Kotimaa

Kauneuden ihanteita veitsenterällä

Tilaajille

Dear Mr. Penn (ajattelen), teillä on ollut hauskaa.

Olette saanut tavata ja kuvata ihailtuja taiteilijoita ja kirjailijoita. He ovat antaneet teille ilmeensä ja hetkensä - vai oletteko te siepannut ne heiltä salaa?

Jotkut malleista te olette ajanut sananmukaisesti nurkkaan, ateljeenne seinien puristuksiin. Näin heitä oli helpompi käsitellä ja he tunsivat olonsa turvallisemmaksi.

Selailen teidän kirjaanne Passage. Sen sivuilla on valokuvaajan elämäntyö. Te olette Kamera.

On kiihottavaa seurata aiheitten vaihtumista, ensimmäisistä Rolleiflexillä otetuista kuvamuistiinpanoista Voguen muotikuviin.

Ihmiskuvista, jotka ovat kirjan mieleenjäävimpiä, näkyy joskus myös kuvattavan muuttuminen.

Haen kuvan Truman Capotesta , sitten toisen, sen perään vielä myöhemmän, ja näen kirjallisen ihmelapsen vähittäisen rappeutumisen. Vai kuvittelenko? Mitä todentuntuisempi kuva, sitä herkemmin se panee ajatukset liikkeelle.

Teidän kuvissanne ihminen on leukaansa käteen nojaava otus. Siltä näyttää ensin. Vähitellen kuitenkin huomaa että silmät - tietenkin! - ovat töittenne tärkein kohta, aivan ensimmäisistä kuvista, mm. optikonliikkeen silmämallista lähtien.

Picassoa kuvattiin loputtomiin, mutta teidän kuvanne hänestä, se missä näkyy vain taiteilijan toinen silmä ja siinä pilke, riittää kertomaan Picassosta kaiken.

Ja teidän Colettenne ilme on mitä luonteenomaisin, epäilevä, ironinen. Hänellä on ollut silmissään juuri tuo ilme, kun hän on antanut aloittelevalle Simenonille tämän käsikirjoitusliuskat takaisin ja sanonut: "Aivan liian litterääriä, nuori mies." Me kuvittelemme, että amerikkalainen hymyilee aina, vaikka hampaat irvessä. Te olette amerikkalainen, mutta teidän kuvissanne eivät amerikkalaisetkaan juuri hymyile (poliitikkoja näkyy olevan vain muutama).

Poikkeus on I. M. Pei : hän hymyilee leveästi, kuin olisi juuri päässyt sopimukseen Louvren pihalle suunnittelemansa lasipyramidin rakentamisesta.

Teidän kuvissanne ihmiset kyttäävät, mietiskelevät, unelmoivat, ovat huvittuneita ja epäluuloisia. Tai piiloutuvat naamarin taakse kuten Steinberg , jonka kuva silti, tai siksi, vetää puoleensa.

Ilmeisesti te pidätte kämmeniä kasvojen veroisina paljastajina, kuvissanne käsillä ja sormilla on tehtävä. Kurt Weillilla ja Hitchcockilla kädet ovat yhdessä, leuka & kämmen -yhdistelmää edustavat Ustinov , Spencer Tracy , Antonio Tàpies ja Nurejev.

Le Corbusierillä on sormet ohimolla, Moravialla ja Kunderalla huulilla, Ingmar Bergmanilla ja Arthur Millerillä . . . silmäluomilla. Mutta Igor Stravinskyn käsi luonnollisesti kupertuu korvan ympärille.

Tulee mieleen, että ellette ole muuta keksinyt, olette komentanut mallin vetämään nyrkin taskusta.

Teidän kuvissanne ihmiset vielä polttavat. Piippu on olennainen Duchampin ja Vlaminckin muotokuvissa. Maalari Balthusilla , ohjaaja Viscontilla , Tennessee Williamsilla ja Carson McCullsersilla on savuke huulilla tai sormien jatkeena, Cocteaulla ja André Malrauxilla on ranskalaisittain - taidatte tykätä ranskalaisista intellektuelleista - tumppi hyppysissä.

Mieleenjäävässä kuvassa kaunis nainen, leveälierinen hattu päässä, näykkii nimettömän lakatulla kynnellä tupakanmurusta kielenkärjeltään.

Naiset . . . naisia olette kuvannut Vogueen muotivaatteissa ja persoonallisiin tutkielmiinne rentoja, lihakkaita naisia vaatteitta; silloin ei näköjään ollut bikinirajoja.

Kuvateksteissä ei vaivata sulkimen aukoilla tai filminherkkyyksillä eikä kerrota valaistuksen yksityiskohdista: juuri yksinkertaisen, ankaran valon osaaminenhan Penn-tyylin tekee.

Tyylistä puheen ollen, muotikuvanne ovat chic , asetelmanne toisinaan hieman sick , sairaalloiseen päin; ne heijastavat vaihtelunhalua tai huumoria.

Joistakin ruokakuvista huokuu hämmentävä surrealistinen tunnelma, kuten kuvassa jossa on vain yksinäistä äyriäistä muistuttava croissant hilsemäisten murujensa ympäröimänä.

Uteliaisuutta herättävät kirjaanne otetut tussipiirrokset ja luonnokset.

Ilmeisesti valokuvaaja tuntee joskus tarvetta vaihtaa kamera toiseen, käsityöläisempään välineeseen.

Maalaatte kyllä myös kameralla, jotkut kukkajutut (ruusu avautuu kuin suljin) ovat selvää O'Keeffeä . Kävikö taiteilijatar muuten koskaan teidän ateljeessanne . . .

(Rauhankatu 7) 14. joulukuuta saakka.

Irving Penn: Woody Allen as Charlie Chaplin, New York, 1972.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää