Kotimaa

Kansanedustajien enemmistö EY:n kannalla 104 vastasi "kyllä" Helsingin Sanomain EY-kyselyyn

Tilaajille

Helsingin Sanomat kysyi runsas viikko sitten kaikilta kansanedustajilta kantaa Suomen EY-jäsenyyshakemuksen jättämiseen (HS 28.9.). Yhden päivän soittokierroksen aikana 189 edustajaa vastasi kysymykseen, mutta 11 edustajaa jäi tavoittamatta matkojen ja sairaustapausten vuoksi.

Runsaan viikon soittelun jälkeen saimme vastaukset myös lopuilta edustajilta. Jokaiselle edustajalle esitettiin sama kysymys: Pitäisikö Suomen hakea Euroopan yhteisön EY:n jäsenyyttä vuoden 1993 alkuun mennessä? Siis runsaan vuoden kuluessa?

Vastausvaihtoehtoja oli kolme: kyllä, ei ja ei vielä selkeää kantaa.

104 ilmoitti kannattavansa jäsenhakemuksen jättämistä, 34 vastusti EY-jäsenyyttä ja 62 ilmoitti, ettei heillä ole selkeää kantaa.

Edellisellä kerralla vastaamatta jääneistä yhdestätoista edustajasta kahdeksan edustajaa ilmoitti kannattavansa jäsenyyttä. Kolmella ei ollut vielä selkeää kantaa.

Jäsenyyden kannalla olivat keskustan Mikko Pesälä , Sdp:n Sinikka Hurskainen , Lauri Metsämäki , Marjatta Vehkaoja ja Matti Vähänäkki , kokoomuksen Leila Lehtinen , Rkp:n Jörn Donner ja vihreiden Satu Hassi .

Keskustan Kauko Juhantalolla ja Timo Järvilahdella ei ollut vielä selkeää kantaa. Kanta puuttui myös eduskunnnan puhemieheltä Ilkka Suomiselta (kok).

Juhantalo ja Suominen ilmoittivat sihteeriensä välityksellä, etteivät he halua vastata tällaiseen kysymykseen.

Eräissä muissa yhteyksissä molemmat miehet ovat jo aikaisemmin vastanneet kysymykseen. Suomisen ehdotuksesta kokoomuksen puoluekokous viime kesäkuussa otti myönteisen kannan Suomen EY-jäsenyyteen.

Juhantalo puolestaan arvioi pari viikkoa sitten Kauppapolitiikka-lehden haastattelussa Suomen ja Ruotsin kulkevan samaa tahtia integraatioratkaisuissaan. Ruotsi on jättänyt jäsenhakemuksensa, ja neuvottelut jäsenyydestä alkanevat 1993.

Mikko Pesälä, joka vielä viime kesänä oli kovasti EY-jäsenyyttä vastaan, luonnehti kysymystä tavattoman vaikeaksi. "Siihen maailma kuitenkin vääntyy", Pesälä huokaisi.

Sinikka Hurskainen kaipasi ennen lopullista jäsenyyspäätöstä selvyyttä puolustuspolitiikasta. Marjatta Vehkaoja ei halunnut Tornionjoesta rajajokea Suomen ja EY:n välille. Vehkaojan, Lauri Metsämäen, Leila Lehtisen ja Jörn Donnerin mielestä jäsenhakemus olisi myönteinen signaali teollisuudelle.

Matti Vähänäkki arveli, että jäsenhakemuksen aika on juuri nyt. Se ei olisi ollut viisasta vielä vuosi sitten, ja tulevaisuudessa asia voi vaikeutua.

Satu Hassi vaikeroi ratkaisun vaikeutta. Hänen mielestään jäsenyyttä puoltaa se, että ympäristöhaittojen verotuksesta voi muodostua merkittävä tekijä vasta riittävän suuressa yksikössä. Esihistorian harrastajana Hassi näki syntymässä olevan EY:n luonnollisena olotilana. Kansakuntien välillä ei olisi enää keinotekoisia rajoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää