Kotimaa

Moni aikuinen peruuttamassa opintonsa Opintotuen heikennys ja epävarmuus tuen saannista muuttavat suunnitelmia

Tilaajille

Aikuisten opintotukeen tehdyt huononnukset ja epävarmuus tuen saannista ensi vuonna näkyvät jo opiskelupaikan peruutuksina.

Monille opintoja suunnitelleille on tullut yllätyksenä kesällä vahvistettu laki, joka vie myös keskiasteella opiskelevilta aikuisilta huoltajakorotukset ensi vuoden alusta.

Vielä keväällä ennakoitiin, että enintään kolmesta lapsesta maksettavat lisät - 380 markkaa lasta kohti - pysyvät toistaiseksi keskiasteen opiskelijoilla. Korkeakouluopiskelijoilta lisät poistettiin jo heinäkuun alusta.

Aikuisopintotukea sai viime vuonna noin 26000 ihmistä, joista yli 80 prosenttia oli perheellisiä. Keskiasteella tuen saajista opiskelee valtaosa. Huoltajakorotusten poistolla valtio säästänee noin 100 miljoonaa markkaa.

Toisella lailla valtuutettiin valtioneuvosto karsimaan lisäksi tuen saajien joukkoa. Molemmat muutokset liittyvät hallituksen keväiseen säästöpakettiin, jolla aikuisten opintotuesta piti löytyä noin 100 miljoonan markan säästöt.

Lama on tähän mennessä vain nostanut pyrkijämääriä myös aikuiskoulutukseen, mutta nyt näyttää siltä, että etuuksien kavennus saa ainakin monilapsiset vanhemmat harkitsemaan hyvinkin tarkkaan koulutuksen aloittamista.

Yhden lapsen huoltajalla muutos ei juuri tunnu, sillä aikuisopintorahan vähimmäismäärä nousee myös aikuisilla 1200 markasta 1570 markkaan kuukaudessa. Raha on tosin verollista, kun huoltajakorotukset ovat verottomia.

"Meillä on yleensä runsaasti hakijoita aikuislinjoille, mutta nyt on tullut peruutuksia tavallista enemmän", sanoo Helsingin neljännen terveydenhuolto-oppilaitoksen aikuiskoulutusosaston johtaja Varpu Finnilä .

Myös muissa aikuisoppilaitoksissa on peruutuksia tulossa jonkin verran tavallista enemmän. Useat keskiasteen oppilaitokset aloittavat lukuvuotensa maanantaina, jolloin tarkat luvut selviävät.

Maailman parhaaksi ylistetty aikuisten opintotuki saattaa romuttua ensi vuonna lähes tyystin, sillä valtioneuvosto voi nyt asettaa lisäehtoja aikuisopintorahan saamiselle ja siten supistaa saajien määrää tuntuvastikin.

Mielin määrin lisäehtoja ei kuitenkaan voi asetella, vaan työttömiksi jääneet, ilman ammatillista peruskoulutusta olevat ja ne, joiden päätoimisista opinnoista on kulunut yli kymmenen vuotta, jätettiin rajoitusten ulkopuolelle. Maininnat saatiin aikaan valiokuntakäsittelyssä.

"Onko tämä nyt oikealle joukolle osoitettu rajoitus, kun työtöntä varten on olemassa ihan oma koulutusjärjestelmä. Omaehtoisen opiskelun aikuistukijärjestelmä luotiin alun perin nimenomaan työelämässä olevaa varten, eli tarkoitus kääntyy nyt toisaalle", ihmettelee apulaisjohtaja Heikki Ravantti Valtion opintotukikeskuksesta.

Kesäkuun lopulla säädetty "rajoituslaki" on voimassa ensi vuoden. Lakia valmisteltaessa kaavailtiin, että näin voitaisiin tuen saajien joukkoa supistaa noin 4000-5000:lla, millä säästettäisiin noin 80 miljoonaa markkaa.

Opintotukikeskuksessa hakemusten määrä ei ole vielä vähentynyt, mutta tukipäätösten käsittely on kesän lakien vuoksi kolmisen viikkoa myöhässä. Muutamia tuhansia päätöksiä on jo tuoreitten lakimuutosten mukaan tehty.

Atk-järjestelmää jouduttiin kiireen kaupalla muuttamaan niin, ettei se myönnäkään huoltajakorotuksia tammikuusta alkaen. Monet opintotukipäätöksensä saaneet ovat hämmästelleet huoltajakorotusten yhtäkkistä poistoa.

Työvoimakoulutuksen tuet huononevat myös

Säästöt vaikuttavat myös työvoimaviranomaisten maksamaan työvoimakoulutukseen: työttömyys- ja lomautusuhan alaisena oleminen ei ensi vuonna useimmissa tapauksissa enää riitä koulutustuen saamiseen.

Koulutus- ja erorahaston tai valtiokonttorin maksamat ammattikoulutusraha (1300-1700 markkaa kuukaudessa) ja erorahan aikuiskoulutuslisä (1300 markkaa kuukaudessa) maksetaan nykyisen suuruisina vielä ensi vuonna. Sen jälkeen kokeilukausi päättyy.

Ammattikoulutusrahan ehdot on tähän mennessä täyttänyt noin puolet valtion aikuisopintorahan saajista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää