Kotimaa    |   BRIDGE

Edesmennyt Rixi Markus oli pelipöydässä arvaamaton ja mielikuvitusrikas pelaaja

Tilaajille

Ismo Koponen Edesmennyt Rixi Markus oli pelipöydässä arvaamaton ja mielikuvitusrikas pelaaja Kuluvan vuoden aikana on bridgemaailma menettänyt useita suurpelaajia. Huhtikuun aikana kuolivat ässäkyselyn keksijä Easley Blackwood ja maailman ensimmäinen naispuolinen suurmestari Rixi Markus . Myös rouva Markuksen monivuotinen partneri Fritzi Gordon kuoli alkutalvesta.

Markus-Gordon oli 1950-1970 luvuilla maailman pelätyin ja eittämättä myös paras naispari. He voittivat kaikkiaan seitsemän Euroopanmestaruutta ja neljä maailmanmestaruutta. Erikoista rouvissa oli se, että samankaltaisista kohtaloistaan huolimatta he eivät juuri sanaa vaihtaneet pelipöydästä noustuaan. Molemmat olivat paenneet juutalaisvainoja sen jälkeen kun Hitler oli miehittänyt Itävallan vuonna 1938. Jännitteitä lienee synnyttänyt sekin, että kumpikin halusi olla parin ykköspelaaja ja sen myötä maailman paras.

Rixi Markus kohosi kuitenkin ykköseksi. Hän oli arvaamaton ja pelaajana hänellä oli runsaasti mielikuvitusta. Hän ei juurikaan kunnioittanut ns. "kultaisia sääntöjä", jotka auttavat selvittämään tavallisimmat pelipöydässä syntyvät ongelmat. Häntä pidettiin maailman parhaana naispelaajana vielä senkin jälkeen, kun hän oli lopettanut pelinsä maajoukkuetasolla.

Seuraava esimerkki antaa vain kalpean kuvan Rixi Markuksen taidoista, ja osoittaa kuinka taitava pelaaja ei anna standardisääntöjen haitata suorituksiaan. Jako on poimittu Terence kirjasta "Bridge Tips by World masters".

E/- AK10 6 KJ985 Q742 Q2 J97654 107432 AJ9 643 AQ 865 103 83 KQ85 1072 AKJ9 L P I E - - - 1 NT pas 2 2 pas pas X pas 3 pas 3 NT kp.

Vastustajat pelasivat heikkoa 12-14 sangia ja Rixi Markus istui Lännen korteissa.

Useimmat meistä aloittaisivat patarouvalla jakoa sen kummemmin miettimättä. Sen jälkeen pelinviejällä olisikin helppo tehtävä. Hän voittaisi tikin ässällä ja tulisi ristillä käteen leikkaamaan ruudun. Leikkauksen epäonnistuminen ei haittaa, kun Itä ei voi jatkaa pataa. Etelä saa vähitellen kolme ruutua, jotka kuuden mustan tikin lisäksi riittävät kotipeliin.

Rixi Markus pystyi kuitenkin tarjoussarjasta lukemaan, että patavoima tulee pöytään ja partnerilla saattaa olla niin heikko väri, ettei hän voi sitä omin avuin jatkaa.

Niinpä Rixi Markus aloitti patakakkosella! Etelä voitti tikin ässällä, tuli ristillä käteen ja leikkasi ruudun. Nyt Itä saattoi jatkaa patahakun partnerin rouvalle. Vaikka Etelä laistoi, se ei auttanut. Markus jatkoi hertan partnerin ässälle ja tämä pudotti Etelän viimeisen patapidon. Etelällä oli nyt vain kahdeksan tikkiä ja varmalta näyttävään peliin tuli pieti.

Rixi Markus neuvookin puolustajaa harkitsemaan myös hakkulähtöä, kun hänellä on aloitusvärissä K-x, Q-x tai J-x. Hakkualoitusta on syytä harkita silloin, kun värin voima tulee pöytään, eikä lähtijä pääse kiinni millään sivuvärillä.

Rixi Markuksen mukaan tilanne esiintyy useammin keskellä peliä, kun pöydässä on kolme tai neljä omaa kuvaasi pienempää korttia. Partnerin on oltava myös tehtäviensä tasalla ja tämän on pystyttävä lukemaan tilanne.

Rixi Markus kehottaa harkitsemaan hakkulähtöä kuva-dubbeltonista myös silloin, kun partnerilla on pitkä väri eikä tällä ole sivussa kiinniottoja. Tilanne on tyypillinen estoavauksen jälkeen.

6 K4 AJ108532 Q97 Partneri on avannut kolmen padan estolla ja Etelä pelaa kolmea sangia. Muista korteista Länsi pystyy päättelemään, ettei partnerilla ole sivuyhteyksiä. Jos Länsi aloittaa kuninkaalla, väri on kuollut. Hakku tuo sitä vastoin suotuisan tuloksen, kun Itä pelaa tikkiin kympin. Etelä ottaa tikin mitä todennäköisimmin rouvalla, mutta se avaa puolustuksen yhteydet värin hyödyntämiseen.

Myös silloin kun pelaajalla on kaksi kuvaa dubbeltonina saattaa pienemmän pelaaminen kolmannessa kädessä olla eduksi.

63 A108752 KJ Q94 Länsi pelaa seitsikon. Jos Itä voi päätellä, ettei partnerilla ole kiinniottokortteja, hänen tulee pelata sotilas. Sotilas pakottaa pelinviejän ottamaan rouvalla ja yhteydet ovat avoinna. Jos Itä pelaa kuninkaan ja jatkaa sen jälkeen sotilaan, pelinviejä voi blokata värin laistamalla. x

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää