Kotimaa

Kansainvälinen valuuttarahasto varoittaa uudesta devalvaatiosta IMF:n raportti: Luottamus talouteen palautettava, muuten uusi devalvaatio väistämätön pv,1 Pekka Vuoristo

Tilaajille

Jos Suomi ei onnistu palauttamaan luottamusta talouteensa, sitä uhkaa väistämättä uusi devalvaatio, tulopolitiikan epäonnistuminen ja lopulta inflaatiokierre sekä valuuttakurssin kellunta ja nopea heikkeneminen. Tällaisen tulevaisuudenkuvan maalaavat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n virkailijat Suomea koskevassa raportissaan.

"Lievästi sanottuna matka sieltä Euroopan integroituneeseen talouteen joko jäsenenä tai siihen läheisesti liittyen ei olisi helppo", valuuttarahasto varoittaa.

Raportti on hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyssä. Ensi tietoja siitä tuli julkisuuteen viime perjantaina, kun se esiteltiin ministereille.

Maaliskuun puolivälissä valmistunut raportti perustuu IMF:n asiantuntijoiden ylimääräiseen vierailuun Suomessa. Vierailun on kerrottu tapahtuneen IMF:n ja Suomen hallituksen sopimuksesta, mutta kirjallinen raportti siitä laadittiin tiettävästi Suomen Pankin pyynnöstä.

Strategiaa kaivataan

"Saavutetun paremman kilpailukyvyn tukitoimet on hädin tuskin saatu alkuun", IMF arvioi.

Suomi tarvitsee raportin tekijöiden mielestä nopesti talouspoliittisen kokonaisstrategian. Strategian puuttumista he pitävät "erittäin huolestuttavana".

Raportti arvioi realistiseksi Suomen viranomaisten ennusteen, että hidas elpyminen alkaisi tämän vuoden lopulla, "mutta huomattava riski heikommastakin kehityksestä on olemassa".

Pankkitarkastusta tulisi tehostaa

"Heidän olisi jokaisessa mahdollisessa tilaisuudessa tuotava tämä sitoumuksensa esiin", IMF neuvoo.

Viranomaisten pitäisi myös olla "hyvin varovaisia" antaessaan korkojen laskea. Heidän tulisi odottaa selvää osoitusta parantuneesta uskottavuudesta, kuten pääomatuonnin merkittävää lisäystä tai valuuttakurssin vakiintumista vaihteluvälinsä alaosaan.

Pankkikriisin ratkaisemiseen IMF antaa jokseenkin tarkkaan sen ohjelman, jonka hallitus toissa viikolla toteutti: peruskoron nosto, lainakorkokatto, vakuusrahasto ja pääoman sijoittaminen pankkeihin.

Pankkitarkastusta IMF neuvoo tehostamaan uusien kriisien torjumiseksi, koska tarkastus joka toinen vuosi ei etenkään suurissa pankeissa riitä riskien määrittelemiseen.

Pankkitarkastusvirastolle esitetään raportissa lisää henkilökuntaa sekä valtuuksia tarkastaa pankkikonsernin tytäryhtiöt sekä muut sen "vaikutusvallassa olevat" yhtiöt liiallisten luototus- ja pääomasidosten löytämiseksi.

Budjettiongelma tunnustettava

Vajeen kasvu on mennyt niin pitkälle, että se uhkaa elpymistä: "Velan korkojen nousun vaikutus on niin suuri, että se enemmän kuin mitätöi elpymisestä tulevat hyödyt", raportissa varoitetaan.

"Ei ole epäilystäkään siitä" että tämänhetkinen finanssipolitiikan suunta on "ristiriidassa talouspolitiikan välttämättömien yleisten päämäärien kanssa", IMF kepittää maan budjettitaloutta.

Valuuttarahasto kaipaa viranomaisilta pikaista signaalia "ehdottomasta päättäväisyydestään vähentää julkisten menojen kasvua". Uskottavuusongelmaa parantaa vain vähän "ilmoitus päätöksestä pyrkiä jäädyttämään" reaalimenot: "Lupaukset menojen vähentämisestä tulevaisuudessa alkamatta toteuttaa niitä ovat harvoin uskottavia."

Työttömyyskorvaukset uudistettava

Työttömyyskorvaukset on IMF:n mielestä uudistettava. Nykyinen "avokätinen" järjestelmä on saattanut olla ylläpidettävissä matalan työttömyyden aikana, mutta jatkuvan korkean työttömyyden aikana se on "haitallinen".

Toinen kiireellinen uudistus on kuntien valtionosuusjärjestelmän muutos, koska nykyinen järjestelmä "ei juuri kannusta menojen rajoittamiseen".

Maltillisen palkkapolitiikan on jatkuttava 1993, mutta lisäksi työmarkkinoille on "kiireesti saatava lisää joustavuutta", raportissa todetaan. Työvoiman liikkuvuuden esteitä on vähennettävä, ja "työmenettelyjä tarpeettomasti rajoittavia säädöksiä" poistettava.

Lisäksi työmarkkinaosapuolten tulisi sallia nykyistä enemmän eroja eri sektorien ja jopa yritysten palkkaratkaisujen välillä, koska kilpailukykyongelmat vaihtelevat, IMF suosittaa.

Viranomaisten olisi valuuttarahaston mielestä myös puututtava kilpailua haittaaviin "jäykkyyksiin", koska "liian suurta osaa" Suomen markkinoista hallitsevat "pieni joukko yrityksiä ja erittäin keskittynyt jakelusektori".

Myös maataloudessa olisi "huomattavaa varaa rakennemuutoksille".

Valuuttarahaston resepti talouden kohentamiseksi

Avokätisistä työttömyyskorvauksista luovuttava Valtionosuusuudistus tehtävä kiireellisesti Tulosopimuksen 1993 oltava maltillinen Työmarkkinoille saatava joustoa Kilpailun esteitä purettava Pankkijärjestelmää tuettava Pankkitarkastusta tehostettava Markkaa sitouduttava julkisesti puolustamaan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää