Kotimaa

Transvestiittien missikisoissa uskottavuus ratkaisee

Tilaajille

"Naisia transvestiittikilpailussa, höh, no mikskä ne pukeutuu - miehiks vai?" Ajatus naistransvestiiteista herättää hämmennystä. Melkein voisi kuvitella naistenkin sonnustautuvan transunaiseksi: valtava tukkalaite, piikkikorot, huorahtavat hörhelöt ja paksu meikki. Mutta ei, Ms/Mr Drag/Trans Finland 1992 -missikilpailun virkapuku- ja arkipukukierrokset voitti Hevi-Henkka niminen hyvä jätkä.

Setan vapautuspäivien yhteydessä järjestettyyn kilpailuun osallistui viisi naista ja kolme miestä. Pitkätukkainen Batman-bermudoissa ja ruutupaidassa arkikierroksella hiihdellyt Hevi-Henkka vei myös maanantaisen virkapukukierroksen voiton farkkujen ja nahkarotsin muodostamassa univormussa.

Arkipukukierroksen toiseksi tuli Maria Melametsä , lastentarhanopettaja, jonka asukokonaisuus oli todella suoraan naisen arkipäivästä: marimekon raitapaita, tavallinen puolihame ja kumpparit, mukana vielä muoviämpäri.

Kolmannen sijan ottikin sitten perinteisempi transvestiittikuvaa paremmin vastaava hävytön Hillu , jonka valkoisen kylpytakin alta vilkkuivat piikkikorkokenkiin päättyvät mustat sukat ja pyyheliinaturbaanista huolimatta korvissa kiiltelivät kookkaat korut. Hillun drag-kuningattaren olemus äänestettiin ravintola Gambrinissa yleisön suosikiksi.

Transvestiitten paremmuus ratkaistaan tuomaristoon kuuluneen Hanna Orasen mukaan sen perusteella, miten kukin asuaan kantaa ja miten uskottava hahmo on. Kovin vakavasti kukaan osallistujista ei tuntunut transuiluaan ottavan, heille se oli selvää hupia.

Tytöistä tulee kauniita poikia

Naiset voivat päivittäin pukeutua miehen vaatteisiin ilman että siihen liittyy minkäänlaista transvestismin ajatusta omassa tai toisten päässä. Miehen vaatteissa nainen yleensä näyttää vain entistä enemmän naiselta.

Naisen päällä leveät olkatopppaukset, solmiot, koppalakit ja univormut muuttuvat muodiksi ja tyyliksi. Niistä ei kovin helposti tehdä suoria johtopäätöksiä naisen seksuaalisen suuntautumisen suhteen. Toisin on miesten laita: vaikka mies kuinka vakuuttaisi käyttävänsä hametta vain siksi että se on kesällä niin vilpoinen vaate, jotenkin siinä silti haiskahtaa seksi.

Hameisiin, rintaliiveihin ja korkokenkiin verrattuna miesten vaatteet tuntuvat seksittömiltä. Solmiossa ja sepaluskalsareissa ei ole latausta - mutta ne ovatkin yhtä arkisia kuin suurin osa naisten vaatteista. Toisin oli silloin, kun housujen käyttö oli naisilta kielletty. Vanhat kuvat smokkipukuisista naisista välittävät vieläkin sen kielletyn hedelmän kiihottavuuden, joka sopimattomaan pukeutumiseen liittyy.

Parhaimmillaan nainen pystyy edelleen samaan. Kun kaupungin kauneimmiksi pojiksi kutsutut tytöt machoilevat kadulla rekkakuskeina ja prätkäjätkinä koppalakeissa ja univormuissa, heissä on yhtä mystistä imua kuin täydellisen naisellisessa drag-kuningattaressa.

Uskottavasti maskuliinista vetovoimaa uhkuvia naisia vain näkee kovin harvoin.

Tyylioppia transumiehille

"Suurin osa transvestiittimiehistä haluaa mennä muiden silmissä läpi naisena eikä naisen vaatteita käyttävänä miehenä", Oranen uskoo. Niinpä Tampereella järjestettiinkin viime keväänä meikkikurssi, jossa 15 transumiestä sai oppia alan ammattilaiselta. Syksyksi on suunnitteilla tyylikurssi, jossa puhuttaan myös pukeutumisesta.

Yleensähän transvestiittimiehen tunnistaa niin yliampuvasta naisellisuudesta, ettei kukaan nainen sellaiseen sukupuolisignaalien ilotulitukseen sortuisi. "Olen yrittänyt neuvoa, että matalia kenkiäkin voi käyttää", Hanna Oranen sanoo, eikä osaa selittää, miksi transvestiittein stereotyyppinen naistyyli on juuri sellainen kuin on.

Esiinmarssi on alkanut

"Tuntuu siltä, että nyt on transvestiittien vuoro tulla ulos kuorestaan, homot ja lesbot ovat sen jo tehneet. Aika alkaa olla kypsä. Monet soittajista tuntevat jo toisia transvestiitteja, vaikka vielä on joukossa niitäkin, jotka kuvittelevat olevansa harvinaisia poikkeuksia." Ja sitten Hanna Oranen kumoaa yleisen, mutta väärän mielikuvan: "Suurin osa transvestiittimiehistä on heteroseksuaaleja. Monet heistä ovat naimisissa. Osan vaimot tietävät miehensä transvestismista, osa pitää sen salassa. Homoja transvestiiteissa on yhtä paljon kuin miehissä yleensäkin." Transvestiittien missikilpailun viimeinen kierros ja juhlalliset kruunajaiset ovat lauantaina Setan vapautuspäivien pääjuhlassa Paasitornissa.

ANNA-STINA NYKÄNEN TAPIO VANHATALO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää