Kotimaa

Jugurttitilan pito vaihtui opiskeluun ja pieneen lihakarjaan

Tilaajille

Jos Maija ja Tapani Kalliokoski ovat oikeassa, on Suomen maaseutu lähempänä paljon rankempaa muutosta kuin EY-intoilijat osaavat kuvitella.

Nyt puuhataan elintarvikkeiden jatkojalostuksesta maaseudulle uusia ansiomahdollisuuksia. Kalliokosken Maija, 39, ja Tapani, 43, eivät usko siihenkään. He ovat kokeilleet ja lopettaneet.

He suhtautuvat nyt Ikaalisissa olevaan perintötilaansa kuin vakavasti sairaaseen rakkaaseen omaiseen. Se saa ikävöivän, hellän saattohoidon, mutta isäntäväen tulevaisuus on jossakin muualla.

Tapanin kehittelemä jalostuskarja oli pitkään Suomen parhaita, joskus kaikkein paras. Lypsäviä oli enimmillään kolmisenkymmentä. Kun nuori karja lasketaan mukaan, oli ruokittavia 70-80.

Kalliokosken Haikarassa lypsettiin joka päivä 600 litraa ensiluokkaista maitoa, jonka valkuaisainepitoisuus oli korkea. Lehmien utareterveysprosentti oli täydet sata, kun suomalainen keskiarvo on 75:n tienoilla.

Jugurttia sai tehdä mutta ei pakata

Kalliokosket eivät halua sanoa pahaa sanaa suurista monopoleista, jotka tekevät pienelle yrittämisen mahdollisimman vaikeaksi eivätkä säädöksistä, jotka on tehty suurten mukaan. Koko jugurttitouhu kuuluu nyt menneisyyteen.

Maija sanoo silti ihmettelevänsä, ettei kukaan muu ole yrittänyt. Jugurtinteko on kannattavaa, ja ihmiset osaavat arvostaa kotitekoista korkeaa laatua, hyvää makua ja sitäkin, ettei maitoa ole kovasti käsitelty.

Hyvä tavara myi itse itsensä. Maija istutti kilometrin vadelmapensaita saadakseen marjoja jugurtin mausteeksi. Pakkausluvan puuttuessa hän ei saanut sekoittaa marjoja jugurttiin, mutta ihmiset ostivat jugurtin toiseen kannuun, vadelmat toiseen. Lisukkeeksi Maija kehitteli vielä omatekoista mysliä, kolmanteen astiaan tietenkin.

Ei investointeja kuuteen vuoteen

Suuren maailman kuvien perusteella Kalliokosket tulivat siihen tulokseen, että Suomen maatalouteen ei kannata investoida. He lopettivat investoinnit kuusi vuotta sitten.

Lypsykarjan pito lopetettiin maaliskuussa. Nyt Maija-emäntä opiskelee Tampereen yliopistossa kieliä. Tapani hoitelee kotona pientä lihakarjaa. Perheen ainoa lapsi, 16-vuotias Juuso, on lukiossa.

He ovat laskeneet, että Maija ehtii olla uudessa työssä opettajana vielä parikymmentä vuotta, vaikka lukeminen viekin aikansa.

Kalliokosket lunastivat Tapanin kotitilan Haikaran 1970-luvun alkupuolella. Ensin piti salaojittaa pellot. Seuraavaksi rakennettiin navetta latokuivureineen ja aurinkoenergian tallettavine laitteineen sekä putkilypsyineen kaikkineen.

"Mutta työtä oli todella tehtävä. Tapani nousi yleensä puoli neljältä ja lähti ruokkimaan nuorta karjaa. Pelkästään rehun kärrääminen suurelle karjalle oli valtava työ." "Me emme tiedä mitään 1980-luvun kulutusjuhlasta. Meillä oli hirvittävästi velkaa ja jouduimme säästämään ruoastakin. Yöunet jäivät säännöllisesti korkeintaan 4-5 tuntiin, ja kaikki oli silti aina rempallaan, kun vain välttämätön ehdittiin tehdä."

Työmäärä oli mieletön

"Ne puhuvat valtavista viljatiloista ja parinkymmenen lehmän lypsykarjoista. Onko joku kokeillut, miten se käytännössä toimii, kun tilalla työskentelee vain kaksi ihmistä tai ehkä vain yksi?" "Eikö nyt sitä paitsi pitäisi erikoistua? Se taas toimii parhaiten pienissä yksiköissä. Esimerkiksi jugurtinvalmistus olisi sopinut parhaiten 5-6 lehmän karjalle, jonka koko tuoton olisi voinut jalostaa jugurtiksi. Meidän putkilypsylaitteissamme oli 65 metriä putkea ja valtava säiliö. Ei sellaisissa voi huljutella pientä maitotilkkaa." Maija ja Tapani sanovat väsyneensä mielettömään työmääräänsä. Lypsykarja pitää hoitajansa kiinni seitsemän päivää viikossa ympäri vuoden.

Koko elämäntyö meni karjan mukana

"Nyt saa olla kiitollinen, jos joku maksaisi peltohehtaarista kymppitonnin. Minulle karjasta luopuminen merkitsee koko elämäntyön mitätöimistä. Pikkupojasta asti valikoin vasikoita parhaiden tuotosten mukaan, ja lopulta saimme kokoon uljaan jalostuskarjan. Se myytiin alihintaan. Onneksi suuri osa karjasta meni innokkaalle karjamiehelle Kuusamoon. Minä voin ainakin kuvitella, että elämäntyöni jatkuu siellä." LEENA TEINILÄ-HUITTINEN MARKKU BÄRMAN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää