Kotimaa

Pedon merkki lehdessä? Bittikuitti todistaa sähköisen dokumentin oikeaksi

Tilaajille

Lokakuusta 1991 lähtien on New York Timesin jokaisen sunnuntain pikkuilmoitusten joukossa ilmestynyt salaperäinen numero- ja kirjainsarja. Se alkaa esimerkiksi seuraavasti: D9.Nd431625a1D.95q0. . .

ja jatkuu vielä pari ladontariviä yhtä sekavana.

Omituisen ilmoituksen maksaa Bell-puhelinyhtiöiden omistama Bellcore -yritys. Lukusarja varmentaa osaltaan, että tieteellinen dokumentti on julkaistu juuri tiettynä päivänä.

Bellcoren tutkijat Stuart Haber ja Scott Stornetta ovat luoneet erityisen varmennuskoodin, joka voidaan laskea jokaiselle sähköisesti luodulle dokumentille.

Laskelma perustuu kirjainmerkkien järjestykseen luodussa dokumentissa. Jos jokin dokumentin osa muuttuu, myös varmennuskoodi muuttuu. Se on siten eräänlainen bittimuotoon kirjoitettu kuitti.

Bellcoren edustajien mukaan bittikuitti ehkäisee sähköiset väärennökset tieteessä, olivatpa kirjatut tiedot tuloksia laboratoriosta tai tilinpitoa.

Sähköisen dokumentin päivityksen todistaminen voi selvittää myös patenttikiistoja, joissa kaksi tai useampi keksijä väittää löytäneensä jotakin ensiksi.

Sähkövarmennus

Vastineeksi yhtiö lähettää sähköviestin, jossa on kuittaus varmennuskoodin saapumishetkestä. Jos joku hyökkää dokumentin todenperäisyyttä vastaan, Bellcore voi kuitin ja varmennuskoodin avulla todistaa, että dokumenttia ei ole käsitelty jälkikäteen.

Lisäksi Bellcore varmentaa kuittaukset New York Timesin avulla. Se lähettää lehteen joka sunnuntai viikon aikana tulleista varmennuskoodeista yhdistetyn merkkijonon.

Jos joku väärentäisi dokumentin ja siihen liittyvän varmennuskoodin siten, että ne sopivat toisiinsa, jäljellä on vielä tämä lehdessä julkaistu merkkijono, eräänlainen kaikkien kuittien äiti. Sitä ei enää väärentäjäkään voi muuttaa, ja viimeistään varmennuskoodia siihen vertaamalla vilppi paljastuu.

Lehdessä julkaistu lukema varmentaa Bellcoren edustajien mukaan, että dokumentti on luotu ja lähetetty Belcorelle juuri kyseisellä viikolla.

Salainen tappo-ohje?

Haberin mukaan vastaava rikoksen tutkinta tässä ns. Baltimoren tapauksessa ei olisi onnistunut, jos tutkija olisikin väärentänyt työnsä tietokoneella.

Kirjainten ja numeroiden heprea hämmensi vielä vuoden alussa mm. New York Timesin latomon työntekijöitä, Dan Charles kertoo New Scientist -lehdessä.

Työntekijät epäilivät, että sanomassa piili ehkä tappo-ohjeita ja viestejä terroristeille. He saivatkin lakkautettua ilmoituksen toviksi. Lehden tietotekniikasta vastaava toimittaja joutui selittämään perusteellisesti, mitä merkkijono merkitsee.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää