Kotimaa    |   HS 50 vuotta sitten

Maanantai 9. 3. 1942 Jaavan puolustajat...

Tilaajille

Maanantai 9. 3. 1942

Jaavan puolustajat pyytäneet aselepoa.

antautumisvaatimuksen.

Koko Itä-Jaavan puolustus

luhistumaisillaan.

(Helsingin Sanomain kirjeenvaihtajalta.) Tokio, sunnuntaina.

Japanin sähkösanomatoimisto Domei ilmoittaa, että Hollannin päämaja myöhään lauantai-iltana pyysi aselepoa. Eräs hollantilainen esikuntaupseeri saapui, kädessään valkoinen lippu, japanilaisten joukkojen päämajaan, jossa hänelle kuitenkin, kuten mainittu toimisto tiedoittaa, esitettiin antautumisvaatimus. - (Bull).

Jatkuva vastarinta turhaa.

Lontoo, sunnuntaina.

Täkäläisissä epävirallisissa piireissä pidetään puolustustaistelua Jaavalla itse asiassa päättyneenä. Eilen liikkui täällä huhuja, joiden mukaan Hollannin armeijan päämaja olisi lopettanut vihollisuudet japanilaisten kanssa Jaavalla kaikilla rintamilla, mutta Lontoossa ei tämän tiedon todenperäisyyttä vahvistettu. Toistaiseksi ovat kuitenkin kaikki radio- ja puhelinyhteydet Jaavaan poikki.

Hollantilaisten vastarinnalla ei käytännössä kuitenkaan ole mitään merkitystä, vaikka epätoivoiset ja urhoolliset hollantilaiset kirjaimellisesti ottaen taistelivatkin viimeiseen mieheen saakka. Tätä vastarintaa tullaan epäilemättä jatkamaan vuoristossa Bandungin ympärillä, mutta muun osan Jaavasta, myöskin Surabajan tukikohdan, odotetaan joutuvan japanilaisten haltuun maanantain tai tiistain kuluessa. - (Bull).

Vihollisuudet lopetettu?

Hyökkäys Uutta Guineaa vastaan.

lahden rannalle.

(Helsingin Sanomain kirjeenvaihtajalta.) Melbourne, 8.3. (UP) Australiassa annetun virallisen tiedon mukaan japanilaiset joukot ovat nousseet maihin Uuden Guinean mandaattialueen pääkaupungin Salamayan luona. Jaavan jouduttua nyt japanilaisten käsiin he ovat siis tänään ryhtyneet hyökkäykseen Uutta Guineaa vastaan.

Ankarat taistelut ovat käynnissä Salamayan luona. V. 1938 määrättiin tämä kaupunki Rabaulin sijaan Uuden Guinean mandaattialueen hallintokeskukseksi. Tämä mandaattialue käsittää Uuden Guinean koillisosan, Bismarckin saaret, Amiraaliteettisaaret ja osan Salomonin saarista, jotka kaikki aikaisemmin olivat Saksan siirtomaita. Rabaulissa oli v. 1935 suuri tulivuorenpurkaus, minkä vuoksi hallitus siirrettiin sieltä pois. Salamaya sijaitsee Huonin lahden rannalla.

Kymmenkunta pommia toissa yönä Helsinkiin.

Virallisesti tiedoitetaan 8.3.1942: Maarintamilta ei erikoista ilmoitettavaa.

Ilmatoiminta: Tänä aamuna klo 3-4 välillä kaksi viholliskonetta pudotti korkealta Helsinkiin kymmenkunta pienehköä pommia. Eräs naishenkilö sai vammoja ja pari taloa vaurioitui jonkin verran.

Yleisostokortteja varkaiden käsiin huomattava määrä.

kansanhuoltotoimiston

tilapäiseen korttivarastoon.

Jo jaetut huhtikuun yleisostokortit mitättömiksi. - Helsinkiläisten uudet kortit varustetaan erikoistunnuksin.

Järjestetystä vartioinnista huolimatta onnistui varkaiden sunnuntainvastaisena yönä tikapuiden avulla ulkoikkunan kautta murtautua Helsingin kaupungin kansanhuoltotoimiston tilapäiseen korttivarastoon, joka sijaitsee erään rakennuksen kolmannessa kerroksessa, ja anastaa sieltä huomattava määrä ensi huhtikuun alussa toimeentulevia yleisostokortteja. Rikospoliisi tutkii asiaa.

Varastettujen yleisostokorttien käytön estämiseksi Helsingin kaupungin kansanhuoltolautakunta on määrännyt seuraavaa: 1.4.1942 voimaan tulevat, Helsingin kaupungin kansanhuoltolautakunnan leimalla varustetut yleisostokortit, jotka on ehditty ostokorttien jakelutoimistosta jakaa talojen isännöitsijöille talojen asukkaille toimitettaviksi, julistetaan mitättömiksi. Helsinkiä varten on jo ryhdytty valmistamaan uusia, erikoistunnuksin varustettuja yleisostokortteja.

Talojen isännöitsijöiden, jotka ovat ostokorttien jakelutoimistosta noutaneet huhtikuun 1 pnä voimaan tulevat ostokortit, on, mikäli ne on asukkaille jaettu, koottava ne ja palautettava ne tiistaista, maaliskuun 10 pstä lukien jakelutoimistoon, jossa ne tällöin vaihdetaan uusiin, erikoistunnuksin varustettuihin yleisostokortteihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää