Kotimaa

Kokoomusministerit valmiit yhteistyöhön ay-liikkeen kanssa Salolainen puolsi presidentin ulkopoliittisia valtaoikeuksia

Tilaajille

Kokoomuksen ministerit ovat valmiita yhteistyöhön ammattiyhdistysliikkeen kanssa maan taloudellisen tilan parantamiseksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Pertti Salolainen sanoi Oulussa puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, että kokoomus ei suostu asettumaan ammattiyhdistysliikkeen vastapuoleksi.

Hän suositti pitkää, jopa kolmivuotista tulopoliittista sopimusta, jossa palkkoja ei korotettaisi mutta elinkustannuksia pyrittäisiin alentamaan.

Salolainen jättäisi palkkaratkaisun työnantajien ja työntekijöiden sovittavaksi. Hallitus voisi hänen mukaansa tulla tulopoliittisen ratkaisun solmijoita vastaan, mikäli se ei tule kalliiksi.

Vaikka Salolainen ojensi työmarkkinajohtajille yhteistyön kättä, hän samalla tukisti niitä ay-johtajia, jotka ovat "siirtyneet puoluepolitikoinnin tielle" kertoen päivittäin hallitukselle, mitä sen tulisi tehdä.

"Omituista sovun etsimistä on myös se, kun pääministerin erityisavustaja Esa Härmälä (kesk) esittää realistisia näkemyksiä tulevan maatalouspolitiikan suunnasta, niin hänen entinen työnantajansa MTK:n nokkamies Heikki Haavisto nuijii hänet julkisesti maanrakoon", Salolainen huomautti.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Sasi tähdensi Salolaisen tavoin, että yhteistyöhön ay-liikkeen kanssa tulee hakeutua. Sasi on aiemmin vaatinut Metallin puheenjohtajan Per-Erik Lundhin (sd) eroa. Sasi sanoi halunneensa korostaa sitä, että jokaisen puhujan on harkittava, millaisia johtopäätöksiä Suomen talouden tilasta tehdään ulkomailla.

Työvoimaministeri Ilkka Kanerva totesi puolestaan, että työmarkkinakentässä on paljon rakentavampia malleja kuin eduskunnan oppositiossa.

Kokoomuslaiset torjuivat yksissä tuumin kaikki puheet hallituksen laajentamisesta.

"Vaikka kaikki Suomen puolueet tulisivat hallitukseen, ei korkotaso siitä mihinkään hetkessä laskisi", Salolainen totesi.

Tiistain Iltalehti kertoi salaisesta sopimuksesta, jonka perusteella Esko Ahon (kesk) hallituksen tilalle perustetaan kansanrintamahallitus, jossa keskustan nykyinen ulkoministeri Paavo Väyrynen olisi pääministerinä ja ja Sdp:n puheenjohtaja Ulf Sundqvist valtiovarainministerinä.

Kokoomuslaiset kuittasivat tiedot toteamalla, että kyseessä olisi varjohallitus. "Kahteen hallitukseen ei kukaan voi kuulua", Salolainen totesi.

Kokoomuksen suljettujen ovien takana pidetyssä kokouksessa Väyrynen oli tiettävästi yksi haukutuimpia henkilöitä. Kokoomuksen edustajat totesivat, että Väyrynen on tullut Suomelle kalliiksi. Toisaalta Väyrystä ei kokoomuslaisten mielestä voi siirtää oppositioon, sillä hän liittoutuisi opposition kanssa.

Ryhmä tyytyi huonoihin uutisiin

Kanervan mukaan nuorisotyöttömyys on edelleen pahenemassa. Hän väläytti lääkkeeksi ns. nettopalkkajärjestelmää, jossa työnantaja vapautettaisiin työvoimakustannuksista ja työntekijä tuloverosta.

Viinanen puolestaan valmisteli ryhmää eduskunnassa tehtäviin lisäsäästöihin ja pankkien tukemiseen. Hänen mukaansa suomalainen pankkijärjestelmä on pidettävä pystyssä kaikissa olosuhteissa. Se tulee olemaan Viinasen mukaan kallis operaatio, johon tarvitaan veronmaksajien rahoja.

Eduskuntaryhmä otti tiedot vastaan huomattavasti vähemmin nurinoin kuin säästämisvaatimukset vuosi sitten.

Sen sijaan eduskuntaryhmän yrittäjät sanoutuivat irti taannoisesta hankkeesta, jossa ympäristöministeri Sirpa Pietikäisen (kok) tilalle hallitukseen olisi noussut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Sasi.

Salolainen puolsi vahvaa presidenttiä

Salolainen on itse valmis asettumaan ehdolle seuraavissa presidentinvaaleissa.

Salolaisen mielestä ulkopoliittinen päätöksenteko vaatii usein niin nopeaa reagointia, että parlamentaarisiin prosesseihin ei jää aikaa.

"Parlamentin myötävaikutukseen sitoutuminen saattaa kostautua päätöksentekokyvyn puuttumisena juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Lisäksi vahvan presidentin ei aina tarvitse noudatella niin kutsutun yleisen mielipiteen viimeisiä virtauksia", Salolainen perusteli.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää