Kotimaa

Nuijamaan tulli tukehtumassa talteen otettuun itärihkamaan

Tilaajille

Itäturistien tuoma myyntirihkama täyttää tullia Lappeenrannassa. Nuijamaan tulli on vuokrannut lisävarastoksi pysäyttämälleen tavaralle entisen sulkumestarin talon. Talo on kuukaudessa täyttynyt saunaosastojaan myöten jätesäkeistä, joita nyt lajitellaan huutokauppakuntoon.

Kyseessä ovat itäturisteilta joko ilmoittamattomina tai tullisaamisten vastineeksi otetut "tuliaiset", jotka ilmeisesti ovat matkalla myytäväksi nk. "punatoreille". Saimaan tullipiiri ottaa tavarat haltuunsa, koska uskoo niiden palautettuina tulevan kuitenkin jotain tietä takaisin.

Tullipiirin apulaisjohtaja Reino Räsänen myöntää tavaran jatkuvan haltuunoton teettävän kovasti töitä henkilökunnalla. Hän uskoo kuitenkin vakaasti, että työt helpottavat, kun naapurissa viimein tajutaan, ettei kauppa käy uskotulla tavalla.

Tavaraa lajitellaan huutokaupattavaksi

Rihkaman lajittelu ennen myyntiä on välttämätöntä, koska tavaran seassa on myös sähkölaitteita ja leluja, joita Suomen turvasäännökset eivät hyväksy. Saman tien eritellään muun muassa kokardit ja elintarvikkeet kaatopaikkakontteihin.

Tullikamari piti edelliset "myyjäiset" marraskuussa. Seuraava tullihuutokauppa on pakko pitää tuota pikaa, sillä vuokravarastokin on jo täynnä. Kahdessa kuukaudessa kerätyn tuliaisvalikoiman lajittelun arvioidaan vievän kuitenkin liki kuukauden.

Nuijamaan tulliaseman päällikkö Hannu Karvinen on jo tuskastunut tavaramäärän pussittamiseen. Jokaisesta linja-autosta kertyy uutta rihkamaa tullin varastoihin 5-6 jätesäkillistä.

Myös rihkaman lajitteluun päätoimenaan joutunut ylietsivä Sakari Kokko arvelee, että tärkeämpiäkin hommia olisi. "Parempi olisi systeemi, jossa nämä kamat käännettäisiin saman tien takaisin." Karvisen havaintojen mukaan yllättävän usein seurueen kasseihin osuu samanlaista tavaraa. Jollakin seurueella on tomahawkeja, jollakin taas Karjala-suksia tai jääpallomailoja. Säilykkeitä ja makkaroita on löytynyt lähes joka kassista.

Kaikkiaan tuliaisten kirjo on rajaton: kuntopyörää, suksi- ja mailapaketteja, kristallipakkauksia, kuumemittareita, kaukoputkia, kameroita, kelloja, muistilehtiöitä. Onpa omatekoisia stiletin versioitakin eksynyt joukkoon.

TIMO VESTERINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää