Kotimaa

Sotaveteraanien tuki -yhdistyksen rahankäyttö selvitetään Yhdistyksestä tehty kaksi rikosilmoitusta

Tilaajille

Helsingin rikospoliisin petostoimisto tutkii Sotaveteraanien tuki -nimisen yhdistyksen raha-asioita. Yhdistyksen taustahahmojen epäillään vieneen satojatuhansia markkoja yhdistyksen kautta sotaveteraaneille kerätyistä varoista.

Yhdistyksen toimista on tehty kaksi rikosilmoitusta. Toisen ilmoituksen on tehnyt yhdistyksen puheenjohtaja Annika Kock , jolle yhdistyksen perustajat eivät ole pyynnöistä huolimatta näyttäneet yhdistyksen kirjanpitoa.

Kock epäilee, että yhdistyksen perustajat ovat ottaneet itselleen yhdistyksen rahoja. Kock itse tuli yhdistyksen puheenjohtajaksi puoli vuotta sen perustamisen jälkeen.

Sotaveteraanien tuki -yhdistys on kerännyt rahaa myymällä ilmoituksia Sotaveteraanien tuki -nimiseen lehteen. Yhdistys on kerännyt tämän vuoden aikana yrityksiltä ja yhteisöiltä noin miljoonaa markkaa.

Veteraaneille yhdistys on lahjoittanut toistaiseksi noin 60000 markan arvosta sähkökäyttöisiä sänkyjä, uimalippuja ja sekkejä. Sängyt ovat Kaunialan sotavammasairaalan ja Inkoossa olevan vanhainkodin käytössä.

Kaikki lahjoitukset on tehty Kockin puheenjohtajakaudella.

Sotaveteraanien tuki -yhdistys on perustettu viime vuoden joulukuussa. Yhdistystä ei ole rekisteröity. Yhdistyksen perustajat eivät ole veteraaneja.

Yhdistys on ilmoittanut elokuussa yhdistysrekisterille nimenvaihdosta. Uusi nimi on Sotaanosallistuneiden tuki.

Yhdistyksen ensimmäisen puheenjohtajan johtama ja osaksi omistama Jaticom Oy ryhtyi myymään kohtuullista palkkiota vastaan ilmoituksia yhdistyksen lehteen.

Yhdistyksen rahastonhoitaja on myös Jaticomin entinen omistaja. Rahastonhoitaja on edelleen lehden päätoimittaja.

Yhdistys on tiettävästi maksanut rahastonhoitajalleen palkkaa, vaikka yhdistyksen perustamiskirjassa todetaan, että "yhdistys ei tavoittele osallisilleen taloudellista ansiota".

Yhdistyksen perustajat myivät Annika Kockille alkukesästä Jaticomin osakkeet ja pyysivät häntä myös yhdistyksen vetäjäksi.

Myöhemmin on ilmennyt, että Kockille ei kerrottu yrityskaupan yhteydessä kaikista Jaticomin veloista.

Entisen puheenjohtajan yksi ilmoitusmyyntiyritys HSPV-Asiamieskonsultointi meni konkurssiin samana päivänä, kun Sotaveteraanien tuki -yhdistys perustettiin. Konkurssiin mennyt yritys vaihtoi ennen konkurssia useasti kotipaikkaa ja nimeä.

Kock on ilmoittanut kieltäneensä yhdistyksen taustahahmoja jatkamasta ilmoitusmyyntiä yhdistyksen nimissä. Kaupanteko on hänen mukaansa kuitenkin jatkunut.

Taustahahmot eivät olleet keskiviikkona tavoitettavissa.

Sotaveteraanien tuen rahankäyttö tuli julkisuuteen viime elokuussa. Tuolloin Kock vakuutti, että yhdistys lahjoittaa kaikki ilmoitustuotot veteraaneille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa nyrkkeilyiltaa

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää