Kotimaa

Aho toi Karjalasta kaloja ja uskoa Venäjän kauppaan Maksurästien järjestelyistä ehkä sopimus lähipäivinä

Tilaajille

Pääministeri Esko Aho (kesk) palasi lauantaina puolilta päivin tyytyväisenä ensimmäiseltä "viralliselta" kalamatkaltaan Karjalaan. Venäjän ensimmäisen varapääministerin Jegor Gaidarin ja Karjalan tasavallan johtoa tavannut Aho valoi Joensuun lentoasemalla uskoa Venäjän ja Karjalan kaupan elpymiseen.

Aho sanoi odottavansa, että ehkä jo lähipäivinä päästään Suomen ja Venäjän kesken sopimukseen puolen miljardin markan luottojärjestelyistä, joilla hoidetaan Suomen ja entisen Neuvostoliiton kahdenkeskisen clearing-kaupan jäljiltä jääneitä venäläisten maksurästejä.

Suomalaiset ovat lähdössä auttamaan Karjalan tasavaltaa energian säästön toteuttamisessa. Aho sopi matkallaan, että ensimmäiseksi suomalaiset viranomaiset tukevat Petroskoin lämpövoimalan ja kaukolämpöjärjestelmän sekä Kontupohjan ja Segelsan puunjalostuskombinaatin uusimisen suunnittelua.

Hallitus on Ahon mukaan varannut lisätalousarviossaan 12 miljoonaa markkaa suunnittelutukeen, joka käytetään Karjalan alueen tuotantolaitosten energiankäytön parantamiseen. Kaikkiaan saneerauslistalla on kymmenen kohdetta. Loput rahoituksesta tulisivat yrityksiltä ja Lontoossa toimivalta Itä-Euroopan kehityspankilta.

Gaidar ja Aho keskustelivat suomalaisten mahdollisesta avusta Barentsinmereltä löytyneen valtaisan kaasuesiintymän hyödyntämisessä vuosituhannen lopulla ja 2000-luvun alussa. Venäläiset esittivät erityistiliä nykyisen kaupankäynnin parantamiseksi.

Aho kertoi, että neuvotteluissa puhuttiin Petsangan nikkelin hyödyntämisestä Outokumpu Oy:n avustuksella.

Karjalan johtomiehet esittelivät Aholle ydinvoiman käyttöä tasavallassa. "Ymmärsin heidän puheestaan, että mielipiteet ydinvoiman lisäämisestä menevät pahoin ristiin", Aho tulkitsi kuulemaansa.

Suomelle tiedot joukkojen siirroista

Aho sai vakuutuksen, että venäläiset kertovat suomalaisille tästedes armeijan joukko-osastojen mahdollisista siirroista Suomen lähialueilla. Matkan isännät vakuuttivat Aholle, ettei pakon sanelemista joukkojen siirroista ole Suomelle mitään uhkaa.

Karjalan tasavallan johto esitti Aholle, että Suomen ja Karjalan välillä voitaisiin lisätä rajanylityspaikkoja. Ensimmäisinä avattaisiin raja-asemat Parikkalan Lahdenpohjaan ja Paanajärven Kortesalmeen Kuusamossa.

Ahon mielestä ennen uusia rajanylityspaikkoja olisi toteutettava sovitut uudet järjestelyt etenkin Värtsilän Niiralassa.

Aho matkusti Laatokan Viteleeseen perjantaina ja palasi Sortavalan lähellä sijaitsevan Pyhäjärven kautta Suomeen. Saaliikseen seurue sai komeita kuhia, siikoja ja ahvenia.

Seuraavan Venäjän-matkansa Aho tekee syksyllä, jolloin hän matkustaa Venäjän hallituksen kutsusta Moskovaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää