Kotimaa

Sipoon kunta ja kartano jakavat Eriksnäsin maat Lähes 300 hehtaarin merenranta-alueelle kaavaillaan asuntoja, venesatamaa, kylpylää ja uimarantaa

Tilaajille

Eriksnäsin kartanon lähes 300 hehtaarin maille Sipooseen aiotaan rakentaa muun muassa asuntoalueita ja kansainvälinen tutkimuskeskus. Sipoon kunta ja kartano ovat tekemässä kaavoitussopimusta Söderkullan eteläpuolella olevalle koskemattomalle merenranta-alueelle, jota naapurikaupungit ja monet rakennusfirmat ovat havitelleet.

Kunnan ja kartanon kaavoitussopimus aiotaan saada valmiiksi tänä vuonna. Sopimusluonnoksen mukaan kunta saa 100-300 metriä eli 30-40 hehtaaria Sipoonlahden rantakaistaa sekä puistojen, teiden ja yleisten rakennusten paikkoja. Suunnitelmissa on muun muassa koulu ja päiväkoti.

Kunnalle neljäsosa rakennusoikeuksista

Toteuttamisyhtiöön tulevat alustavien suunnitelmien mukaan yhtä suurilla osuuksilla kunta, kartano ja ulkopuoliset.

Kunta saa myös kartanon omistamat 39 hehtaaria eteläisestä Boxista Porvoon maalaiskunnan rajalta. Sen vierelle suunnitellaan nyt kompostointialuetta, jonne Viikin keskuspuhdistamon lietteet pian tuodaan.

Rahaa ei juuri liiku: kunta maksaa saamistaan maista muodollisen summan, ja kartano saa vastineeksi rakennusoikeutta.

Kunnanjohtaja Viking Sundströmin mukaan kunta on valmis yhteistyöhön, kun halukkaita toteuttajia löytyy. "Emme halua olla estämässä, vaan edistämässä hyviä suunnitelmia." Kartanon omistajien tilauksesta alueen suunnitelmaa tehnyt arkkitehti Kalle Loukamo näkee Eriksnäsin ainutlaatuisena pääkaupunkiseudulla. Se on meren rannalla, maastoltaan eurooppalaisittain katsoen eksoottinen, rakentamaton, riittävän laaja ja tarpeeksi lähellä Helsinkiä.

"Eriksnäs antaa mahtavan määrän mahdollisuuksia. Siitä voi tehdä keskuksen, jota käydään katsomassa kaikkialta maailmassa", Loukamo sanoo.

Kartanon maille Loukamo on piirtänyt useita asuinalueita: mukana ovat muun muuassa Golfkaupunki, Lampikaupunki, Prismalinnat ja Tiedekylät.

Alueella olisi tilaa mietiskelymajoille. Sipoonlahden rantaan sopisi venesatama palveluineen ja uimaranta laguuneineen ja palveluineen sekä urheilukeskus. Merenrantaan tulisi kylpylä ja maailman saunoja esittelevä alue.

Saneerattavan kartanorakennuksen vierelle mahtuisivat myös nykyistä suurempi hevosurheilukeskus sekä Golfkaupunkia kiertävä 18-reikäinen golfrata. Pääkatu päättyisi obeliskiin ja mystiikan ekoveistokseen. Merellä Loukamo näkee majakan.

Loukamon mielestä rakentaminen voisi alkaa 1993, kun Hollannissa pääpaikkaansa pitävä kansainvälinen yhdyskuntasuunnittelun järjestö IFHP pitää konferenssinsa Suomessa. Silloin voitaisiin julistaa suunnittelukilpailu kansainvälisestä arkkitehtuurinäyttelystä 2001, jota Laukamo toivoo Eriksnäsiin.

Kansainväliseksi Nordenskjöld-instituutiksi sopisi Suomen liittyessä EY:hyn esimerkiksi poikkitieteellinen ympäristöntutkimuskeskus tai kansainvälisen suuryrityksen tutkimuskeskus. Nimi tuli suunnitelmaan tutkimusmatkailija Adolf Nordenskjöldistä, joka aikoinaan asui kartanossa.

Eriksnäs täydentää suur-Söderkullaa

Jos valtuusto ja kartano hyväksyvät kaavoitussopimuksen, Eriksnäsin maat otetaan mukaan suur-Söderkullan osayleiskaava-alueeseen, jonka laatimista aloitellaan.

Eriksnäsin osayleiskaava tehdään sen jälkeen valmiiksi 1993, ja yksityiskohtaisia kaavoja tehdään tarpeen mukaan.

Alue täydentää erinomaisesti kunnan suunnitelmia Etelä-Sipoossa. Söderkullan luonnollinen laajenemisalue on etelään.

Sipoo on juuri lähettänyt tarjouspyynnöt yrityksille Söderkullan keskustan rakentamisesta. Työhön halutaan päästä vielä tänä vuonna.

Kunta laatii parhaillaan rakennuskaavaa Sipoonlahden alueelle. Tielaitoksen kanssa on päästy sopimukseen uuden liittymän avaamisesta Sipoonlahdelle Porvoon moottoritieltä. Sipoonlahti on työpaikkaseutua, ja kunta omistaa siellä paljon maita.

Sipoo pitää toukokuussa kolmipäiväiset kaavamessut Söderkullan kartanossa ja esittelee, markkinoi ja myy siellä rakennuspaikkoja Sipoonlahdelta. Messuille pääsevät näyttämään suunnitelmiaan myös Eriksnäsin kartano, Östersundomin kartano ja Karhusaaren maanomistajat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää