Kotimaa

Hylätyn uraanikaivoksen säteily peitetään saven alle Enossa

Tilaajille

Kymmeniä kertoja normaalia taustasäteilyä korkeampaa radioaktiivista säteilyä ympäristöön levittävä Enon Paukkajanvaaran vanha uraanikaivos aiotaan peittää tänä keväänä. Säteilyturvakeskus (Stuk) on hyväksynyt maanomistajan esittämän peittämissuunnitelman.

Lopetetun kaivoksen omistaa nykyisin Bonvesta Oy, joka on Repola Oy:n kiinteistöyhtiö.

Suunnitelman mukaan kaivosjätteen päälle levitetään tiivis savikerros ja vettä läpäisevä moreenikerros.

Stuk tutki vanhan kaivosalueen vuosina 1984-1989, jolloin alueen suojaus havaittiin puutteelliseksi. Alueen läpi virtaava puro oli syövyttänyt jätekasoja suojaavan maavallin puhki ja kuljettanut säteilyä ympäristöön.

Stuk:n tutkimus- ja palveluosaston apulaisjohtajan Raimo Mustosen mukaan on vaikeaa arvioida kuinka laajalle saastunutta vettä on levinnyt, koska vertailukelpoisia säteilyarvoja kaivoksen avaamista edeltäneeltä ajalta ei ole.

"Päättelimme kuitenkin, että radioaktiivista vettä on vuosien mittaan kulkeutunut aika pitkälle. Hyvällä mielikuvituksella voidaan tulkita, että jopa Pieliseen asti." Pohjois-Karjalan suurin järvi Pielinen sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä vanhasta kaivoksesta.

Nyt ongelmana oleva puro ohjataan kiertämään kaivosalueen sivuitse.

"Tarkoitus on saada aikaan sellainen ratkaisu, joka kestää iät ajat tulevaisuuteen", Mustonen sanoo.

Säteilyarvot korkealla

Myös Geologian Tutkimuskeskus on tehnyt alueella tutkimuksia.

Aikaisempina vuosina asiattomat liikkujat antoivat aihetta jopa kehotuksiin heittää pois olohuoneeseen mahdollisesti kerätyt kivet. "Pohjoisen Karjalan uudeksi Sammoksikin" aikoinaan toiveikkaasti nimitetyn kaivoksen antimet kiehtoivat.

Alueella ei ole ollut vartiointia, vain aita ja varoitustauluja. Nekin ovat nyttemmin rapistuneet. Kun kaivoksen lopullinen suojaus valmistuu, ei näitä varotoimia tarvita. Maarekisteriin sen sijaan tulee maininta alueen historiasta ja joitakin käyttörajoituksia.

Enolaiset helpottuneita

Ydinenergialaki tuli voimaan vuonna 1988. Mustosen mukaan alueen lopullisen suojaamisen kanssa "ei ole kuitenkaan oltu jäniksen selässä".

"Alueen nykyisen omistajan, jolla ei edes ole säteilyasiantuntemusta, on kunnostettava alue järkevässä ajassa", Mustonen sanoo. Valmista pitäisi olla ensi kesänä.

Enon kunnanjohtaja Matti Tohkanen on vakuuttunut, että kaivos saadaan lopultakin suojattua. "Tämä olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. Ehkäpä maanomistaja alun perin ajatteli selviävänsä vähän vähemmällä. Mutta nyt heillä ja säteilyturvakeskuksella on käsittääkseni hyvä yhteisymmärrys", Tohkanen sanoo.

Suomen toinen lopetettu uraanikaivos sijaitsee Itä-Uudellamaalla Askolassa. Sen "jälkihoito" on saatu juuri valmiiksi.

Säteilyturvakeskus arvioi vielä tämän kesän aikana kaivosalueen omistajan Imatran Voiman toimet ja päättää voiko IVO:n vapauttaa jätehuoltovelvollisuudesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää