Kotimaa

LINNUT Lasse J. Laine Kaupungissa saalistanut huuhkaja sairastui huonosta ravinnosta - takatalvi ei tehnyt paljon tuhoa

Tilaajille

Viimeistään ensi viikon alkupuolella muuttolinnut rientävät etelärannikolla taas oikeaan suuntaan eikä takatalvea pakoon. Reilun viikon kestänyt takatalvi väistyy ja saadaan kokea kevään uusi tuleminen.

Länsirannikolla linnut selvisivät säikähdyksellä, sillä sinne takatalven koura ei kunnolla yltänyt. Kovin suuria tappioita ei linnuille takatalvesta muutenkaan aiheutunut. Joitakin lintuja, lähinnä kiuruja, jäi liikenteen uhriksi, kun pelloille satanut lumi ajoi ne etsimään ruokaa teiden varsilta. Hyvin harva autoilija osaa ottaa linnut huomioon liikenteessä, sellainen kun vaatii jo tavallista parempaa näköä ja ennakointia.

Ennen takatalvea Suomeen ennättäneistä uusista saapujista on tullut lisää tietoja: Kapustarinta ehti jo 23. 3. Kirkkonummelle. Päivää myöhemmin yllätti aikaisella ilmestymisellään kivitasku Vanhankaupunginlahdella. Samoihin aikoihin nähtiin selkälokki Helsingin Kyläsaaressa ja muuttava rautiainen Hangossa.

Tundrahanhi värjötteli 29. 3. Tenholan Prästkullassa muiden hanhien ja joutsenten seurassa. Samana päivänä seurailtiin Tammisaaren lintutornista kaulushaikaran askarointia ruovikon reunassa. Toivottavasti ruokoviidakon valtias löytää itselleen kaverin, jotta sen mahtavaa soidinmylvintää pääsee kuulemaan Tammisaaressakin. Kovin moni ei ole päässyt tähän mielenkiintoiseen lintuun paremmin tutustumaan, sillä Länsi-Uudellamaalla havaitaan vuosittain vain muutama kaulushaikara.

Merimetsot muuttivat komeissa parvissa

Päivän harvinaisuus oli lyhytnokkahanhi länsirannikolla Lapväärtissä, minne metsähanhiakin jo oli ennättänyt satakunta. Tuorein saapuja on kalasteleva haukkamme eli sääksi, joka tähyili avoveden yllä saalista Karjaan Mustiossa. Sääksi tuli tänä keväänä yllättäen ennen ruskosuohaukkaa.

Cityhuuhkajalle kävi rottajahdissa huonosti

Keskiviikkona saatiin yksi vastaus. Töölönlahden laiteelle Linnunlauluntielle oli erään puutalon seinustan viereen raahautunut iso tummanruskean kirjava mytty. Paikalle osunut lintumies tunnisti talon asukkaalle oudon vieraan huuhkajaksi. Mutta tämä maassa kyyhöttävä pöllö oli kaikkea muuta kuin kalliojyrkänteiden palavasilmäinen ruhtinas. Sen toinen silmä oli muurautunut umpeen ja toisessakin oli lannistunut, lasittuneen uupunut kiilto.

Kaikesta näki, että asiat eivät olleet kunnossa. Soitto Korkeasaareen ja pian huuhkaja oli kuljetushäkissä matkalla tutkittavaksi. Linnun koivessa olleesta renkaasta paljastui, että tupsupää oli Johan Wiehnin Valkealassa kesäkuussa 1990 rengastama, vajaa kaksivuotias koiras. Korkeasaaren eläinlääkäri Harri Jalanka totesi linnun erittäin laihaksi ja sairaaksi, joten se nukutettiin viimeiseen uneen.

Kiinniotettaessa huuhkajan kynsistä paljastui puoliksi syöty rotta. Näin huonokuntoinen huuhkaja tuskin saa kiinni muita kuin yhtä lopussa olevia rottia, jotka voivat olla myrkkyä maistaneita. On mahdollista, että tällaiset kaupunkiin uskaltautuneet huuhkajat ovat jostakin syystä lajitovereitaan huonompia saalistajia, joille ei riitä riistaa maaseudulla. Niiden ainoana keinona on etsiä sitä sieltä, missä kilpailua ei ole, mutta missä toisaalta ruoka ei ole puhtainta mahdollista.

Sinisorsien Mr. Suomi on löytänyt naaraan

Toinen hyvin erikoisen näköinen naaras on "pulloposkipullasorsa", jonka vasen poski on pullistunut pahanlaisesti, ilmeisesti jonkinlaisen sisäisen kasvaimen takia. Sairauksia ja vaivoja on linnuilla siinä missä meillä ihmisilläkin. Mutta uudelleen alkava kevät patistaa vaivaisetkin linnut ehompaan elämään. Pesimäkausi on pian edessä. Varikset ja harakat jo kantelevat risuja pesäänsä.

Saapuneita muuttolintuja Länsi-Uudellemaalle (Hanko-Sipoo): 19. 3. niittykirvinen, 22. 3. pilkkasiipi, mustalintu, 23. 3. kapustarinta, selkälokki, 24. 3. kivitasku, valkoposkihanhi, 25. 3. rautiainen, 29. 3. tundrahanhi, tukkakoskelo, 1. 4. merikihu, peukaloinen, 2. 4. kalasääski.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää