Kotimaa

Apteekki ei ole kemikaaliliikettä kummempi kosmetiikan myyjä

Tilaajille

Suomen apteekkariliitto kehotti hiljan kampanjassaan kysymään ihonhoidosta apteekeista. Myös apteekkikosmetiikan maahantuojat korostavat proviisoreiden ja farmaseuttien asiantuntemusta ihonhoitotuotteiden myyjinä. Ilmoitukset ja esitteet tähdentävät nekin apteekkikosmetiikan luotettavuutta ja tieteellisyyttä.

Apteekit ovat kuitenkin vain yksi kosmetiikan jakelukanava. Farmaseutit eivät välttämättä ole muita parempia kauneudenhoitotuotteiden asiantuntijoita, vaikka ihonhoitolääkkeistä tietävätkin. Kemikaalikauppojen, tavaratalojen ja postimyyjien kosmetiikka on myös yhtä hyvin tai huonosti tarkastettua kuin apteekkienkin.

Kauneudenhoitotuotteita ostetaan apteekeista vuodessa arviolta 14 miljoonalla markalla.

Tunnettua apteekkikosmetiikkaa ovat Leiraksen Avecos, Tam-Drug Oy:n markkinoima Vichy, Oy Algol Ab:n maahantuoma Lysmina, AGT-Trade Oy:n maahantuoma BM, Oy Neoremedia Ab:n maahantuoma Dr. Scheller, Laroy Oy:n maahantuoma Roc sekä Korff ja Louis Widmer.

Widmer siirsi myyntinsä muutama kuukausi sitten apteekkien "koulutetulle, ammattitaitoiselle henkilökunnalle". "Sveitsiläinen päämiehemme halusi näin, koska Widmerin tuotteita on muuallakin maailmassa kaupan vain apteekeissa", kertoo myyntipäällikkö Eija Helenius.

Käytäntö ei 21 vuoteen estänyt Widmerin myyntiä meillä kemikaalikaupoissa. Muutos onkin närkästyttänyt jotkut asiakkaat ja kemikaalikauppiaat.

Apteekkimyynti on mainoskikka

Myös proviisoreja kouluttanut erikoistutkija Eeva-Liisa Sainio kuluttajavirastosta ihmettelee, millä asiantuntemuksella apteekkiväki kosmetiikkaa myy, "kun ei tunnu tietävän edes, että apteekkikosmetiikka kuuluu saman lainsäädännön piiriin esimerkiksi säilöntäaineiden osalta kuin muukin kosmetiikka".

Tuontikosmetiikan, jota apteekkikosmetiikkakin pääosin on, tarkastaa tullilaboratorio pistokokein. Suomelan mukaan sosiaali- ja terveyshallitus kontrolloi apteekkikosmetiikkaa epäillessään sen aiheuttaneen jotain.

"Kosmetiikan myynti apteekissa on vain markkinointikikka. Maahantuoja arvelee sen nostavan arvostusta. Viranomainen ei siis mitenkään kontrolloi esimerkiksi sitä, onko apteekkikosmetiikasta todella ne testi- ja tutkimustulokset, joihin maahantuoja markkinoinnissaan voi viitata."

Ihotautilääkärit mainontaa vastaan

HYKS:n ihotautien klinikan hallinnollinen apulaisylilääkäri Lars Förström sanoo, ettei sairaala takaa valmistetta. Sitä on tutkinut eräs ihotautilääkäri omana työnään. Sekä lääkäri että HYKS ovat ilmoittaneet yritykselle kantansa.

Teknokemian tiedotuskeskus on antanut tiedottaja Taina Heikkilän mukaan yrityksille ohjeen, etteivät ne esittäisi markkinoinnissaan esimerkiksi allergiaturvallisuuteen viittaavia väitteitä, ellei niihin ole erityisperusteluja ja kirjallisia tutkimustuloksia.

"Apteekeissa kosmetiikkaansa myyvät kiinnittänevät muita enemmän huomiota allergia-asioihin. Yritykset eivät silti voi väittää, etteivätkö muutkin myisi sarjoja, joista esimerkiksi hajusteet on jätetty pois." Ihotautilääkäri Terttu-Liisa Ahokkaasta "hypoallerginen" tai "dermatologinen" eivät sano mitään. "Mistä tiedän, onko sellaiset tuotteet testattu vain marsun korvissa? Pätisikö tulos ihmiseen? Allergiat sitä paitsi kehittyvät yksilöllisesti." Kuluttaja-asiamies puolestaan on pitänyt HTH-ihovoiteen tv-mainoksessa ja pakkauksessa käytettyä sanaa "allergiatestattu" harhaanjohtavana mainontana.

Kosmetiikan valvontaa halutaan tehostaa

Osa apteekkiväestäkin perää näyttöä kosmetiikan turvallisuudesta. Proviisori Onerva Pekkosen mukaan apteekkiväki pohtii laatustandardien laatimista. "Voisimme kenties tehdä suosituslistan apteekeissa myytävistä kauneudenhoitotuotteista." Juristi Outi Haunio-Rudanko kuluttaja-asiamiehen toimistosta epäilee ideaa. "Siitä voisi tulla uusi markkinointikeino." Marjut Reivilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää