Kotimaa

EY hakenut jäseneksi Itämeri-komissioon Yhteisö haluaa varmistaa tiedonsaantinsa

Tilaajille

Euroopan yhteisö EY on hakenut Itämeren suojelukomission jäsenyyttä. EY:n jäsenanomusta käsiteltiin maanantaina Helsingissä alkaneessa komission vuosittaisessa kokouksessa.

Itämeren suojelukomission seitsemän jäsevaltiota ovat Suomi, Ruotsi, Tanska, Viro, Venäjä, Saksa ja Puola. Komission päätökset sitovat jäsenmaita moraalisesti ja poliittisesti, mutta eivät oikeudellisesti.

Jäsenyydestä päätetään aikaisintaan huhtikuussa

EY on halukas allekirjoittamaan uuden sopimuksen. Jäsenyys toteutuisi kuitenkin vasta sitten, kun kaikki jäsenvaltiot ovat ratifioineet sopimuksen muutaman vuoden kuluttua. Jäsenyys saattaa toteutua nopeamminkin, jos EY päättää allekirjoittaa nykyisen sopimuksen.

EY hakee jäsenyyttä saadakseen ennen kaikkea tietoja ja valvoakseen etujaan.

EY on nykyisin tarkkailijana

"EY on allekirjoittanut melkein vastaavanlaisen Pohjanmeren suojelusopimuksen Pariisissa. Yhteisön edustajat ovat puuttuneet siellä jonkin verran konkreettisiin päätöksiin, koska päätökset ovat olleet ristiriidassa EY:n direktiivien kanssa.

Esimerkiksi raskasmetallipattereiden kielto ei käynytkään, koska se olisi ollut vapaan kaupan este", kertoo kokoukseen osallistuva Tapani Kohonen ympäristöministeriöstä. Lähes kaikki Pohjanmeren suojelusopimuksen allekirjoittajamaista kuuluvat EY:hyn.

"Itämeriyhteistyö kiinnostanee EY:tä tiedonsaannin vuoksi. Ehkä jäsenyyden myötä Brysseliinkin menee tieto Itämeren poikkeuksellisesta herkkyydestä."

Rannikkovedet mukaan sopimukseen

Velner pitää tämänvuotista kokousta tärkeänä myös siksi, että Viro hyväksyttiin tammikuussa komission viralliseksi jäseneksi. Myös Latvian ja Liettuan jäsenyys voi toteutua tänä vuonna. Niiden jäsenyyttä ei estä mikään muu kuin jäsenmaksun suuruus, noin 600000 markkaa vuodessa.

Viisipäiväisen kokouksen aikana esille otettavia aiheita ovat myös mm. Tanskan ja Ruotsin välinen siltahanke, kansainvälinen jätekauppa, sellu- ja paperiteollisuuden sekä maatalouden päästöt.

Greenpeace: Työ riittämätöntä

Greenpeace muistuttaa, että Itämeren maiden pääministerien 1990 Ruotsissa hyväksymän julkilausuman päätavoite oli Itämeren ekologisen tasapainon palauttaminen.

Komission valmistelema Itämeren suojelusopimuksen muutosehdotus sisältää Greenpeacen mielestä joitakin rohkaisevia parannuksia. Ympäristöjärjestö pelkää kuitenkin, että ratkaisevan tärkeissä kohdissa se aiheuttanee pettymyksen.

"Ainoastaan Tanska pyrkii saamaan "puhtaan tuotannon ja teknologian" avainkäsitteiksi uuteen suojelusopimukseen. On käsittämätöntä, miksi Suomi ja Ruotsi eivät tue Tanskaa tässä asiassa", arvioi tanskalainen Jesper Grolin . Hän johtaa Itämeren suojelukomission kokoukseen tarkkailijana osallistuvan Greenpeacen valtuuskuntaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää