiven mielestä, "ettei kurjistamispolitiikka voi jatkua". Hän hymähtää Suomen Pankin pelastajan osalle ja sanoo, ettei kriisiä olisikaan, jos Suomen Pankki olisi hillinnyt kasinotaloutta.

Elvytysrahat lainaksi ulkomailta

Elvytysrahat lainataan ulkomailta. Ilaskivi viittaa kintaalla väitteelle, ettei niitä saada maksettua takaisin: jos elvytys onnistuu, verotulot kasvavat. Lisää saadaan, kun valtionyhtiöiden myynti siirretään nousukauteen. "Kuka hullu nyt myy osakkeita? Vain se, jonka on pakko." Ulkomaisen velan pelko ei Ilaskiveä hetkauta. "Ei se ole pääosin julkisen sektorin ongelma." Ilaskivi käyttää kinnasta myös siihen Ahon lempiteemaan, että kuluvan vuoden budjetti on elvyttävä eikä tuloksia näy missään. Elvytys on laskennallista, itse asiassa budjetti sisältää veronkorotuksia ja varsin vähän elvyttäviä investointeja, hän sanoo.

"Omaehtoista taloustiedettä"

Ilaskivi kysyy, onko yhteiskunnalla varaa maksaa kustannustason "kuvitellusta alasajamisesta" sitä työttömyyden hintaa, joka on nyt edessä.

Ei elvytys kustannustasoa alennakaan, mutta sen alentaminen onkin työmarkkinaosapuolten tehtävä, hän toteaa.

Ilaskiven kintaanheilautukset osuvat valtiovarainministeriön asiantuntijoihin, joiden käsialaa budjetin peruslinjaukset ovat.

"He tekevät omaehtoista taloustiedettä, joka ei nojaa kovin paljon siihen, mikä muualla maailmassa on hyväksi havaittu", Ilaskivi heittää. Hän ei tajua, miksi on poikettu perinteisestä suhdannepolitiikasta, jonka mukaan laman aikana elvytetään, nousukaudella kiristetään.

Ilaskivi huomauttaa "sivumennen sanoen", että Sixten Korkman istui Suomen Pankin rahapolitiikan osastolla 1988, kun olisi pitänyt jarruttaa, ja nyt hän on valtiovarainministeriön kansantalousosaston päällikkö. "Tämä on tarkoitettu vain mielenkiintoiseksi toteamukseksi."

Salolainen on "brezhneviläinen"

Syytöksen avoimen keskustelun välttämisestä saavat Ilaskiveltä myös Aho ja Suomen Pankki.

Esimerkkinä keskustelusta Ilaskivi mainitsee valtiovarainministeri Iiro Viinasen (kok) torstaisen uhkauksen erota, jos hallituksen talouslinja ei toteudu.

"Joku voi vastata siihen, että ehkä on parempi, että Viinanen jää työttömäksi kuin että 400000 suomalaista jää työttömiksi." Ilaskivi ennustaa, että edessä on samanlainen vaalitulos kuin 1966: hallituksessa olleet porvarit saivat murskatappion, "poltetun maan" oppositiopolitiikkaa vetänyt vasemmisto suurvoiton.

Ilaskivi perustelee ennustustaan sanoen, että "hyssyttelyjen, suuntukkimisten ja aika ylimielisten kannanottojen taustalla ei toistaiseksi ole ollut tekoja." "Ne pitää kyllä puheita, mutta siihen se rajoittuu."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää