Kotimaa    |   LUONTO

Koristeellinen lumikide oli vielä hetki sitten vain vettä ja pölyä

Tilaajille

Antti Halkka Koristeellinen lumikide oli vielä hetki sitten vain vettä ja pölyä Tammikuu on puolessa välissä ja Etelä-Suomikin sai viimein monta senttiä lunta.

Pitkän ajan keskiarvon mukaan pääkaupunkiseudulla olisi pitänyt olla pysyvä lumipeite jo kuukauden. Tilastojen mukaan pysyvä lumi saadaan pääkaupunkiseudulle itsenäisyyspäivän tienoilla ja Turun puoleenkin jo ennen vuodenvaihdetta.

Lumeton alkuvuosi on etelärannikon asukkaille viime vuosilta tuttu, mutta kertakaan Suomi ei ole vielä jäänyt lumipeitettä paitsi. Tutkijoiden mukaan lumikausi saattaa ilmaston lämmetessä lyhetä vuoteen 2030 mennessä etelässä totutusta 4-5 kuukaudesta 1-2 kuukauteen ja Lapissakin seitsemästä neljään kuukauteen.

Lunta sataa, kun ilma on kosteaa ja kylmää. Silloin ilman kosteus tiivistyy pilviksi, jotka eivät kuitenkaan ala tuiskuta heti jäähtyessään pakkasen puolelle.

Lumikiteiden muodostumiseen tarvitaan kidealkioita, joiden ympärille kiteet muodostuvat. Ilman tällaisia alkioita vesipisarat jäätyvät vasta -40 asteen kylmyydessä. Mutta ei hätää, sillä pilvessä piilee yleensä kemialliselta koostumukseltaan kiteytymisytimiksi sopivia pölyhiukkasia tai jäätyneitä pilvipisaroita.

Kun kiteytyminen alkaa, se leviää hetkessä yli koko pilven. Lumisade on alkanut, mutta pienet, koristeelliset kiteet eivät yleensä sada sellaisinaan maahan. Ne kerääntyvät yhteen lumihiutaleiksi.

Uusi lumi on loistava eriste

Lumen alla ei päästäisten, myyrien ja hiirien tarvitse kärsiä pakkasesta, ja useimmat kanalinnut kaivavat lumen sisään lumiluolan eli kiepin. Teeri saattaa viettää kiepissä 22 tuntia vuorokaudessa. Kupu täyteen koivunurpuja ja kieppiin, siinä teeren päiväohjelma.

Ketun talviseen päivä- tai pikemminkin hämäräohjelmaan kuuluu kiepissä yöpyvien kanalintujen etsiminen. Linnut kavaltaa usein lumen huokoisen rakenteen läpi ilmoille nouseva haju.

Maassa lumi tiivistyy ja menettää samalla eristyskykyään. Vanha lumi on märkää turvetta kehnompi eriste.

Vanha lumi pitää lämpöä kuitenkin yhä esimerkiksi jäätä tai hiekkakiveä paremmin.

Lumipeite muuttaa muotoaan

Kiteet alkavat lumessa pyöristyä: ne menettävät sakaransa. Sakarat hajoavat paljolti siksi, että niistä haihtuu vettä suoraan kaasumaiseen muotoon. Kiteiden pinnalla on pakkasellakin vesikerros, josta haihtuminen käy päinsä; sama vesikerros muuten saa suksen luistamaan.

Lumen alakerros on yleensä pakkasella pintaa lämpimämpi, ja alakerroksen kiteistä irronnut vesi nousee ylös ja tiivistyy kiinni kylmiin pintakerroksen kiteisiin. Tämä johtaa pienten kiteiden häviämiseen lumikerroksen alaosasta, jossa pieniä kiteitä myös kiinnittyy suuriin.

Vähitellen alakerroksesta on hävinnyt paljon ainesta; siellä on lähes pelkästään suuria kiteitä ja lumi on siellä karkeaa.

Lumen alla talvehtivien pikkunisäkkäiden kannalta on erittäin tärkeää, että samalla lumen alle muodostuu onkaloiden holvisto, jossa ne pystyvät liikkumaan.

Jos myyrien ja päästäisten pitäisi koko ajan kaivaa auki kulkutiensä, niiden elämästä Suomen talvessa ei tulisi mitään.

Sumu syö lumen

Hangen kellarikerroksessa on usein vielä tallella pakkasasteita. Jos näin on, alas valuva vesi toimii eräänlaisena lämpöpumppuna ja siirtää lämpöä mukanaan.

Se luovuttaa alakerroksessa jäätyessään ympäristöönsä 335 joulea lämpöä grammaa kohden. Lämmön luovutus vie vähitellen pakkasen myös hangen alakerroksesta. Jäätyminen siis on tehokas sulattaja.

Veden jäätyessä vapautuva lämpö ei ole lumen sulattajana mitään verrattuna kondensoitumiseen. Hangen pinnalle pisaroiksi kondensoituva sumun vesihöyry vapauttaa energiaa noin 2450 joulea grammaa kohden.

Jokainen kondensoitunut vesihöyrygramma sulattaa seitsemän kertaa itsensä verran jääkiteitä!

PENTTI J. ALHO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää