Kotimaa

Peitejärjestöt "ympäristönsuojelijoina" Amerikkalaiset yritykset ryhtyivät vihertelyn vastaiskuun. "Kierrätyskomitea" esimerkiksi ostaa itselleen vaikutusvaltaa ympäristöasioissa

Tilaajille

Ympäristönsuojelu uhkaa leikata yritysten voittoja. Yhdysvalloissa monet yhtiöt ovat ryhtyneet vastaiskuun perustamalla ryhmiä, joiden nimi hämää luulemaan, että ne ovat luonnonsuojelun asialla.

Teollisuus perusti Oregoniin "Kierrätyskomitean", joka painosti osavaltion kansanedustajia äänestämään kierrätystä vastaan.

"Kalifornialaiset turvallisten elintarvikkeiden puolesta" -järjestön takana on torjunta-aineita valmistava suuryritys.

Nuo ja monet muut ryhmät saavat usein rahoituksensa saastuttavilta suuryrityksiltä. Ne ovat osa ympäristöliikettä vastaan tähdättyä laajaa kampanjaa.

"Olen ollut toiminnassa mukana kymmenen vuotta", Arkansasin ympäristökongressia johtava Patty Frase kertoo. "On aivan selvää, että yhtiöt muuttuvat yhä ovelammiksi ja kierommiksi."

Teollisuus iskee takaisin

"Tilanne on kääntynyt päälaelleen. Aiemmin yritykset sovittelivat mutta nykyään ne haluavat aktivoitua asioissa, joissa tuntevat olevansa oikeassa." Yritykset käyttävät nyt samoja menetelmiä, joita ympäristönsuojelijat ovat käyttäneet niitä vastaan.

Yhtiöiden menetelmät vaihtelevat ovelista ja hienovaraisista raakoihin ja uhkaileviin. Jotkut ympäristönsuojelijat pelkäävät, että heitä vastaan aletaan käyttää väkivaltaa, tuhopolttoja ja provokaattoreita.

Teollisuuden lahjoitukset lisääntyneet

Yhtiöiden lahjoitukset ympäristöryhmille ovat viime vuosina lisääntyneet. Yhtiöiden edustajia on ilmaantunut jopa ympäristöjärjestöjen hallituksiin.

Ympäristöjärjestö Greenpeace ja monet ympäristöliikkeiden aktivistit väittävät, että yhtiöt pyrkivät lahjomaan niitä vastustavia ryhmiä. Miksi yhtiöt muuten lahjoittaisivat rahaa poliittiselle liikkeelle, joka on aiheuttanut niille miljardien dollarien menetyksiä oikeudenkäyntikuluina, sakkoina ja tiukentuneina säännöksinä?

Hyvä esimerkki on Waste Management -yhtiö, Yhdysvaltain suurin myrkyllisten jätteiden käsittelijä.

Kun yhtiö 1987 alkoi lahjoittaa tuhansia dollareita Yhdysvaltain luonnon säätiölle NWF:lle, sen toimitusjohtaja Dean Buntrock valittiin säätiön hallitukseen, vaikka maailmanlaajuista toimintaa harjoittava Waste Management oli tuomittu miljoonien dollarien sakkoihin ympäristölakien rikkomisesta.

Kaksi vuotta myöhemmin yhtiö liittyi vaikutusvaltaiseen EGA-järjestöön, joka myöntää apurahoja ympäristönsuojelulle. Järjestö linjaa ympäristöliikkeen toimintaa päättämällä siitä, kenelle apurahat annetaan.

Muutamat EGA:n jäsenet, jotka tukevat eri puolilla Yhdysvalloissa olevia yhtiön kaatopaikkoja vastustavia kansalaisryhmiä, vastustivat katkerasti suuryhtiön mukaantuloa.

Kiista jakoi järjestön kahtia, ja myöhemmin Waste Management -yhtiö erotettiin. Syynä olivat "väärinkäytökset" ja "ympäristön tilan vaarantaminen".

EGA:n apurahanjakajat hyväksyivät 1990 jäseneksi öljyalan suuryhtiön Chevronin, joka on suurin ilmansaastuttaja San Franciscon ja Los Angelesin alueella.

Samana vuonna Chevron käytti yli 800000 dollaria vastustaakseen kampanjaa, jolla Kalifornian ympäristön tilaa pyrittiin parantamaan. Vastustukseen käytetty rahasumma oli melkein yhtä suuri kuin se, minkä Chevron antoi apurahoina suojelijoille.

Rehtiä nevadalaista kansalaistoimintaa

Bryan alkoi pian saada kirjeitä henkilöiltä, jotka kuuluivat "Nevadalaiset rehdin polttoainetalouden puolesta" -nimiseen ryhmään. Kirjeissä vaadittiin Bryania muuttamaan kantaansa ja katsottiin, että kuluttajien eikä viranomaisten tulisi määritellä, kuinka taloudellista ajoneuvojen polttoaineen kulutus on.

Senaattori Bryan ei kuitenkaan tiennyt, että nevadalaisten ryhmä olikin luotu Washingtonissa sijaitsevassa poliittisten kysymysten konsulttitoimistossa. Toimiston toimeksiantajina olivat Yhdysvaltain kolme suurinta autotehdasta.

Kaliforniassa, Arkansasissa, Ohiossa ja muissa osavaltioissa ympäristönsuojelijat ovat joutuneet "rikollisen vihamielisyyden" kohteeksi.

Lower Price Hillissa Ohiossa asuvaa Paula Siemersia on uhkailtu pari vuotta. Hän johtaa järjestöä, joka vastustaa Appalakkien vuoriston ilman saastuttamista teollisuuden päästöillä. Siemersin talo on sytytetty tuleen kahdesti. Postilaatikkoon tulee viestejä, joissa lukee: "Suu tukkoon!" ja "Sinua on varoitettu!" Ympäristönsuojelijat ovat joutuneet oikeudenkäynteihin, palkkaamaan yksityisetsiviä ja hankkimaan julkisuutta torjuakseen yhtiöt, jotka ovat perustaneet muka kansalaisryhmiä.

Washingtonilaisen ympäristöntutkimussäätiön työntekijät Robin Lee Zeff ja Peter Montague ovat keränneet ympäristöryhmien käyttöön tietoja "huonosti käyttäytyvistä" yhtiöistä.

"Yhtiöt eivät voi enää voittaa vetoamalla teknisiin seikkoihin", Zeff sanoo. "Ihmiset tuntevat kaatopaikkojen ja jätteenpolttolaitosten aiheuttamat ongelmat. Jos yhtiöt eivät pysty pääsemään päämääräänsä rehellisin keinoin, ne turvautuvat likaiseen peliin." (The Environmental Magazine)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää