Kotimaa

Hevoset eivät yski ensi talvena homeheinää Pääosa heinäsadosta hyvälaatuista

Tilaajille

Hevoset eivät yski ensi talvena ainakaan pölyävien heinien takia, sillä pääosa heinäsadosta on korjattu hyvälaatuisena. Viime talvina kotimaiset heinät ovat olleet homeisia, ja hevosille on jouduttu tuomaan heiniä Ruotsista, Virosta ja Islannista.

Hevoset eivät siedä kosteisiin heiniin kehittyvää homepölyä. Eritoten kilpahevoset ovat sille herkkiä. Homepölystä aiheutuva krooninen yskä kehittyy pitkäaikaisena parantumattomaksi puhkurisairaudeksi.

Hevosten hengitysteiden vaivat ovat yleistyneet viime vuosina. Ne ovat jalkavikojen ohella suurin kilpakäyttöä rajoittava tautiryhmä.

"Suomessa ongelma on kärjistynyt pitkän talven johdosta, mutta krooniset kehkosairaudet ovat yleisiä muissakin maissa", sanoo tutkija Minna-Liisa Heiskanen Hevostalouden tutkimuslaitoksesta.

Sairaudet johtuvat homepölystä

Heiskasen mielestä hevosia on ruokittava vastaisuudessa paremmilla heinillä. "Sairastunut hevonen pysyy oireettomana, jos se saa hyvää heinää eikä joudu jatkuvasti alttiiksi pölyärsytykselle." Hyvä hevosheinä on korjattu varhain, kuivattu hyvin ja varastoitu oikein. Siinä on paljon timoteita, mutta myös muita heinäkasveja. Heinäpelto on lannoitettu tasapainoisesti, niin että kasveissa on myös hiven- ja kivennäisaineita.

Hevosia ruokitaan erilaisilla tiivisteillä ja priketeillä, mutta ne tarvitsevat lisäksi kymmenkunta kiloa korsirehua päivässä. Maassa on paljon erikoistuneita hevostiloja, jotka ostavat kaiken tarvitsemansa heinän.

Hevosheinää sadalta tilalta

Hevostalouden tutkimusasema on tehnyt heinän viljelysopimuksia noin kahdenkymmenen tilan kanssa, yhteensä noin 300000 kilosta. Omalta tilalta asema saa heinää noin 200000 kiloa. Asemalla on 230 hevosta.

Sopimushinta on porrastettu heinän kosteuden ja kuitupitoisuuden mukaan. Siitä maksetaan 30-40 penniä enemmän kilolta kuin tavallisesta heinästä.

Tänä kesänä heinäväki on saanut toivomiaan poutia. "Nyt ei tohelokaan ole pystynyt tekemään korjuussa virheitä", sanoo maanviljelijä Heikki Saari Koskelta.

Maan heinäsadosta kuivataan seipäillä enää noin viisi prosenttia. Pääasiassa heinät kuivataan maassa, josta ne sitten paalataan.

Saari sanoo, että hyvänä korjattu heinä voidaan pilata vielä varastossa. Vanhan ajan harva hirsilato ei enää kelpaa. Varaston pitää olla tiivis, sillä kuivat paalit imevät kosteutta.

Heinänkorjuun onnistuminen riippuu nyt säistä enemmän kuin ennen. "Toisaalta ei tarvita kuin kaksi poutapäivää, jos heinä on murskattu, ja käytetään latokuivuria." Eteläisessä Suomessa tämän kesän heinätyöt on jo tehty. Kuivuuden takia sato jäi puoleen tavanomaisesta, mutta agronomi Aulis Ansalehto Hämeen maaseutukeskuksesta arvelee, että hyvälaatuista heinää riittää hevosten tarpeisiin eikä tuontiheinää tarvita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää