Kotimaa

Hallitus kehuu 5,8 miljardin lisäsäästöjä ja lupaa kansalle: "Kipua ja särkyä"

Tilaajille

Hallitus lupaa, että ensi vuoden budjettiin löydetyt 5,8 miljardin markan lisäsäästöt tuovat kansalaisille "kipua ja särkyä".

"Kipua ja särkyä" tarjotaan kovalla säästöohjelmalla mutta myös veronkorotuksella: Energiaveroa kerätään ensi vuonna miljardi markkaa kesäkuussa päätetyn puolen miljardin sijaan.

Pääministeri Esko Aho (kesk) korosti torstaina Helsingin Säätytalolla tiedotustilaisuudessa, että "hallitus piti, minkä lupasi" eli pysyi jo keväällä sopimassaan kehyksessä ja löysi uusia menoja vastaavat säästöt.

"Tähän on päästy tietoisena niistä kivuista ja säryistä, joita monet säästöt aiheuttavat. Mutta myös tietoisena siitä vielä pahemmasta kivusta ja särystä, jonka säästöistä luopuminen ja lisävelan varassa eläminen aiheuttaisi", Aho muistutti.

Säästöistä huolimatta työttömyyden kasvu pakottaa valtion lainaamaan ulkomailta noin kuusi miljardia markkaa kesäkuussa ennakoitua enemmän.

Ensi vuonna valtion velka kasvaa noin 60 miljardia markkaa ja 1993 lopulla velkaa on lähes 200 miljardia markkaa. Velanhoitokulut ovat ensi vuonna ehkä 16 miljardia markkaa.

Työmarkkinajärjestöille Aho viesti, että hallituksen budjettipäätös "on, jos mikä", korkoja alentava päätös.

Ahon budjettiyllätys oli ilmoitus, jonka mukaan työttömyysmenoihin tehdään ehkä jo eduskunnassa 1,5 miljardin säästöt.

Ahon lausunto perustuu uskoon siitä, että työministeriö ja työllisyysselvitysmies, valtiosihteeri Timo Relander keksivät lähiviikkoina temppuja, joilla vähennetään ensi vuoden työttömyyttä 25000 hengellä noin 12 prosenttiin.

Torstaina sovittu budjettiesitys lähtee arviosta, että työttömiä on ensi vuonna 13 prosenttia.

"Lähdimme siitä, että ei ole viisasta kirjata tällaisia tavoitteita budjettiin ennenkuin olemme pystyneet osoittamaan, miten niihin päästään", Aho selitti.

"Uskon, että siinä onnistutaan - ja se antaa mahdollisuuden siihen, että myöhemmin ensi vuoden budjetista voitaisiin karsia työttömyyden ja työllisyyden hoidon aiheuttamia menoja ehkä noin 1,5 miljardia, joka on tarkoitus käyttää alijäämän supistamiseen", Aho sanoi.

Budjetti voi Ahon mukaan muuttua joko eduskunnassa syksyllä tai lisäbudjettien teon yhteydessä ensi vuonna.

Kokoomuksen hallitusryhmässä Ahon esitys kulki nimellä "Relanderin taikatemppu", eikä siihen juuri uskottu. Jo arviota 13 prosentin työttömyydestä pidettiin optimistisena.

Aho tulkitsi budjettiriihessä, että kaikki mahdolliset tulevat työttömyysturvasäästöt vähentävät valtion lainanottoa, eikä niitä käytetä uusiin menoihin.

Sisäministeri Mauri Pekkarisen (kesk) mukaan uudet säästöt tulee käyttää työllisyyden hoitamiseen eikä velan vähentämiseen. Pekkarinen ei usko, että hallitus muuttaa budjettiaan.

Raippavero odottaa syksyä

Keskusta yritti jälleen irrottaa turpeen energiaverosta, mutta projekti ei menestynyt.

Yön aikana pohdittiin myös raippaveron rippeiden poistamista, mutta ne jäivät budjettiin odottamaan tuloneuvotteluja.

Budjetinteko eteni läsnäolijoiden mukaan "paremmin kuin yksikään aikaisempi tämän hallituksen säästöharjoitus", ja jo kello 5.30 torstaiaamuna hallitus oli päässyt sopuun uusista säästöistä.

Vaikein kysymys olivat indeksitarkistukset, jotka hallitus päätti tehdä keskustan mallin mukaisesti kaikkiin sosiaalietuihin.

Kokoomus ja Rkp olisivat jättäneet tarkistukset tekemättä, mutta tulivat toisiin ajatuksiin, kun ilmeni, että tarkistusten jäädyttäminen edellyttäisi eduskunnassa opposition tukea.

Kun keskusta piti riihen jälkeen voittoinaan energiaveroa ja indeksitarkistuksia, kokoomus mainosti säästöjen suuruutta sekä periaatepäätöstä rajasuojan purkamisesta. Pienpuolueet eivät mainostaneet mitään.

Puoluetukea ei leikata

Puoluetuen kohtalo sovittiin puolueiden puheenjohtajien työryhmässä, joka kulki nimellä "jäävien komitea".

Budjettiriihessä kovin työ oli jälleen kuuden ministerin "koplalla", jossa ministerit kävivät vuorollaan kuin "lahtipölkyllä", Säätytalolla kuvailtiin.

Suurimmat vaikeudet olivat yön aikana opetusministeri Tytti Isohookana-Asunmaalla (kesk) ja Riitta Uosukaisella (kok), jotka huolehtivat touhukkaasti siitä, että toinen joutuu säästämään ainakin yhtä paljon kuin toinen.

Kun "kopla" istui valtiovarainministeri Iiro Viinasen (kok) johdolla, muut ministerit seurustelivat keskenään Säätytalon käytävillä tai nuokkuivat lihapulla- ja nakkipöydän ääressä.

Aho vietti vapaita hetkiä mm. pelaten korttia ulkoministeri Paavo Väyrysen (kesk) kanssa.

Aho moitiskeli Pertti Sorsaa

"No comments", vaivautunut Salolainen vastasi.

Budjettiriihen alussa keskusta kummeksui valtiovarainministeriön kykyjä tehdä talouspoliittisia ennusteita.

Pääministeri ihmetteli myös työministeriön kansliapäällikkö Pertti Sorsaa (sd). Aho ei ymmärtänyt, miksi Sorsa on esittänyt julkisuudessa uusia työttömyyslukuja kertomatta niitä ensin pää- ja valtiovarainministerille. Kaiken lisäksi luvut olivat Ahon mukaan vääriä.

Työministeri Ilkka Kanerva (kok) ei nähnyt tarpeelliseksi puolustaa alaistaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää