Kotimaa

Kuuskoski ja Alho arvostelevat KHO:n tasa-arvopäätöstä Oikeus hyväksyi sijaisuuden katkaisun äitiyslomaan

Tilaajille

Sosiaali- ja terveysministeri Eeva Kuuskoski (kesk) ja kansanedustaja Arja Alho (sd) arvostelevat korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) pari kuukautta sitten antamaa tasa-arvopäätöstä.

Ratkaisussaan KHO katsoi, että raskaana olevaa uutta työntekijää ei tarvitse nimittää koko sijaisuusajaksi, vaan määräaikaisen työsuhteen saa katkaista äitiysloman alkuun.

Sekä Kuuskosken että Alhon mielestä KHO:n päätös oli eduskunnan tahdon vastainen.

"Lainsäätäjän tahdon piti olla täysin selvä", Kuuskoski korosti torstaina eduskunnassa Naistoimittajat ry:n järjestämässä tasa-arvokeskustelussa.

Kuuskoski totesi, että tässä tapauksessa tasa-arvolain tulkinta oli lainsäätäjälle itselleen täysin selvä. Sen vuoksi olikin hämmentävää, että KHO:n juristit löysivät jonkin toisen tulkinnan, hän jatkoi.

Arvostelua herättäneen päätöksen tekemiseen osallistunut hallintoneuvos Toivo Holopainen KHO:sta piti sinnikkäästi kiinni käsityksestä, jonka mukaan lain sanamuoto on epäselvä. Hän korosti, ettei KHO voi tulkinnoissaan edetä kovin kauaksi lain sanamuodosta. Se ei siten voi hakea tukea lain esitöistä eli hallituksen esityksestä ja eduskunnan valiokuntien mietinnöistä.

Ministeri Kuuskoski tyrmäsi Holopaisen selityksen ja huomautti, että lain esitöillä on merkitystä lain tulkinnassa. Myös entinen tasa-arvovaltuutettu, kansanedustaja Paavo Nikula (vihr) oli Kuuskosken kanssa samaa mieltä.

"Tuomarin selvitettävä lain tarkoitus"

Myös professori Niklas Bruun ruotsalaisesta kauppakorkeakoulusta arvosteli KHO:ta lainsäätäjän kannan sivuuttamisesta. Hänen mielestään ainoa keino tilanteen korjaamiseksi on lain muuttaminen.

"Lakia olisi mielestäni täydennettävä siten, että se nimenomaisesti kieltäisi muun muassa raskauden, siviilisäädyn ja perheolojen perusteella tapahtuvan syrjinnän", Bruun toivoi.

Tasa-arvolakia ollaan parhaillaan tarkistamassa. Muutoksia pohtivan työryhmän puheenjohtaja on Paavo Nikula.

KHO:n tutkimassa tapauksessa Etelä-Savon mielisairaanhuoltopiirin kuntainliitto noudatti käytäntöä, jonka mukaan raskaana olleita sijaisia ei nimitetty koko sijaisuusajaksi, vaan heidän työsuhteensa katkaistiin äitiysloman alkuun.

Tasa-arvolautakunta kielsi kuntainliittoa jatkamasta menettelyä, koska se oli naisia syrjivä. KHO piti tasa-arvolautakunnan päätöksen voimassa vanhojen työntekijöiden osalta, mutta katsoi, että uusien työntekijöiden sijaisuudet saa lopettaa äitiysloman alkuun.

Tapaukseen sovellettiin tasa-arvolain 7:ttä pykälää. Siinä kielletään naisten ja miesten asettaminen sukupuolen perusteella eri asemaan. Edelleen pykälä kieltää menettelyn, jonka vaikutuksesta naiset ja miehet tosiasiallisesti joutuvat keskenään selvästi eri asemaan.

Tasa-arvolakia käsitellessään eduskunnan toinen lakivaliokunta korosti oikeutta äitiyteen ja isyyteen.

"Oikeus äitiyteen ja isyyteen kuuluu ihmisen luovuttamattomiin oikeuksiin eikä saa valiokunnan käsityksen mukaan muodostaa syrjinnän perustetta missään olosuhteissa millään yhteiskunnan alueella", valiokunta painotti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää