Kotimaa    |   NÄKÖKULMA

Liikenneministerin oudot ajatukset

Tilaajille

Janne Virkkunen Liikenneministerin oudot ajatukset KESKUSTELU hallituspohjasta ja sen mahdollisesta laajentamistarpeesta ryöpsähti vihdoin kabineteista julkisuuteen. Osansa oli tälläkin lehdellä, joka pitkässä ja perusteellisessa pääkirjoituksessa (sunnuntai 28. 6.) kannatti hallituspohjan laajentamista lääkkeenä tappavaan korkotasoon. Uudelle hallitukselle HS esitti myös kovat ohjelmalliset tavoitteet.

Kerrattakoon aluksi uusien väärinkäsitysten ja -tulkintojen välttämiseksi Helsingin Sanomain keskeinen lähtökohta. Suomen talousongelmat realisoituvat korkeissa koroissa. Ilman korkotason laskua ei ole tietä ulos rauhanajan pahimmasta talouskriisistä. Siksi tulisi tehdä kaikki mahdollinen tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Toistettakoon vielä - kun se näyttää helposti unohtuvan - että porvarihallitus on tehnyt poikkeuksellisen paljon yhteiskuntapolitiikan muuttamiseksi, usein haparoiden mutta tehnyt kuitenkin. Jos nykyinen lama olisi menneiden kaltainen, Suomi olisi jo kääntynyt uudelleen kasvuun ja toipuisi hyvää vauhtia. Mutta ongelma on siinä, että näin ei ole.

Näennäisestä rauhallisuudesta huolimatta keskuudessamme kulkee vihollinen. Se on television tulevaisuussarjojen tapaan monelle vielä näkymätön, hajuton ja mauton. Se saa hahmonsa syksyllä ja viimeistään ensi vuoden alkupuoliskolla, kun yksityisten ja yritysten konkursseilla höystetty rahoituskriisi ja siitä seuraava kasvava työttömyys ovat osa yhä useamman ihmisen arkipäivää. Tässä on tausta tämän lehden asennoitumiselle; se asenne ei ole päivänpoliittinen eikä valtapoliittinen, jollaiseksi se on monella taholla haluttu leimata.

JOHDANNON jälkeen varsinaiseen aiheeseen. Liikenneministeri Ole Norrback, joka vastaa myös viestintäasioista, kummasteli Hufvudstadsbladetissa Helsingin Sanomain toimintaa.

Lainattakoon tähän Norrbackin ajatukset HS:sta: "Budjettiraportoinnissaan lehti aivan väärin esitti, että melkein kaikki oli jäänyt avoimeksi, nähtävästi antaakseen kuvan heikosta hallituksesta." "Toimituksen linjaa seuraa pääkirjoitus, jossa vaaditaan hallituksen laajentamista. Pääkirjoituksen vieressä on kokoomuksen puoluesihteerin kirjoitus, jossa vaatimus on sama. Kirjoituksen otsikko ei sitä paitsi vastaa sisältöä." "Kun lehden ideologinen linja pääkirjoituspaikalla on tullut yhä epämääräisemmäksi, voidaan havaita lähinnä yksi peruste yrityksille vaikuttaa, siis selvästi valtapolitiikka." "Sellainen asennoituminen hallitsevassa asemassa olevalta lehdeltä on uusi uhkaava piirre tilanteessa, jossa tiedotusvälineitä on yhä vähemmän." LIIKENNEMINISTERILLÄ, kuten kaikilla poliitikoilla, on tietenkin oikeus arvostella tiedotusvälineitä. Yhtä lailla tiedotusvälineillä on oikeus, mutta myös velvollisuus arvioida ja arvostella poliitikkoja, esimerkiksi ministereitä.

Norrbackin näkemys, että HS olisi budjettiraportoinnissaan antanut kansalaisille mielikuvan, että melkein kaikki oli jäänyt avoimeksi, on luvalla sanoen erikoinen eikä pidä paikkaansa. Mm. valtiovarainministeri viittasi budjetin keskeneräisyyteen ja sen vaikutuksiin HS:n haastattelussa viime viikolla.

Oli erittäin hyvä, että hallitus sopi tärkeän pääomaverotuksen ja energiaverotuksen, jotta nuo luottamusta nakertavat asiat poistuivat päiväjärjestyksestä, mutta se tapahtui liian myöhään. Hallitus oli jo menettänyt tavoittelemansa korkovaikutuksen.

Norrback arvosteli Helsingin Sanomia myös yrityksestä vaikuttaa ja piti sitä uhkaavana. Siis: Hallituksen toiminnan arvosteleminen ja vaihtoehtojen tarjoaminen huolellisesti perustellen ja maan ja kansalaisten vaikean tilanteen kuvaten on liikenneministerin mielestä valtapolitiikkaa ja uhkaavaa "tilanteessa, jossa tiedotusvälineitä on yhä vähemmän".

LIIKENNEMINISTERIN olisi syytä perehtyä sanomalehdistön historiaan. Suorapuheinen sanomalehdistö on ollut tämän maan itsenäistymisen ja itsenäisyyden tiellä tärkeä tekijä ja on vastakin. Jos lehti on huolissaan maan tilanteesta, sillä ei ole lupaa vaieta.

Liikenne- ja viestintäministerin uskomattoman yksinkertaisen, mutta poliitikolle niin tyypillisen logiikan mukaan lehden - varsinkin jos se vielä on suuri ja vielä hallitsevassa asemassa - on oltava hiljaa ja seurailtava hallituksen politiikkaa. Silloin sellainen lehti ei ole uhkaava. Ei olekaan. Sellaisia suuria lehtiä oli siinä järjestelmässä, joka Euroopasta onneksi äskettäin kuoli.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää