Kotimaa

Läheiset mutta vieraat maanmiehet

Tilaajille

Suomenruotsalaiset, keitä he oikein ovat? Suomessa heitä pidetään usein ruotsalaisina, svenskar; Ruotsissa he taas ovat finnar, suomalaisia siinä missä suomenkieliset suomalaisetkin. Itse he sanovat olevansa finlandssvenskar, suomenruotsalaisia. Suomenkielisten suussa he ovat melkein yhtä usein vahingossa ruotsinsuomalaisia kuin suomenruotsalaisia.

Kaikki eivät tunnu edes tietävän, että suomenruotsalaiset juhlivat ruotsalaisuuden päivää siniristilippujen hulmutessa.

He ovat pysyneet suomalaiselle enemmistölle käsittämättömän vieraina, vaikka heitä on sentään noin 300000. He ovat jääneet vieraiksi jopa pääkaupunkiseudun suomenkielisille, vaikka täällä suomenruotsalaisten suhteellinen osuus on tuntuva. Useimmilla työpaikoilla he sulautuvat enemmistöön niin, että emme edes muista heidän olevan suomenruotsalaisia.

Miksi suomenruotsalaiset jaksavat yhä jotenkin epämääräisesti ärsyttää valtaväestöä?

Siksikö, että he usein puhuvat keskenään ruotsia, vaikka yleensä osaavatkin suomea?

Siksikö, että he ovat niin "ruotsinmielisiä", mitä se sitten tarkoittaneekin?

Siksikö, että he haluavat säilyttää omat koulunsa, korkeakoulunsa, tv-ohjelmansa, lehtensä, kulttuurilaitoksensa?

Useimmat varmasti kiistävät sen. On muita syitä. Meitä vaivaa vanha alemmuuskompleksi siitä, että suomenruotsalaiset saattavat edelleen kuvitella olevansa bättre folk. Ja ennen kaikkea monia meistä harmittaa, että kaikkien on luettava koulussa pakkoruotsia.

Onko meillä suomenkielisellä enemmistöllä sitten syytä kadehtia suomenruotsalaisia? On paljonkin. Aivan erityisesti kannattaa kadehtia suomenruotsalaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta sosiaalisesta taustasta riippumatta. Sellaisesta ei esimerkiksi havaitse merkkiäkään Ruotsissa asuvien ruotsinsuomalaisten keskuudessa.

Suomenruotsalaiset ovat yleisesti ottaen hyvin tavallisia suomalaisia: opettajia, sairaanhoitajia, insinöörejä, johtajia, pienviljelijöitä, yrittäjiä, saaristolaisia, pohjalaisia, pääkaupunkilaisia . . . Kieli ja vähemmistöasema yhdistävät hyvin erilaisia ihmisiä merkillisellä ja sympaattisella tavalla. Vaaleissa he käyvät äänestämässä paljon ahkerammin kuin suomenkieliset ja valtaosa äänestää ruotsalaista kansanpuoluetta.

Vaikka suomenruotsalaiset ovat koko maassa vain runsaan kuuden prosentin vähemmistö, omilla asuinalueillaan he ovat yleensä vahva vähemmistö tai jopa enemmistö.

Pääkaupunkiseudulla suomenruotsalaiset menevät yhtä usein naimisiin suomenkielisten kanssa kuin keskenään. Kaksikieliset avioliitot tuottavat runsaasti kaksikielisiä lapsia, joiden kaksikielisyyden kehittämiseen koululaitos suhtautuu liian välinpitämättömästi. Useimmat kaksikieliset perheet panevat viisaasti lapsensa ruotsinkieliseen kouluun.

Kadehdin suomenruotsalaisten vireää teatteria, kirjallisuutta, lehdistöä ja kaikinpuolista yhdistystoimintaa.

Kadehdin ruotsinkielisten koulujen jokavuotisten viestikarnevaalien tunnelmaa stadionilla.

Kadehdin niitä ruotsinkielisiä, joilla on kaksikielisinä mahdollisuus pyrkiä niin ruotsinkielisiin kuin suomenkielisiin opiskelupaikkoihin. Etuoikeutettujako? Tavallaan, mutta eivät ansiotta. Ilman heitä tämä maa olisi henkisesti paljon köyhempi.

Suomi on turvannut ruotsinkielisen kansanosansa aseman esimerkillisellä tavalla. Siitä se on saanut maailmalla paljon tunnustusta ja saa vastedes vielä enemmän. Meidän kannattaa olla siitä ylpeitä ja jättää jonninjoutava kademielinen niuhottaminen.

Aika on myös jättää kiukuttelu pakkoruotsista omalle ruotsinkieliselle väestöllemme. On yksinomaan eduskunnan vallassa, kuinka kauan ruotsinkielen pakollisuudesta pidetään kiinni peruskoulussa.

Tuntemattoman taiteilijan kuparipiirros kuningas Kustaa II Aadolfista noin vuodelta 1620.

J. Reinbergin kivipiirros J. L. Runebergista 1851.

Z. Topelius kirjoitti: "Vaikka tästäkin kuvasta käy ilmi, että Runeberg on yhtä vaikea kuvata kuin ylittääkin, niin se on monista muotokuvista ainoa, jossa on ilmettä, ainoa, jossa nero ilmenee." Piirros tehtiin R. W. Ekmanin maalauksesta vuodelta 1849.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää