Kotimaa

Rotuoppia levittänyt lehti saa syytteen Oikeusministeriö: Uusi Suunta kiihotti rotusyrjintään Painokanteita käsitelty tuomioistuimissa erittäin harvoin

Tilaajille

Helsingissä ilmestyvään Uusi Suunta -mielipidelehteen kirjoittaneet toimittajat joutuvat syytteeseen rotuoppien levittämisestä. Oikeusministeri Hannele Pokka (kesk) määräsi keskiviikkona Helsingin kaupunginviskaalinviraston asettamaan syytteeseen ne henkilöt, jotka ovat vastuussa lehdessä ilmestyneistä kirjoituksista.

Lehdestä vastaavat joutuvat syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmän syrjintään. Tämän säännöksen mukaan tuomitaan sakkoihin tai korkeintaan kahdeksi vuodeksi vankeuteen henkilö, joka levittää yleisön keskuuteen lausuntoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan määrättyä rotua tai kansallista tai etnistä alkuperää olevaa.

Lisäksi lehden vastaavat saavat syytteen uskonrauhan rikkomisesta, koska eräässä Uuden Suunnan numerossa oli ollut juutalaisuutta koskeva panetteleva kirjoitus. Uskonrauhan rikkomisesta tuomitaan, jos julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä Suomessa toimivassa uskontokunnassa pidetään pyhänä. Siitä voi saada sakkoa tai korkeintaan vuoden vankeutta.

Helsingin kaupunginviskaalin on myös vaadittava menetetyiksi kaikki Uusi Suunta -lehdet. Myös rikoksella saatu taloudellinen hyöty on ministeriön mielestä tuomittava valtiolle menetetyksi.

Lehteä julkaisee rekisteröity yhdistys

Lehdessä on esitetty mm. väittämiä, että "neekerirotu on valkoista primitiivisempi" ja että rotujen tasa-arvo on "ihmiskunnan vaarallisin myytti".

Uusi Suunta -lehden kirjoitukset tulivat oikeusministeriön tutkittaviksi eräiden juristien tekemän selvityspyynnön perusteella.

Samassa yhteydessä oikeusministeriö tutki myös Helsingin Sanomien pilapiirtäjän Kari Suomalaisen piirrosten lainmukaisuuden. Karin piirrosten osalta oikeusministeri päätti jo viime syyskuussa, etteivät ne ole kiihottaneet kansanryhmän syrjintään.

Oikeusministeriö pyysi sisäministeriötä tekemään esitutkinnan Uudesta Suunnasta. Sisäministeriön poliisiosaston määräyksestä Helsingin rikospoliisi teki asiasta kuusisivuisen esitutkintapöytäkirjan, jossa selvitettiin, ketkä ovat kirjoittaneet Uuden Suunnan numeroihin.

Esitutkinnan mukaan suurin osa artikkeleista on päätoimittaja Linnan kirjoittamia. Hänen lisäkseen lehteen oli kirjoittanut kaksi muuta miestä.

Esitutkinnan jälkeen asia palautui oikeusministeriöön, koska painovapauslain mukaan oikeusministeriön pitää antaa syytemääräys, jos se havaitsee painotuotteen rikkovan lakia.

"Harvinainen tapaus"

"Oikeusministeriö on kyllä käyttänyt tätä mahdollisuutta aika harkiten", Vuortama sanoo. Ennen sotia sen sijaan käsiteltiin useita tapauksia, joissa vastaajina oli lähinnä vasemmistolehtiä.

Vuortaman mukaan sotien jälkeen käsitellyt tapaukset ovat liittyneet yleensä viranomaisten halventamiseen. Nyt nostetaan painokanne ensimmäistä kertaa sen perusteella, että lehden katsotaan kiihottaneen kansanryhmän syrjintään.

Rikosoikeuden professori Pekka Koskinen Helsingin yliopistosta puolestaan muistelee, että Suomessa on käsitelty vain muutamia rikosjuttuja, joissa on vaadittu rangaistusta kiihottamisesta kansanryhmän syrjintään.

Pari vuotta sitten Vaasassa tuomittiin eräs paitakauppias pieniin sakkoihin siitä, että hän oli myynyt pakolaisvastaisia t-paitoja. Paitojen rinnuksessa oli lukenut: "Suomi suomalaista, potki pakolaista".

Koskinen huomauttaa, että muissa Pohjoismaissa tämäntyyppiset oikeudenkäynnit ovat yleisempiä kuin Suomessa. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on tuomittu rangaistuksia radioohjelmissa esitetyistä siirtolaisvastaisista mielipiteistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää