Kotimaa

Espace on henkilöauton isoveli

Tilaajille

Logo: Auto Espace on henkilöauton isoveli Ensikatsannolla se tuo mieleen eurooppalaisen luotijunan, mutta muutoin se muistuttaa japanilaisia tila-autoja. Tila-auto onkin käsite, jolla Renault Espace tuotiin markkinoille.

Auto on teräsrunkoinen, mutta koripinnat ovat lujitemuovia, joka antaa muotoilijoille vapaammat kädet.

Koeajettu 6-sylinterinen on malliston lippulaiva, joka maksaa lähes 300000 markkaa. Edullisempia ovat 2,2-litraiset neloset, joista etuvetoinen maksaa 199800 ja nelivetoinen 245000 markkaa.

Noin tuhannen kilometrin koeajon jälkeen auton määritelmää on pakko tarkentaa: kyseessä on pikemminkin isonpuoleinen henkilöauto, jonka hyvät puolet löytyvät juuri henkilöautomaisuudesta. Vastaavasti joutuu pettymään, jos asennoituu odottamaan todella tilavaa kulkuneuvoa.

Suunnittelijan ajatukset ovat helposti luettavissa. Hänen tavoitteenaan on ollut piirtää auto, jossa yhdistyvät kätevät sisätilat ja monikäyttö.

Tavoitteessa on jääty puolitiehen, sillä sisätiloista haukkaa merkittävän osan juuri luotijunaa muistuttava keula: suuri tuulilasi kallistuu voimakkaasti taakse, jolloin ohjauspyörän ja lasin välinen tila on kasvanut jopa suhteettoman suureksi.

Pöytämäisen leveä kojelaudan yläosa tuntuu jopa ajettaessa. Ensimmäiset metrit oudoksuttivat, kun keulaa oli riittävinään loputtomiin. Se hankaloitti paikoittamista ja kääntelyä keskustan kaduilla, kunnes autoon tottui. Mitoiltaanhan se ei poikkea tavallisista henkilöautoista.

Ahtaat sisätilat

Etuistumilta ei liioin pääse kovin helposti taakse, koska penkkien väli on kapea. Monikäyttöisyys toimii hyvin. Pelkästään viimeisen penkkirivin poistamalla saa varsin kookkaan tavaratilan, jonka kuormaaminen oli helppoa. Mukana matkusti poikkeuksellisen suuria tavaroita, joiden kuljettaminen tavallisessa autossa olisi ollut hankalaa.

Hyviksi kirjattiin myös ihan tavalliset sivuovet, joista noustaan takapenkeille. Monen tila-auton liukuovi kun näyttää olevan aikamoinen tottumiskysymys.

Espacen ohjaamo on selkeä pienin moittein. Mittarit on suunniteltu harvinaisen vaikealukuisiksi. Pyöreissä ja muutoin asiallisissa osoittimissa on liian pienet numerot ja niiden välissä omituisia palloja.

Auton peruutusvaihde löytyi aikamoisen haparoinnin jälkeen väärästä paikasta: kun sen tavallisesti löytää ihan oikealta alhaalta, niin nyt se onkin kakkosen vasemmalla puolella. Paikka täytyy tietää ennen kuin sen löytää.

Vikkelä ajettava

Kolmelitrainen veekutonen kertoo nimittäin varsin ripeästi mihin se pystyy: voimaa on jo heti joutokäynnin yläpuolella ja 1500 r/min kuuluu suorastaan arkikierroksiin. Periaatteessa päälle voi unohtaa minkä vaihteen tahansa vitosta lukuun ottamatta ja vielä onnistuu lähtemään jopa konetta sammuttamatta. Näillä tehoilla jäikin kaipaamaan tasanopeussäädintä.

Tehon lisäksi ohjaus teki iloiseksi: se on nopea, tarkka, hyvin keskittävä ja miellyttävästi tehostettu.

Kaarteissa auto käyttäytyi tasapainoisesti ja ihan henkilöautomaisesti. Niinpä kiikkeryydestä ja pakettiautomaisuudesta ei ollut tietoakaan.

Porvoon moottoritiellä todettiin, että Espace on myös suurilla nopeuksilla vakaa kulkija. Peltojen kohdalla puhaltanut navakka tuuli ei autoa heilutellut, vaikka siinä toki riittää tuulipintaa. Uria ei liioin huomannut. Muutoinkin epätasaisuudet hävisivät, koska istuimet ovat ranskalaisen mukavat, pyörät henkilöautokokoa suuremmat ja jousitus Relluista tutun miellyttävä.

Hiljainen vain sileällä

Ihan hiljainenkaan Espace ei ollut; sisälle kantautui jonkin verran hälyääniä. Kun moottori oli hyvin hiljainen, kuului pyörien kumina hallitsevana kuluneella karhealla asfaltilla. Vain sileällä alustalla auto on hiljainen.

Vakiovarustus on runsas, ja siihen kuuluvat mm. kaukolukitus, sähköiset ikkunat ja sivupeilit, jotka myös lämpiävät, 180 astetta kääntyvät etuistuimet ja niiden selkänojissa olevat lentokonepöydät, sisävalon viivekytkin, valaistu meikkipeili ja ilmastointi.

Lisävarusteisen radion säätimet ovat samat kuin muissakin Relluissa ja siten yhdet turvallisimmista: kaikki säätövivut on sijoitettu ohjauspyörän viikseen, mistä ne löytyvät kurkkimatta.

ABS-jarrut saa 19500 markan lisähintaan ja tarjolla on lisävarusteina vielä mm. kaksi lasista kattoluukkua ja kätevä tavaratilan peite.

Olli Hakkarainen

Renault Espacen pitkä kuono haukkaa tila-autosta paljon tilaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää