Kotimaa

Kääpiä laboratoriosta luontoon

Tilaajille

LogoL Mitä kuuluu?

Kääpiä laboratoriosta luontoon SUOMALAISTUTKIJAT YRITTÄVÄT siirtää laboratoriossa kasvatettua raidantuoksukäävän rihmastoa takaisin luontoon.

"Olemme kasvattaneet koeputkissa raidantuoksukäävän rihmastoa ja kevätkesällä rihmastoa on tarkoitus ympätä puihin", kertoo erikoistutkija Heikki Kotiranta vesi- ja ympäristöhallituksen luonnonsuojelututkimusyksiköstä.

Kotirannan mielestä kokeilun suurimmaksi ongelmaksi tulee raidan hylkimisreaktio. "Emme tunne edes kääpien tarttumisreaktiota. Esimerkiksi raidantuoksukääpää on metsissä varsin vähän, vaikka raitoja kasvaa paljon. Useimmat puut voivat ilmeisesti jotenkin torjua sienitartunnan." Raidan runkoon porattavan reiän koko, sopiva kasvupaikka ja ymppäyksen ajankohta ovat vielä arvoituksia tutkijoille.

"Tienvarsiraidat saattavat olla herkempiä saamaan sienitartunnan kuin syvällä metsässä kasvavat." Raidantuoksukääpä on valittu kokeilusieneksi sen vuoksi, että se on helposti tunnistettavissa anista muistuttavan hajunsa vuoksi. Se ei myöskään kasva muissa puissa kuin raidoissa.

KÄÄPIEN TULEVAISUUDEN pohtiminen kuuluu Heikki Kotirannan virkatehtäviin. Käävät voivat hyvin vanhoissa metsissä ja elävät myös lajistoltaan monipuolisissa talousmetsissä.

Usein kyse on pienistä asioista, esimerkiksi tuulenkaatojen jättämisestä metsään. Lahoava puuaines on monen uhanalaisen lajin elinehto. Sitä paitsi yksityiset, siistityt talousmetsät ovat alttiimpia tuhoille kuin lajistoltaan monipuoliset metsät.

Käävät ovat puita lahottavia sieniä, joista vain pieni osa iskeytyy elävään puuhun esimerkiksi katkenneen oksan kautta. Käävän rihmasto alkaa lahottaa puuta, mutta puu kuolee vasta vuosikymmenien kuluttua. Suurin osa lajeista on kuitenkin kuollutta puuainesta lahottavia saprofyyttejä eli ne palauttavat kuolleen orgaanisen aineen takaisin luonnon kiertokulkuun.

Kääpien tilanne Pohjanmaalla tunnetaan huonosti. Tutkijat ovat kulkeneet metsissä lähinnä Etelä-, Itä- ja Pohjois-Suomessa.

PUISSA NÄKYVÄT MAALITAHRAMAISET orvakat täyttävät Heikki Kotirannan vapaa-ajan. Hänen kasvitieteen alaan kuuluvassa väitöskirjassaan on tarkoitus selvittää Suomen orvakkatilanne. "Tutkimus kuuluisi tietysti kasvimuseolle, mutta siellä ei ole resursseja." Orvakat ovat yleensä kuolleessa puussa eläviä lahottajasieniä. Niiden itiöemä on pienempi kuin käävillä eikä niissä ole pillejä. Orvakkalajeja on Suomessa noin 300, kääpiä 190.

PUUNRUNGOILTA LÖYDETYT harvinaisemmat käävät Kotiranta irrottaa puukolla ja panee paperipussiin. Helsingissä käävät kuivataan sienikuivurilla homehtumisen estämiseksi. Kuivatut käävät eivät sellaisenaan kelpaa tutkimusaineistoksi, vaan ne on pakko panna pakastimeen pariksi viikoksi.

"Kovakuoriaiset ovat syöneet tutkimusaineistojani. Käävän itiöemästä löytyy melkein aina pari kolme kuoriaista." Jos kovakuoriaiset saadaan ajoissa tapetuksi, käävät säilyvät vuosikymmeniä kasvimuseon sienikokoelmissa. Käävän ottaminen puusta ei haittaa kääpää, sillä rihmastoa on puun rungon sisällä. Sienenä kääpä kasvattaa pian uuden itiöemän (käävän) puun rungolle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää