Kotimaa

Presidentin arvostelu vaikutti syyttäjiin Väitöskirjan mukaan talousrikossyytteet vähenivät

Tilaajille

Vuonna 1983 alkanut keskustelu talousrikollisuudesta vaikutti syyttäjien käyttäytymiseen. Syyttäjät alkoivat silloin nostaa entistä harvemmin syytteitä talousrikoksista, arvioi oikeustieteen lisensiaatti Jaakko Jonkka . Hän on väitöskirjaansa varten tutkinut syyttäjien syytekynnyksen muuttumista 1970-luvun lopulta vuoteen 1986.

Jonkan tutkimusten mukaan syyttäjät nostivat melko helposti syytteitä talousrikoksista 1970- ja 1980-lukujen taitteessa. Muutamaa vuotta myöhemmin tapahtui selvä muutos: talousrikoksista alettiin tehdä aiempaa enemmän syyttämättäjättämispäätöksiä.

Muutos tapahtui samaan aikaan kuin rikollisten - erityisesti talousrikollisten - oikeusturvasta käytiin keskustelua, jossa syyttäjiä ja poliisia moitittiin talousrikosten liian innokkaasta tutkimisesta.

Keskustelun aloitti presidentti Mauno Koivisto , joka syntymäpäivillään 1983 toivoi syyttäjien pistämistä jäähylle, jos heidän ajamansa syytteet hylätään kovin usein. Puheessaan hän arveli, että syyttäjät nostavat kansalaisia vastaan syytteitä varmuuden vuoksi.

Koiviston uskottiin viitanneen kolmeen Helsingin raastuvanoikeudessa päättyneeseen, suurta huomiota herättäneeseen talousrikosjuttuun eli rakennusliike Hakan veropetosoikeudenkäyntiin, kaupunginvaltuutettu Ingvar S. Melinin metrolahjusjuttuun ja metrojutun ns. hallintohaaraan. Joka jutussa syytteet hylättiin.

Koiviston puhe aloitti laajan keskustelun syytekynnyksestä. Syyttäjät torjuivat oikeuskansleri Kai Kortteen johdolla jyrkästi presidentin arvostelun.

Syytekynnys oli alentunut

"1970- ja 1980-luvun vaihteessa korostettiin varsinkin talousrikollisuuden tutkinnan ja selvittämisen tärkeyttä. Tilastojen valossa näyttäisikin siltä, että se vaikutti syyttäjien syyttämisherkkyyteen: talousrikoksista syytettiin entistä herkemmin." Jonkka kuitenkin korostaa, ettei tilastoista voi päätellä syyttäjien nostaneen syytteitä virheellisin perustein 1980-luvun alussa. "Sellaisen johtopäätöksen tekeminen edellyttäisi tutustumista asiakirjoihin", hän tähdentää.

Vuosikymmenen alun herkkään syyttämiseen saattoi Jonkan mukaan vaikuttaa myös talousrikosten yleistyminen. Esimerkiksi verorikosten määrän huippu sattui 1970- ja 1980-lukujen taitteeseen.

"Runsaasti harkintaa sisältäviä rikoksia tuli yhtäkkiä ryöpsähtämällä. Ne olivat vieraita syyttäjille, ja sitten vielä julkisuudessa korostettiin, että niiden tutkiminen ja selvittäminen on hyvin tärkeätä", Jonkka huomauttaa.

Tuomioistuimet hylkäsivät syytteitä

"Tämä kuvastaa osaltaan sitä, että syyttäjät suhtautuivat ehkä vähemmän kriittisesti esitutkintaan. Siten tuomioistuimeen pääsi näytöltään heiveröisiä juttuja, joita sitten hylättiin." "Toisaalta voidaan ajatella, että 1980-luvun alussa tuomioistuimet olivat epävarmoja. Tuomioistuin saattaa epävarmuustilanteessa mieluummin hylätä syytteen. Syyttäjä taas saattaa epävarmuustilanteessa nostaa syytteen ja jättää asian tuomioistuimen harkittavaksi. Tietyssä määrin tämä on ihan perusteltuakin", Lahden kaupunginviskaalinvirastosta virkavapaalla oleva Jonkka toteaa.

Syyttämiskynnyksen muuttuminen 1983-84 on Jonkan arvion mukaan yksiselitteisemmin johtunut presidentti Koiviston aloittamasta, syyttäjiä moitiskelevasta keskustelusta. "Toinen selitys on, että syyttäjille oli jo silloin selvinnyt tuomioistuimien linja."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää