Kotimaa

Keskustalla vasta hahmotelmia presidenttiehdokkaansa vaalitavaksi Myös puolueen ulkopuolisille sallittaisiin sananvaltaa valinnassa, jos tiedettäisiin miten heidän ääntään kuultaisiin

Tilaajille

Oikeusministeri Hannele Pokka (kesk) uskoo, että puolueet valitsevat ehdokkaansa vuoden 1994 presidentinvaaleihin esivaaleilla.

Pokan mielestä olisi parasta, jos puolueet kirjaisivat esivaalimenettelyn omiin sääntöihinsä. Jos näin ei tehdä, hän tuo asiaa koskevan lain eduskunnan säädettäväksi. Oikeusoppineet varoittelevat kirjaamasta esivaalia lakiin.

Presidentin esivaalijärjestelyjä pohdittiin torstaina keskustan järjestämässä seminaarissa Helsingissä.

Keskusta on tehnyt jo aiemmin periaatelinjauksen siitä, että ensi kesän puoluekokous tekee päätöksen siitä, kuinka esivaalit teknisesti järjestetään. Seuraavan kesän kokous valitsee varsinaisen ehdokkaan.

Torstain seminaari selvitti ainakin sen, että keskustan omat esivaalisuunnitelmat ovat vielä aivan alkutekijöissään.

Puolue ei ole selvillä siitä, ketkä päästettäisiin esivaaleissa sanomaan mielipiteensä presidenttiehdokkaasta. Puoluejohdon hurskas toivomus on, että sananvaltaa pitäisi jakaa jäsenien lisäksi puolueen "kannattajille". Epäselvää on kuitenkin mm., kuka olisi kannattaja, pitäisikö hänen rekisteröityä jollain tavalla ja antaisiko tämä muille puolueille mahdollisuuden sotkea toisten puolueiden ehdokasasettelua.

Keskusta miettii vielä sitäkin, pitäisikö esivaaleissa järjestää kaksi kierrosta samaan tapaan kuin varsinaisissa presidentinvaaleissa.

Pokka suhtautui epäilevästi mahdollisuuksiin laajentaa sananvaltaa esivaaleissa kannattajille. Hän arveli mm. että kannattajat saattaisivat kaventaa varsinaisten jäsenten oikeuksia.

Monet keskustan aktiivijäsenistä vastustavat ulkopuolisten kuulemista, ja pelkäävät, että se veisi valtaa puolueen ulkopuolelle.

Oikeustieteen lisensiaatti Heikki Halila Helsingin yliopiston yksityisoikeuden laitokselta totesi ykskantaan, että puolue ei saa oma-aloitteisesti rekisteröidä kannattajia, "potentiaalisia jäseniä". Tällaisen arkaluontoisen tiedon tallentaminen olisi hänen mukaansa vastoin tietosuojalakia.

Halilan mukaan puolueen esivaalitavasta pitäisi päättää sen elimen, joka luopuu nykyisestä vallastaan asettaa ehdokas. Keskustalla vaalitavasta päättäisi siis puoluekokous, Sdp:llä puolueneuvosto.

Halila epäili myös, että jos puolueet pakotetaan lainsäädännön kautta ottamaan käyttöön esivaali, tällainen laki joudutaan säätämään perustuslain säätämisjärjestyksessä, koska se kaventaa olennaisesti puolueiden toimintaedellytyksiä.

Jos puolueiden esivaalimenettely säädetään pakolliseksi, joudutaan Halilan mukaan selvittämään myös se, kuinka kenttää kuullaan myös ehdokkaiden asettamisajankohdasta. Lopputulokseen voi vaikuttaa aivan olennaisesti se, milloin esivaali järjestetään.

Nurmi tarjoaa hyväksymisäänestystä

Nurmen mielestä keskustan kannattaisi ottaa esivaaleissaan käyttöön "hyväksymisäänestys". Tämä tarkoittaisi sitä, että esivaalissa äänestäjä antaisi äänensä kaikille niille ehdokkaille, jotka hän hyväksyy ja jättäisi sopimattomimmat äänittä.

Nurmen mukaan tämä antaisi hyvän kuvan siitä kenellä ehdokkaista on suurin suosio muiden puolueiden kannattajien keskuudessa ja näin parhaat mahdollisuudet presidentinvaalin toisella kierroksella. Seminaariin osallistunut keskustan puoluejohto epäili kuitenkin, että hyväksymisäänestys nostaisi suosikiksi särmättömimmän tyypin, jolla ei välttämättä ole suurtakaan omaa kannatusta. Samoin järjestelmää epäiltiin liian monimutkaiseksi.

Nurmen mukaan ei ole erityistä syytä laatia sääntöjä siitä, pitääkö esivaalin voittaja valita lopulliseksi ehdokkaaksi. "Eniten ääniä saaneen sivuttaminen ehdokasasettelusssa vaatisi lähes sellaisia perusteluja kuin ehdokkaan esteellisyyden, vaalivilpin tms. - - sivuuttaminen ei lupaa hyvää menestystä puolueen ehdokkaalle", hän kertoi.

Nurmi epäili, että puolueiden merkitys tulevissa presidentinvaalissa vähenee riippumatta siitä saavatko jäsenistön ulkopuoliset vaikuttaa puolueen ehdokkaan nimeämiseen.

Nykyisin kaikilla muilla puolueilla paitsi vasemmistoliitolla on säännöissä määräykset siitä, miten puolue asettaa presidenttiehdokkaansa. Esivaaleja ei ole vielä kirjattu yhdenkään puolueen sääntöihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää