Miksi kouluissa ei saa kokeilla uutta tuntijakoa? - Kotimaa | HS.fi

Miksi kouluissa ei saa kokeilla uutta tuntijakoa?

6.7.1992 3:00

Opetusministeriö myönsi pari viikkoa sitten tukun koulukokeilulupia. Kaksitoista kuntaa ympäri maata sai luvan ns. akvaariohankekokeiluun. Mallikouluissa eli akvaariokouluissa piti testata opetusministeriön uutta lukujärjestystä eli valinnaisempaa tuntijakoehdotusta.

Lain muutoksen vaatima uusi tuntijako muuttaisi kouluopetuksen perusteellisesti. Mm. ruotsi muuttuisi valinnaiseksi peruskoulussa ja englanti kaikille pakolliseksi. Lukion pakolliset uskontotunnit romahtaisivat ja tilalle tulisivat pakolliset etiikka ja filosofia.

Syksyllä alkavassa vesittyneessä akvaariokokeilussa mallikouluille jäi vain opetuksen ja opetussuunnitelmien kehittäminen ja tulosvastuun harjoitteleminen.

Miksi koulukokeiluista jätettiin pois pääasia eli uusi tuntijako, osastopäällikkö Jukka Sarjala opetusministeriöstä?

"Ministeriössä päätettiin ettei ole korrektia aloittaa tuntijakokokeiluja ennen eduskuntaa, koska kyseessä on lakiesitys. Tuntijakoa ei oteta käyttöön ennen kuin on jonkinlainen poliittisen tason varmuus tai edes kannanotto suunnasta, mihin koulujemme tuntijakoa muutetaan. Nythän on vasta työryhmän muistio. Hallituksen olisi otettava ensin kantaa, tarvitaanko uutta lakia." Harmittaako, ettei uutta tuntijakoa saa kokeilla kouluissa lainkaan? "Onhan se huono asia, kun ei saada kokemuksia. Uuden tuntijaon kokeilu akvaariokouluissa olisi antanut opetuksen kehittämiseen väljyyttä, liikkumavaraa ja innovaatiota, sehän on selvä." Onko koulujen tuntijako niin pyhä asia, ettei sitä uskalleta edes kokeilla? "Ainakin se on erittäin tärkeä asia. Sen on osoittanut kiivas kansalaiskeskustelu. Kriittisimpiä kohtia, joihin poliittinenkin mielenkiinto on kohdistunut, ovat olleet uskonto, filosofia ja pakollisten kielten lukumäärä." Kumpi ärsyttää kansalaisia enemmän, pakkofilosofia vai pakkoruotsin poisto? "Jos asiaa mitataan ministeriöön tulleiden tuntijakoa koskevien julkilausumien perusteella, uskonto ja kieliohjelma ovat puhuttaneet eniten. Kuumin asia on ollut tunnustuksellisen uskonnonopetuksen viiden kurssin pudottaminen yhteen ja uusien pakollisten etiikan ja filosofian tulo lukioon. Pyydettyjä lausuntoja on tullut kilokaupalla ja ei-pyydettyjä vieläkin enemmän. IRMA STENBÄCK

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat