Kotimaa

Hätääntyneet ylivelkaiset järjestäytyivät Norjassa yhdistykseksi Noin 50000 norjalaista kotia joutui pakkohuutokauppaan viime vuonna

Tilaajille

Velkakriisin uhrien yhdistyksen (GOA) puhelin Oslossa soi jatkuvasti, noin sata kertaa päivässä. Soittajat ovat epätoivoisia velkavankeja, jotka haluavat apua, neuvoa ja lohdutusta hätäänsä.

"Ihmiset itkevät puhelimessa. He kertovat varastaneensa ruokaa lapsilleen. He pitävät itsemurhaa ainoana keinona päästä eroon veloistaan", GOA:n puhelinpäivystäjät kertovat.

Kuusitoista lasta teki Norjassa viime vuonna itsemurhan vanhempiensa ylitsekäymättömien rahavaikeuksien takia. Iltapäivälehdet pursuavat makaabereja kertomuksia velkavankien epätoivosta. Velat aiheuttavat psyykkisiä vaivoja; esimerkiksi Telemarkin läänin psykiatrisista potilaista 30 prosenttia on ylivelkaantuneita.

Ylivelkaiset norjalaiset perustivat viime marraskuussa etujärjestön, joka vaatii yhteiskuntaa vastuuseen yhä syvenevästä velkakriisistä.

"Norjassa on noin 200000 velkakriisin uhria", arvioi GOA:n hallituksen jäsen Inger Svindahl . Määrä kasvaa työttömyyden lisääntymisen tahdissa.

Velkavammainen on tavallisimmin nuorehko lapsiperhe, joka on ottanut suuren asuntolainan 1980-luvun puolivälissä. Hyvinvoineet norjalaispankit taistelivat silloin suomalaisten pankkien tavoin laina-asiakkaista: luottoa ei tarvinnut anella.

Norjaan lama iski pari vuotta sitten. Seurasi konkursseja, työttömyyttä, tulojen alenemista, pankkikriisi, lainakorkojen nousua, pakkohuutokauppoja.

Viime vuonna Norjassa myytiin pakkohuutokaupalla 20000 omakotitaloa ja 30000 kerrostalohuoneistoa. Virallisten pakkohuutokauppojen lisäksi Svindahl kertoo perheistä, jotka pankki on pakottanut ulos asunnoistaan.

Tärkein vaatimus on oikeus säilyttää asunto

GOA auttaa umpikujaan joutuneita kuuntelemalla ja neuvomalla asiantuntijoiden luokse. Lisäksi järjestetään kokouksia ja pohditaan ongelmia ryhmissä. Niissä selvitellään neuvonta- ja sosiaalipalveluja ja kirjataan pankkien toimia. Suunnitelmissa on oma lehti.

Jäsenmäärä on räjähtänyt viime marraskuun muutamasta sadasta useaan tuhanteen. Oslon lisäksi GOA:lla on paikallisosasto kuudella paikkakunnalla. Jäsenmaksu on sata kruunua.

Järjestöllä on yksinkertainen resepti koko kriisin ratkaisuun: valtion tulisi maksaa pankeille hoitamattomat lainat ja vapauttaa velan näännyttämät norjalaiset.

Arvostelijoiden mielestä velkakriisiin joutuneet ovat vain arvioineet väärin tulonsa ja menonsa, joten ylivelkaisen on hyväksyttävä virheensä ja saatava itse taloutensa kuntoon.

Norjan hallitus valmistelee parhaillaan lakia, joka toteutuessaan auttaisi noin 10000:ta syvimpään kriisiin joutunutta.

Lain piiriin "pääsevät" saavat järjesteltyä lainansa uudelleen. Edellytyksenä on kuitenkin, että ensin myydään pois mahdolliset mökit, auto ja kalliit huonekalut. Ja haaveet ulkomaanmatkoista ja muusta ylellisestä on unohdettava. Vaateostoksiakin saa tehdä vain tarpeen mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää