Kotimaa

Helsinkiläisen naisen surmasta murhasyyte Syylliseksi ensin epäiltyä kuultiin nyt todistajana

Tilaajille

Syyttäjä luki torstaina Helsingin raastuvanoikeudessa murhasyytteen naisen surmaamisesta epäillylle Lauri Juhani Janhuselle . Syytteen mukaan Janhunen surmasi tuntemattomaksi jääneen miehen kanssa 37-vuotiaan naisen maaliskuun puolessavälissä Helsingin Vuosaaressa. Surmatyö tehtiin lihaveitsellä ja vasaralla.

Janhunen kiisti syytteen heti. Hän nimesi istunnossa kaksi muuta henkilöä, joilla hänen mielestään oli tilaisuus ja uskottava syy surmata kyseinen nainen.

Toista Janhusen mahdolliseksi surmaajaksi nimeämää miestä kuultiin eilisessä istunnossa todistajana. Poliisi kuulusteli miestä esitutkinnassa aluksi murhasta epäiltynä.

Nuori kuopiolaismies kertoi oikeudelle nähneensä surmatyön alle kahden metrin päästä. Todistajan mukaan Janhunen tuli surman tapahtumapaikaksi muuttuneeseen kaksioon kahden miehen kanssa. Janhunen ja toinen mies tappoivat todistajan mukaan naisen kiisteltyään tämän kanssa jostakin puolisen tuntia.

Tajuttuaan mitä asunnossa tapahtui, todistaja pakeni kertomansa mukaan asunnosta kolmisen metriä maanpinnasta olevan ikkunan kautta.

Todistaja oli tullut asunnolle viikonlopuksi hakeakseen amfetamiinia, jonka hän aikoi levittää edelleen Kuopioon. Asunnossa oli surmaviikonlopun aikana käytetty amfetamiinia monta kertaa.

Janhusen oikeusavustaja asianajaja Kari Aarrevuo arvosteli istunnossa voimakkaasti sitä, että aluksi syylliseksi epäiltyä kuultiin nyt todistajana. Aarrevuon mukaan esitutkinnan aikana on tapahtunut eräänlainen roolimanipulaatio, jonka ansiosta ensiksi syylliseksi epäilty on muuttunut todistajaksi.

Sekä syyttäjä että puolustus nimesivät todistajaksi useita henkilöitä. Aarrevuo olisi halunnut, että kaikkia todistajia olisi kuultu samassa istunnossa, jotta tapahtumien kulusta olisi saatu luotettavampi kuva.

Sitovaa näyttöä ei esitetty?

Janhunen vaati, että juttu on hänen oikeusturvansa turvaamisen vuoksi käsiteltävä avoimin ovin. Surmatun naisen omaiset vaativat osittain suljettua käsittelyä. Raastuvanoikeus katsoi, että juttu voidaan käsitellä yleisön läsnäollessa.

Asian käsittely jatkuu Helsingin raastuvanoikeudessa kahden viikon kuluttua.

Lauri Janhunen, 42, on tähän mennessä istunut vankilassa noin 20 vuotta, joista 10 vuotta eristyssellissä. Hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen syyskuussa 1989.

Helsingin hovioikeus muutti tämän vuoden maaliskuussa raastuvanoikeuden Janhuselle ampuma-aserikoksesta langetetun kahdeksan kuukauden tuomion kuuden vuoden tuomioksi tapon yrityksestä.

Päätöksestä on haettu valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää