Kotimaa    |   MATKAILU

Sodat ja terrorismi haittaavat Intian ponnisteluja turistien houkuttelemiseksi

Tilaajille

Intian pääkaupungissa Delhissä on alkanut turistikausi. Keskustan hotelleista ei enää saa huonetta ilman varausta, ja kaupungin ulosmenoteillä tungeksivat matkatoimistojen bussit kohti Taj Mahalia.

Intiassa kävi viime vuonna yli miljoona matkailijaa, heidän joukossaan 3000 suomalaista. Tänä vuonna turisteja on tullut vielä enemmän. Silti "Vieraile Intiassa -vuotena" mainostettu 1991 on ollut pettymys matkailuelinkeinolle, viranomaiset sanovat.

Intian raja-alueella raivoava terrorismi ja Persianlahden sota ovat pakottaneet Delhin matkailuministeriön käymään koko vuoden kampanjaa, jolla on yritetty vakuuttaa, että Intia on yhä ulkomaalaiselle turvallinen maa.

"Odotuksemme eivät ole täyttyneet", sanoi matkailuministeriön osastopäällikkö M. K. Lakhan Pal . "Toivoimme Vieraile Intiassa -vuoden kasvattavan turistien määrää kymmenen prosenttia. Määrä on kasvanut vain kaksi prosenttia." Itse asiassa turisteja on tänä vuonna tullut Intiaan kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, arvioi Intian suurin englanninkielinen viikkolehti India Today hiljan.

Poliittinen väkivalta kotimaassa ja suurvaltojen väkivalta ulkomailla ovat tehneet Intian markkinoimisen kivuliaaksi.

Verenvuodatus ei ole säästänyt ulkomaalaisia. Assamin osavaltiossa itsenäisyyttä vaativat sissit surmasivat heinäkuussa neuvostoliittolaisen insinöörin. Himalajalla sijaitsevassa Jammun ja Kashmirin osavaltiossa oli kaksi ruotsalaista puoli vuotta muslimiterroristien panttivankeina.

Lokakuussa sikhiterroristit sieppasivat Delhissä romanialaisen diplomaatin Liviu Radun. Hän on yhä kateissa.

Monet levottomuuksien säikäyttämät länsimaat ovat kehottaneet kansalaisiaan välttämään Intiaa. Delhin hallitus on sanonut varoitusten olevan hätävarjelun liioittelua, mutta vakuutukset eivät ole estäneet monia peruuttamasta matkaansa.

"Hallitusten neuvot pelästyttävät erityisesti ne, jotka suunnittelevat matkaa itsekseen", sanoi turismiministeriön osastopäällikkö Pal. "Pakettimatkalaiset tulevat Intiaan joka tapauksessa, eivätkä heitä näytä häiritsevän tiesulut ja ruumiintarkastukset." Kovin isku Intian turismille on Kashmirin laakson häviäminen matkailun maailmankartalta. Asuntolaivoistaan ja mattokaupoistaan tunnetussa laaksossa turvallisuusjoukot ja muslimiterroristit ovat käyneet kaksi vuotta sotaa, joka on romuttanut kukoistaneen matkailuteollisuuden.

Kashmiria ei ole suljettu ulkomaalaisilta, mutta laaksoon eksyneet ovat kääntyneet kannoillaan huomattuaan mattobasaarien hävinneen bunkkereiden taakse.

Matkailuministeriö tarjoaa Kashmirin vaihtoehdoksi Himalajan muita rinteitä: Dalai Laman kotipaikkaa Himachal Pradeshia, teestä tunnettua Darjeelingia, ja aiemmin suljettua Sikkimiä, jonne nykyisin saa kulkuluvan viikossa.

Intian matkailuala tähdentää, että Kashmir ja Assam ovat kaukana muusta Intiasta. Indian Express -lehti ehdotti hiljan mainoslausetta: "Kun Kashmirissa on pilvistä, Keralassa on pouta." Eteläintialaista Keralaa, Intian kehittyneintä osavaltiota, mainostetaan aurinkorantojen ja vanhojen eurooppalaisvaikutteiden kiehtovana yhdistelmänä. Kalkuttaa myydään ihmispaljoudella, vilkkaalla kulttuurielämällä ja viktoriaanisilla muistomerkeillä.

Kokeilunhaluisille on tarjolla leijafestivaaleja ja norsukilpailuja.

Eräät matkanjärjestäjät sanovat, etteivät levottomuudet lopultakaan ole muuttaneet Intian turismin kasvoja.

Intia on matkailijalle yhä äärimmäisyyksien maa. Kun Delhissä joutuu tympeiden virkamiesten silmätikuksi, Bombayssa voi asua hotellissa, jonka palmupuista on matalimmat oksat leikattu pois, jotta rouvien tukkalaitteet eivät mene sekaisin.

Intia on aina houkutellut niitä, jotka eivät raivostu aikataulujen pettäessä ja puhelinlinjojen rätistessä, sanotaan. Uteliaat ja uppiniskaiset tuskin muuttavat suunnitelmiaan väkivallan takia.

JARI LINDHOLM

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää