Kotimaa

Ehdotus tuntijaon uudistamiseksi kirvoitti kannanottoja Peruskoulun ruotsin valinnaisuus yllätti vieraiden kielten opettajat

Tilaajille

Suomen kieltenopettajien liiton (SUKOL) puheenjohtajan Leena Tuomiharjun mielestä opetusministeriön työryhmän esitys ruotsin asettamisesta valinnaiseksi aineeksi peruskoulussa yllätti.

"Toisen kotimaisen kielen saattamista valinnaiseksi aineeksi on pohdittu yhä tihenevään tahtiin. Siitä huolimatta opetusministeriön työryhmän perjantainen esitys tuli meille yllätyksenä", Tuomiharju sanoi kielten opettajien valtakunnallisilla koulutuspäivillä Helsingissä lauantaina.

Tuomiharjun mielestä ruotsin kielen taidolla on keskeinen merkitys sekä kotimaisissa että pohjoismaisissa yhteyksissä.

Tuomiharjun mukaan liitossa on oltu yksimielisiä, että valinnaisuus olisi mahdollista vain peruskoulussa. Keskiasteella ruotsia olisi jo opiskeltava, ellei se aiemmin ole kuulunut oppilaan opinto-ohjelmaan.

"Valtakunnallinen poliittinen kysymys"

Hänen mukaansa asia on valtakunnallinen poliittinen kysymys. "Kyse on koko maamme kaksikielisyydestä - siitä, millaisena pidämme kaksikielistä Suomea ja toista virallista kieltämme." Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, liikenneministeri Ole Norrback vastustaa työryhmän esitystä.

"Viisas linja olisi, että kaikilla olisi oikeus oppia kotimaiset kielet", hän katsoo.

"Historian opetuksen lisääminen perusteltua"

Liiton puheenjohtaja Pekka Luoma huomautti liiton kevätpäivillä Joensuussa, että työryhmän muistio on ristiriidassa valtioneuvoston viime marraskuussa antaman koulutuksen kehittämissuunnitelman kanssa. Suunnitelmassa tuotiin esiin, että lukiossa korostettaisiin humanistis-yhteiskunnallista koulutusta.

Luoman mielestä työryhmän esitys ei tarjoa esimerkiksi historiallisista ja yhteiskunnallisista ilmiöistä kiinnostuneelle oppilaalle riittäviä mahdollisuuksia syventyä näihin aineisiin.

"Mitkä muut oppiaineet kuin historia ja yhteiskuntatieteet tarjoaisivat oppilaalle paremmat mahdollisuudet opetella hankkimaan, analysoimaan ja käsittelemään tietoa sekä tekemään siitä kriittisiä johtopäätöksiä. Nuorten elämään konkreettisesti vaikuttavat asiat, esimerkiksi Euroopan yhdentyminen, ovat yhä enemmän sen luonteisia, ettei niitä voida ymmärtää ilman historiallista ja toisaalta yhteiskuntatieteellistä näkökulmaa." Luoman mukaan olisi loogista, että lukiossa historia ja yhteiskuntatieteet erotettaisiin kahdeksi erilliseksi oppiaineeksi. Tässä maailmantilanteessa on hänen mielestään perusteltua esittää historian ja yhteiskuntatieteiden opetuksen lisäämistä erityisesti lukiossa.

"Käsittämätön ehdotus uskonnon osalta"

"Valinnaisuus lisää opiskelumotivaatiota"

Kunnallisliitto katsoo, että työryhmän esitys selkiyttää ja monipuolistaa peruskoulun ja lukion kieliohjelmaa sekä kohentaa erityisesti pisimpään opiskeltavien A-kielten asemaa.

"Valinnaisuuden lisääminen yläasteella ja erityisesti lukiossa lisää opiskelumotivaatiota", kunnallisliitto uskoo.

Opetusministeriön työryhmä luovutti perjantaina esityksensä peruskoulun ja lukion uudeksi tuntijaoksi. Toteutuessaan esitys koskisi jyrkimmin ruotsin ja uskonnon asemaa: Ruotsi olisi pakollinen aine lukiossa, mutta peruskoulussa se olisi valinnainen. Tunnustuksellinen uskonnonopetus puolestaan säilyisi peruskoulussa kutakuinkin nykyisellään, mutta lukiossa pakollisen, tunnustuksellisen uskonnonopetuksen osuus vähenisi, ja tilalle tulisi etiikkaa ja filosofiaa.

Mitään nykyisistä pakollisista aineista työryhmä ei esitä täysin valinnaiseksi. Lukiossa oppilaat voisivat kuitenkin valita, lukevatko he enemmän vai vähemmän kyseistä ainetta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää