Kotimaa

Parasitoidit osoittivat, että sattumakin korjaa satoa

Tilaajille

Parasitoidi-isäntä-suhdetta käytetään populaatioekologiassa esimerkkinä yksinkertaisesta peto-saalissuhteesta.

Tutkijat Hassel, Comins ja May ovat uudessa artikkelissaan tarkastelleet parasitoidi- ja saalispopulaatioiden välistä suhdetta.

Parasitoidi on petoeläin, joka pyydystää toisen eläimen ravinnoksi omille jälkeläisilleen. Parasitoidi eroaa tavallisista parasiiteista siinä, että sen pyydystämät isäntäeläimet kuolevat aina infektion seurauksena.

Kaikki tunnetut parasitoidit ovat hyönteisiä, kuten loispistiäiset, joista monet munivat perhosen tai kärpäsen toukkaan.

Parasitoidi-saalis-suhde on yhtenäisessä ympäristössä ilman muita oletuksia epävakaa. Ennen pitkää pedot saavat kiinni kaikki saaliseläimet ja tuhoutuvat sitten itse.

Lopputuloksen nopeuteen vaikuttaa vain pieni joukko tekijöitä: molempien populaatioiden alkukoot, saaliseläimen normaali jälkeläisten määrä (uusiutuvuuskerroin), kunkin sukupolven aikana pyydystettyjen saaliseläinten määrä ja kustakin kiinni saadusta saaliseläimestä syntyvien parasitoidien keskimääräinen luku.

Mielenkiintoiseksi tarkastelun tekee hyvin realistisen ympäristötekijän, laikukkuuden, huomioon ottaminen. Luonnossa tuskin mikään ympäristö on joka kohdassa täsmälleen samanlainen.

Hassel, Comins ja May olettivat, että sekä parasitoidi- että saaliseläimet vaeltavat vierekkäisten laikkujen välillä tietyllä todennäköisyydellä. Lisäksi he matemaattisen tarkastelun yksinkertaistamiseksi olettivat, että laikut ovat ominaisuuksiltaan täysin samanlaisia ja jakavat elinympäristön neliön muotoisiksi osiksi.

Näin taso muistuttaa neliön muotoisia kaupungin kortteleita, joita kadut erottavat.

Tällaista rakennetta voidaan tutkia puhtaan analyyttisen lähestymistavan lisäksi myös soluautomaattina. Silloin laikkujen välisille yksilömäärien muutoksille määritellään sääntöjä ilman, että niiden lopputuloksesta voidaan sanoa kokeilematta mitään.

Sekä laikukkuuden että soluautomaatin tavoilla saatiin hyvin samanlaiset tulokset. Jos tarkasteltavien laikkujen määrä oli tarpeeksi suuri, populaatiopari säilyi hengissä rajoittamattoman pitkiä aikoja.

Dramaattisinta kuitenkin oli, miten yksilöiden tiheys vierekkäisissä laikuissa vaihteli joko täysin kaoottisesti tai muodostaen spiraalimaisia rakenteita. Tämä toteutui lähes kaikilla tarkastelluilla arvoilla.

Tulosten mukaan hyvin yksinkertaiset muutokset luonnossa mahdollistavat sen, että populaation yksilömäärät voivat vierekkäisillä laikuilla erota toisistaan näennäisen sattumanvaraisesti. Todellisuudessa kuitenkin määrien välillä on johdonmukainen yhteys.

Yksilöiden määrien heilahtelua on ehkä mahdotonta erottaa lukuisten ympäristötekijöiden sattumanvaraisesta heilahtelusta.

Uudet oletukset populaatiobiologiaan

Enää ei voida olla varmoja jossain populaatiossa tapahtuvien muutoksien merkityksistä, tapahtuivatpa ne ajassa tai paikassa.

Syynä voi olla pohjimmiltaan hyvinkin yksinkertainen ilmiö. Vaikutukset vain näkyvät hyvin monimutkaisina.

Tuskin mistään maapallolta löytyy enää ekosysteemejä, joiden toimintaan ihminen ei olisi vaikuttanut.

Vaikka mielestämme ihmisen vaikutus luontoon olisi hyvinkin pieni, niin jokin huomaamattoman takaisinkytkentä tai sen vaurioituminen voi johtaa odottamattomiin seuraamuksiin.

PENTTI ALAJA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää