Kotimaa

Päihdeongelmaisten rivitaloista Kuopiossa saatu hyviä kokemuksia

Tilaajille

Päihde- ja muista sosiaalisista ongelmista kärsivien henkilöiden asumiskokeilu pienissä rivitaloasunnoissa on osoittautunut hyväksi vaihtoehtoasumisen muodoksi Kuopiossa. Vuokra-asunto on antanut turvallisuuden tunnetta ja saanut asukkaat suunnittelemaan tulevaisuuttaan ja jopa siirtymistä normaaliasumiseen.

Sirkkulanpuiston vapaaehtoinen yhteisö Likolahdessa Kallaveden rannalla sai asukkaansa vuosi sitten. Asukkaista useimmat olivat olleet pitkään aunnottomina ja kärsivät alkoholi- ja psyyken ongelmista.

Vuoden kestäneen kokeilun aikana Kuopion yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön opiskelijat tutkivat uudentyyppistä asumisratkaisua haastattelemalla asukkaita.

Jaana Hirvonen ja Marjatta Martin toteavat tutkielmassaan, että asunnon saanti on lähtökohta muiden tarpeiden tyydyttämiselle. Ympäristön tason kohoaminen on lisännyt turvallisuuden tunnetta ja kohentanut ihmissuhteita. Asukkaat ovat aktivoituneet tapaamaan lapsiaan ja solmimaan uusia ihmissuhteita.

Useimpien asukkaiden toimeliaisuus lisääntyi. He osallistuivat asukasyhdistyksen toimintaan ja yhteisiin talkoisiin. Myös työllisyyteen asunnolla oli merkitys, koska se mahdollisti säännöllisen työssäkäynnin.

Pitempään omassa asunnossa asuneet olivat suhteellisen tyytyväisiä elämäänsä. Sirkkulanpuiston asuntoratkaisussa on alusta alkaen korostettu sen normaaliasumista tavoittelevaa merkitystä.

Yhdistyksen vapaaehtoiset työntekijät antavat henkistä tukea asukkaille, mutta vapaaehtoistyön voimavarat eivät kuitenkaan ole kaikkeen riittäneet. Asukkaat toivoivat myös kaupungin viranomaisilta enemmän ohjausta ja apua.

Erityisryhmille tarkoitettuja asumisratkaisuja on asuntopolitiikassa kartettu, sillä niiden on epäilty leimaavan asukkaita. Sirkkulanpuiston tutkimustulokset osoittavat kuitenkin, että suurin osa asukkaista ei pidä tällaista ratkaisua leimaavana. Tutkijoiden mielestä mahdollinen leimaavuus ei aiheudu asumismuodosta vaan asuinyhteisön ulkopuolisista tekijöistä.

Vaihtoehtoisiksi asumisratkaisuiksi ollaan jo kehittämässä uusia malleja kuten asumisoikeusasuntoja. Tutkijoiden mielestä erityisryhmille olisi luotava ratkaisuja, jotka mahdollistaisivat erilaisia asumiskulttuureja ja "normaaliasukkaan" käsitteen monipuolistumisen.

Sirkkulanpuiston asukkaiden mielestä asunnot ovat ainakin aluksi pitkään asunnotta olleille parempi vaihtoehto kuin tavanomaiset vuokra-asunnot. Heidän mielestään asuminen on tavallaan oppimisprosessi, joka on helpompi aloittaa tuetusta asumisesta.

Sirkkulanpuiston asunnot ovat pieniä, yksinkertaisesti kalustettuja rivitaloyksiöitä, joista asukkaat maksavat normaalin vuokran. Kymmenestä asunnosta kuudessa asukkaat ovat pysyneet koko vuoden.

Tutkimus on osa asuntohallituksen tukemaa tutkimushanketta Sirkkulanpuiston kaltaisten mallien toimivuudesta. Tutkimus jatkuu vielä kaksi vuotta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää